4/3/10

Αντί να ξεσκονίζει την καρέκλα του, ο κ. Γ. Παπανδρέου παίρνει την ευθύνη



Tου Kωστα Kαλλιτση / kostas. kallitsis@yahoo. com

Τα μέτρα είναι αυστηρά, εκ των πραγμάτων θα πλήξουν ανισομερώς τα εισοδήματα, σήμερα δεν μπορούν να διεκδικήσουν δάφνες δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει - ίσως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που καθυστέρησε να τα λάβει, αφού εξαντλητικά αναζήτησε άλλους, ήπιους τρόπους. Δεν υπήρχαν. Ετσι, στη δύσκολη ώρα, ο κ. Γ. Παπανδρέου πράττει αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να πράξει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αυτό καθαυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Επειτα από χρόνια, επιτέλους, η Ελλάδα έχει έναν πρωθυπουργό που εργάζεται, που δεν κρύβεται, αλλά είναι παρών στα μέτωπα της μάχης, που αντί να ξεσκονίζει την καρέκλα του, λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις και παίρνει επάνω του την ευθύνη.

Τώρα, τα spreads θα αποκλιμακωθούν σταδιακά, όπως θα φανεί από την πρώτη φορά που το κράτος θα βγει στις αγορές για δάνεια. Ισως η αποκλιμάκωση επιτευχθεί χωρίς τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Αν, πάντως, χρειαστεί, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί. Επίσης, βέβαιο είναι ότι, αν τροφοδοτηθεί η κερδοσκοπική επίθεση με (έωλες) εκθέσεις από S&P ή άλλους οίκους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να τους «κόψει τα πόδια», αγνοώντας τις εκθέσεις τους, κάνοντας μόνη της την αξιολόγηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Αν η Φρανκφούρτη αξιολογεί η ίδια τους τίτλους των κρατών της Ευρωζώνης, τα «παιχνίδια» θα σταματήσουν. Δεν μπορεί να προεξοφληθεί η έκβαση της εθνικής προσπάθειας. Ωστόσο, μπορεί να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα. Υπήρχε άλλη λύση;

Στο χείλος της χρεοκοπίας, με την Ευρώπη να μην είναι άλλο ανεκτική και τους τοκογλύφους να μας σπρώχνουν στο μοιραίο, με το δημοσιονομικό πρόβλημα να τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα του πιστωτικού συστήματος και την ελληνική οικονομία να κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, άλλη ρεαλιστική λύση δεν ακούστηκε.

Ακούστηκαν ορισμένες «λύσεις», από αυτές που εύκολα λέγονται είτε επειδή όσοι τις λένε γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν (τζάμπα μάγκες…) είτε επειδή στόχο δεν έχουν την επίλυση του οικονομικού προβλήματος αλλά τη λύση των υπαρξιακών προβλημάτων κάποιων μηχανισμών - που «αγωνιστικά» εξάγουν την κρίση τους στην κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι αν «τραντάξουν την Ελλάδα τα συλλαλητήρια», οι δανειστές μας δεν θα μειώσουν τα spreads - ίσως δουν μια ευκαιρία για να τα αυξήσουν. Και θα «δούλευε» για τους τοκογλύφους μια ενδεχόμενη αύξηση των κρατικών δαπανών, την οποία μονότονα (διά πάσαν νόσον, σε όποιες συνθήκες, είτε το έλλειμμα είναι 3% είτε 13%...) προτείνουν όσοι δεν κατανοούν ότι δεν υπάρχει δωρεάν κεϋνσιανό γεύμα. Ούτε βεβαίως είναι σοβαρές οι προτάσεις, όπως… ο ΟΕΚ να αγοράσει τα απούλητα διαμερίσματα και να τα δώσει σε ανέργους και μετανάστες - που διαβάσαμε μεταξύ των 23 μέτρων της Ν. Δ.

Αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν το τέλος, θα είχαμε μία μείωση εισοδημάτων που θα πήγαινε χαμένη - όπως το 1985 - 87. Αν είναι μια αρχή, ίσως αποτελέσουν βάση εκκίνησης για τη διαρκή μεταρρύθμιση της Ελλάδας προς ένα μοντέλο νέας, βιώσιμης ανάπτυξης - όχι απλά μεγέθυνσης. Στοιχηματίζοντας στο δεύτερο, υπάρχουν κρίσιμα θέματα προς αντιμετώπιση.
Πρώτον, ο κρατικός μηχανισμός να αναδιοργανωθεί ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική προς κάθε κατεύθυνση - με ισονομία και διαφάνεια.
Δεύτερον, να ασκηθεί θεραπεία σοκ σε ΕΣΥ και σε βαθμίδες της Παιδείας ώστε να επιστραφεί στον πολίτη ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματός του, και σε ΕΡΤ, ΟΣΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπου αλλού ώστε να πάψει η σπατάλη.
Τρίτον, να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει αυστηρός κολασμός της (προβλέψιμης…) κερδοσκοπίας, πριν φουντώσει.
Τέταρτον, να επιταχυνθεί το ΕΣΠΑ, καθώς και οι διαδικασίες για ενέργεια, απορρίμματα και real estate - η ανάπτυξη, εν πολλοίς, είναι στα χέρια της κ. Τ. Μπιρμπίλη. Αν η δημοσιονομική προσαρμογή ευοδωθεί, φέτος η ύφεση θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα και, με το διεθνές περιβάλλον ευνοϊκό για τουρισμό και ναυτιλία, το 2011 θα ισορροπήσουμε και το 2012 θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Το σκληρό 2010 μπορεί να γίνει το 2010 της μεγάλης αλλαγής. Και τα μέτρα, τελικά, να αποδειχθούν δίκαια.

9 σχόλια:

  1. να είσαι καλά γελάσαμε και σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα με τα μέτρα όπως πάρθηκαν είναι πως δεν δίνει μηνύματα αλήθειας στον ελληνικό λαό. Πάρθηκαν πολύ αργά και με μεγάλο δισταγμό. Αυτή η αργοπορία και η αναβλητικότητα είναι σημάδια αδυναμίας. Ας πούμε ενώ εντελώς άκυρα το άρθρο μιλά για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί να είναι ανεφάρμοστη αλλά είναι μια πρόταση για οικονομική αναθέρμανση την ίδια στιγμή επικροτεί μέτρα τα οποία όπως γνωρίζει και ο συγγραφέας είναι ανεπαρκή από μόνα τους και καθαρά εισπρακτικά δίχως αναπτυξιακές προοπτικές. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα σε βάρος της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα. Αυτό γεννά γραφειοκρατία, διαφθορά και αναστολή κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Η περιστολή όμως του δημοσίου εκτός από τους μισθούς πρέπει να έχει και μέτρα μείωσης της έκτασής του. Ο Όλι Ρέν μίλησε για νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα μέτρα λοιπόν τι θα είναι; Κάτι μου λέει πως θα είναι μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας… Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση γι’ αυτό; Θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες από κάπου αλλά αυτές να διοχετευθούν σε αποπληρωμές δανείων και όχι σε πραγματική ανάπτυξη… όλοι γνωρίζαμε και γνωρίζουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αλλά αντί να πανηγυρίζουμε ή να θρηνούμε για τα μέτρα θα πρέπει να καταλάβουμε πως είναι μόνο το πρώτο βήμα… Το τι θα ακολουθήσει είναι αδύνατο να προβλεφθεί αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσει εδώ. Όσο για τον πρωθυπουργό μόνο ένα δείγμα του πανικού του και της αδυναμίας του είναι ότι τις ανακοινώσεις για τα μέτρα που διαδέχτηκαν το «λεφτά υπάρχουν» τις έκανε ο κος Πεταλωτής. Ίσως ο κος πρωθυπουργός να φιλάει για τον εαυτό του το προνόμιο να μας ανακοινώσει το επόμενο σκληρότερο πακέτο μέτρων.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει αρχίσει μία περίεργη "Λευκή Απεργία" στο Δημόσιο; Για πράγματα που χρειαζόσουνα 1 μέρα τώρα σου λένε να περάσεις μετά από 10 μέρες.
    Και όταν διαμαρτύρεσαι σου λένε ότι έχουν πολλή δουλειά...
    Σε εμένα συνέβει στην εφορία όταν ζήτησα ενημερώτητα και σε φίλο μου στο ΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και τα κεφάλια μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ο ΟΕΚ να αγοράσει τα απούλητα διαμερίσματα και να τα δώσει σε ανέργους και μετανάστες - που διαβάσαμε μεταξύ των 23 μέτρων της Ν. Δ."

    Δηλαδή στον νούμερο 1 φοροδιαφυγά ( κατασκευαστή ) να του κάνεις τη χάρη να τον απαλάξεις από το stock που θέλει να πουλήσει σε τιμές 2008.

    Οχι προτείνω αν τους ανοίξουν τους λογαριασμούς και να δουν σε κάθε αγοροπωλησία τι πραγματικά εισέπραταν...Εκεί να δεις φοροδιαφυγή που θα πιάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. λεφτά υπάρχουν...αν τα διεκδικήσεις....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ, ΚΑΛΙΤΣΗ
    Εσύ καλά τα είπες το θέμα είναι ότι, αυτοί που τα διαβάζουν θα ήθελαν το λιγότερο να σε φτύσουν,
    Συνέχισε όμως καθένας μας χαρακτηρίζεται για αυτά που γράφει, λέει και κάνει.
    Θα έπρεπε να έχεις καταλάβεις ότι ο τύπος και η δημοσιογραφία δεν είναι εντολοδόχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΣΥ ΤΩΝ 626 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ Κ ΚΑΛΙΤΣΗ ΑΝ ΕΣΥ ΒΛΕΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ , ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΝΤΗΝ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΘΑΡΑΛΕΑ
    ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΕΡΙΣΕΟΥΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ... ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. OPOS KAI H ERGASIA EINAI EIDOS SE ANEPARKEIA KAI PIO POLI GIA ENTIMOUS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.