3/9/10

Συνεργασία προτείνει στις χώρες των Δ. Βαλκανίων ο Γκιούλ

Έμμεση απάντηση στις διαμαρτυρίες του ηγέτη των Σερβοβοσνίων, ότι η Άγκυρα αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ πραγματοποιεί επίσκεψη στη βαλκανική χώρα.

Την ανάγκη να συνεχίσουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συνεργάζονται στενά, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Η Τουρκία, η Σερβία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η Κροατία είναι ανεξάρτητες χώρες, που δεν πρέπει να αναμειγνύονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης, αλλά θα πρέπει να συνεργάζονται με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας, υπογράμμισε ο κ. Γκιούλ, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή του συνάντηση, στο Σαράγεβο, με τον επικεφαλής της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, Χάρις Σίλαϊτζιτς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας ήταν και ο στόχος των πρόσφατων συναντήσεών του με τους ομολόγους του της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, καθώς και η σχετικά πρόσφατη συνάντηση των κυρίων Γκιούλ, Τάντιτς και Σίλαϊτζιτς στην Κωνσταντινούπολη.

Εξαιτίας εκείνης της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, είχε κατηγορήσει την Άγκυρα για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, με την παροχή στήριξης στους Mουσουλμάνους της χώρας.

Ο κ. Γκιούλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις αυτές του κ. Ντόντικ, στις δηλώσεις που έκανε από το Σαράγεβο. Η Τουρκία, υπογράμμισε, αφιερώνει την ίδια προσοχή κι έχει τα ίδια αισθήματα απέναντι σε όλες τις εθνότητες που ζουν στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και κάλεσε τις αρχές της τελευταίας, να φροντίσουν για μια ειρηνική εκλογική διαδικασία στις 3 Οκτωβρίου (σ.σ. ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών εκλογών στη Βοσνία) και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στις ευρωατλαντικές δομές.

"Προτείνω θαρραλέες και άμεσες ενέργειες προς την ένταξη στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, κάτι που προτείνω για όλες τις γειτονικές χώρες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σίλαϊτζιτς δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του την ανάγκη να ενισχύσει η Βοσνία- Ερζεγοβίνη τις προσπάθειες για ένταξη στο ΝΑΤΟ. "Είναι πολύ σημαντικό για εμάς", σημείωσε κι ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξη προς τη χώρα του.

Πριν από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ο κ. Γκιούλ απηύθυνε ομιλία στη βοσνιακή Βουλή και παρέστη σε επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώθηκε για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
AΠΕ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Συνεργασια ΕΝΑΝΤΙΟΝ των Τουρκων σιγουρα ΝΑΙ συνεργασια ΜΕ τους Τουρκους ΟΧΙ!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.