1/9/10

Ισχυρός ανατολικός άνεμος στο Αιγαίο

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η διά του τύπου ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να άρει την «αιτία πολέμου» (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν αυτή επεκτείνει , όπως δικαιούται, τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα νέο κεφάλαιο στα πολύπαθα «προβλήματα του Αιγαίου» και απαιτεί την έγκαιρη και πολύ προσεκτική αντίδραση της Αθήνας.

Η τουρκική πρόταση αναμένεται να αποτυπωθεί και να πάρει την οριστική μορφή της τον προσεχή Οκτώβριο, στο νέο τουρκικό στρατηγικό δόγμα και επομένως μέχρι τότε η Αθήνα δεν μπορεί να αντιδράσει επισήμως, αλλά ούτε και να διαπραγματευθεί παρασκηνιακώς με την κυβέρνηση Ερντογάν με βάση το υπό διαμόρφωση νέο τουρκικό δόγμα.

Η τουρκική αυτή πρόταση, έστω και κουτσουρεμένη, για την άρση του casus belli όμως δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία προσανατολίζεται σαφώς για διευθέτηση μέσω συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Ελλάδα, φυσικά όχι επί ζημία της.

Η Αγκυρα, αν και ουδέποτε έχει αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ακριβώς επειδή αρνείται να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, έχει ως γνωστόν επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της σε 12 ν.μ. στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Αν. Μεσόγειο . Σκοπίμως λοιπόν έχει αφήσει στο Αιγαίο τα 6 ν.μ. «απαιτώντας» έτσι και διά του casus belli να διατηρήσει και η Ελλάδα τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ετσι αφήνει η Αγκυρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αν η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., το ίδιο να πράξει αυτομάτως και η Τουρκία στο Αιγαίο, στα σημεία εκείνα που μπορεί.

Είναι ευνόητο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των χωρικών υδάτων θα επηρεάσει και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί ανάμεσα στα δύο παράκτια κράτη, Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με λεπτομερείς επιτελικούς υπολογισμούς από την ελληνική πλευρά:

* Αν η Ελλάδα και η Τουρκία διατηρήσουν τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και σύμφωνα με τον τρόπο ( όπως τον προτείνει και η Ελλάδα) που μέχρι τώρα έχει εκδικάσει το Δικαστήριο της Χάγης το 99% των θεμάτων οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, τότε η Ελλάδα έχει το 83% της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και η Τουρκία το 17%.

**Στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατά της και η Τουρκία τα διατηρήσει στα 6 ν.μ., τότε από τις εκβολές του Εβρου μέχρι και 5 ν.μ. ανατολικά του Καστελόριζου (δηλαδή στα όρια του FIR Αθηνών), η Τουρκία δεν έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή.

**Στην περίπτωση που η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία επεκτείνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, τότε από την Ικαρία μέχρι και το Καστελόριζο ( δηλαδή στα Δωδεκάνησα) η Τουρκία δεν έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα. Ομως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα από το 17% επεκτείνεται στο 21%.

**Στην περίπτωση που οι δύο χώρες αποφασίσουν συνεκμετάλλευση ( 50-50) με το υπάρχον καθεστώς των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, τότε η Ελλάδα παραχωρεί στην Τουρκία ένα επιπλέον ποσοστό 33% στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ώστε από το 17% να φτάσει στο 50%.

**Στην περίπτωση που και οι δύο χώρες επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα τους στ 12 ν.μ. για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τότε το πρόβλημα έγκειται στις περιοχές ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο. Αν π.χ. η περιοχή αυτή είναι στα Δωδεκάνησα, τότε η Τουρκία με 12 ν.μ. εύρος χωρικών υδάτων δεν έχει διόλου υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, επειδή η συνεκμετάλλευση είναι 50-50 αναγκαστικά η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει στην Τουρκία ένα ατόφιο 50% της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

**Στην περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τότε θα παραχωρηθεί ένα ποσοστό 29% στην Τουρκία, ώστε να φτάσει στο 50%.

Τα επιτελικά αυτά στοιχεία, που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς , αποδεικνύουν ότι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία και με οποιοδήποτε τρόπο (από τα 6 έως και τα 12 ν.μ.) συνεπάγεται απώλεια ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βαριές επιπτώσεις στον οικονομικό εθνικό και επιχειρησιακό τομέα της χώρας.

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω έχουν μια καθοριστική και απαράβατη προϋπόθεση: Η Τουρκία είναι πρωτίστως και εκ των προτέρων υποχρεωμένη να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας. Είναι δηλαδή υποχρεωμένη να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, με βάση την οποία θα γίνουν όλοι οι ενδεχόμενοι υπολογισμοί για οριοθέτηση και πιθανή προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Αυτό είναι εκ των πραγμάτων το μείζον θέμα που οφείλει η κυβέρνηση να προβάλει απέναντι στην Τουρκία και μέχρι στιγμής δεν το κάνει... τουλάχιστον φωναχτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

17 σχόλια:

  1. OYTE ENA ΜΗΛΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση στά θέματα αυτά είναι γνωστή από πρίν.
    Δίνεις στόν κακό γείτονα μερικά στέματα καί κοιμάσαι ήσυχος.

    Αλλά ο γείτονας είναι κακός καί αχόρταγος καί θέλει καί άλλα.
    Τότε ξαναδίνεις καί φεύγεις στό εξωτερικό διότι μερικοί ιθαγενείς φωνάζουν....οι αλήτες...τά εθνίκια.
    ....Δρούτσα δώστα όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκτός από την Τουρκία που δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας για προφανείς λόγους άλλη μια χώρα "παίκτης" στην ανατολική μεσόγειο που επίσης δεν έχει αποδεχτεί το Δ της Θ είναι και το Ισραήλ.

    Γνωρίζει κανείς τους λόγους?

    Είναι ένα σημείο που ευνοεί την τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση σε βάρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Eλλάδα έπρεπε να είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. από το 1982, δηλαδή αμέσως μετά την διεθνή διάσκεψη του Montago Bay.

    Δυστυχώς, έχουμε χάσει πολλά εξ αιτίας της αβελτηρίας μας (βλέπε και Σκοπιανό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι στην αύξηση του εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12ν.μ.
    Ναι στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

    Αν η Τουρκία δικαιούται την αύξηση και των δικών της χωρικών υδάτων - εν. χώρου στο Αιγαίο ας το κάνει.

    Εκτός από το Αιγαίο, την Μαύρη Θάλασσα και τις ακτές τις Μεσογείου, υπάρχει και η Θάλασσα του Μαρμαρά, που είναι η πιο κλειστή. Έχουν αυξήσει στα 12 νμ τον εν. χώρο και χωρικά ύδατα; Αν ναι, τότε το έχουν χάσει το ήδη χαμένο παιχνίδι.
    Όπως οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο θα μπορούσαμε και εμείς - τουλάχιστον - να δεσμεύαμε τα διεθνή χωρικά ύδατα για άσκηση (πχ: SAR)!

    Τέλος, η απειλή πολέμου από την Τουρκία δεν είναι μόνο εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και εις βάρος του Ευρώ, της Ευρ. Ένωσης, της σταθερότητας σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, των θαλάσσιων μεταφορικών οδών και των αεροπορικών διαδρόμων.
    Από ένα πόλεμο μικρής ή μεσαίας διάρκειας η Τουρκία, αλλά και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. αλλά και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

    Οπότε, η συνεργασία με το Ισραήλ στην τωρινή κατάσταση των διεθνών / γεωστρατηγικών σχέσεων, είναι πολύ χρήσιμη και καθόλου τυπική με πολλά πλεονεκτήματα και λίγα μειονεκτήματα.
    Το Ισραήλ έχει συμφέρον γιατί:
    1) μέσω Κύπρου-Ελλάδας έχει έξοδο εν μέσω Αραβικής-Μουσουλμανικής "ασφυξίας".
    2) δεν θέλει μία ισχυρή Τουρκία
    και αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε.

    Και όποιος νομίζει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν με τα αεροπλάνα της να κάνουν τον κύκλο ξεκινώντας από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν(!) στο Ιράν είναι πολύ χαζοί ή κάνουν τους χαζούς.
    Δείτε απλώς τον χάρτη. Είναι τουλάχιστον η πενταπλάσια απόσταση.
    Και το πρόβλημα είναι ο εναέριος ανεφοδιασμός. Δεν γίνεται χωρίς να το μάθει η Άγκυρα! η οποία θα ενημερώσει υπογείως το Ιράν.
    Το Ισραήλ θα επιτεθεί ξαφνικά μέσω Συρίας ή Ιορδανίας, και Ιράκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας πούλησαν αδέλφια ,χαμπάρι δεν πήραμε, ένα ολόκληρο έθνος το ισοπέδωσαν, έχουμε ελπίδα όμως μην μασάτε, θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας,αν μας έμεινε και λίγο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ μέσα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτη την περιοδο βαλομαστε
    απο παντου για υποχωρησεισ
    ουτε να υποχωρησουμε μπορουμε
    ουτε πολεμο να κανουμε
    αν δεν γονατησουμε πιστευω
    θα επιτεθουν οι τουρκοι για νησια
    κλειδια στα 6 μιλια τελειωνει και ο δικοσ τουσ χρονοσ πριν να σκυψουνε και αυτοι στο θηριο τησ
    ευρωπησ θα θελουν περισσοτερα οφελη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καμία παραχώρηση στους Τούρκους. Δεν μας νοιάζει αν η Τουρκία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και εναέριο χώρο, αφού το δικαιούται (αν υπογράψει τη συνθήκη) και επίσης απλώς αυξάνει κατά λίγο το ποσοστό της στην υφαλοκρυπίδα.

    Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά είτε θέτει η Τουρκία casus beli είτε όχι, είτε υπογράψει είτε όχι, πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12νμ και να οριοθετήσει την ΑΟΖ της.

    Καμία διαπραγμάτευση με τους Τούρκους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

    Εκτός του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και των ακτών της Μεσογείου, υπάρχει και η Θάλασσα του Μαρμαρά (που είναι η πιο μικρή και κλειστή θάλασσα!). Έχει επεκτείνει εκεί οι Τούρκοι τα χωρικά ύδατα - εν. χώρο; Αν ναι, τότε έχουν χάσει την ήδη χαμένη υπόθεση!

    Η απειλή πολέμου δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς το Ευρώ, την Ε.Ε., τη δομή του ΝΑΤΟ, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, τις θαλάσσιες και αεροπορικές διαδρομές, κτλ.
    Το κόστος ενός πολέμου (μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας) είναι πολύ μεγαλύτερο για την Τουρκία, τις χώρες της περιοχής, την Ε.Ε. και τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών παρά για την Ελλάδα.

    Στην τωρινή συγκυρία των διεθνών / γεωστρατηγικών σχέσεων το τρίπτυχο Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα δίνει τα καλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα καθώς όλοι έχουν κέρδη. Κανέναν δεν συμφέρει μία ισχυρή Τουρκία - περιφερειακή υπερδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμία παραχώρηση στους Τούρκους. Δεν μας νοιάζει αν η Τουρκία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και εναέριο χώρο, αφού το δικαιούται (αν υπογράψει τη συνθήκη) και επίσης απλώς αυξάνει κατά λίγο το ποσοστό της στην υφαλοκρυπίδα.

    Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά είτε θέτει η Τουρκία casus beli είτε όχι, είτε υπογράψει είτε όχι, πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12νμ και να οριοθετήσει την ΑΟΖ της.

    Καμία διαπραγμάτευση με τους Τούρκους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

    Εκτός του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και των ακτών της Μεσογείου, υπάρχει και η Θάλασσα του Μαρμαρά (που είναι η πιο μικρή και κλειστή θάλασσα!). Έχει επεκτείνει εκεί οι Τούρκοι τα χωρικά ύδατα - εν. χώρο; Αν ναι, τότε έχουν χάσει την ήδη χαμένη υπόθεση!

    Η απειλή πολέμου δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς το Ευρώ, την Ε.Ε., τη δομή του ΝΑΤΟ, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, τις θαλάσσιες και αεροπορικές διαδρομές, κτλ.
    Το κόστος ενός πολέμου (μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας) είναι πολύ μεγαλύτερο για την Τουρκία, τις χώρες της περιοχής, την Ε.Ε. και τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών παρά για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O νόμος και ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα μας δυναμώσουν, και ο τροχός γυριζη όπως λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΜΑΘΗΜΑ.
    4 ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΗ ΕΔΩΣΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ 1982.
    Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 200 ΜΙΛΙΩΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ "ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ." ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΗΓΚΑΝ ΕΔΩΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟ.
    ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΔΩΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.
    ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΗΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ.

    Θ. ΚΑΡΥΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προτείνω 50-50 με τους τούρκους.
    Να έχουν κι αυτοί μερίδιο στα κέρδη των όποιων κοιτασμάτων.
    Μείωση των εξοπλισμών στο μισό και για τους δυο μας, να βρούμε την ησυχία μας.
    ΑΛΛΑ !
    1.Η περιοχή του μισού πόντου στη τουρκία να παραχωρηθεί σε Έλληνες πόντιους, με επίσημους τίτλους του τουρκικού κράτους και συμφωνίες, χωρίς καμμιά οικονομική απαίτηση.
    2.Η περιοχή της Σμύρνης επίσης, το μισό στους Έλληνες με τον ίδιο τρόπο.
    3. Η περιοχή του Μαρμαρά το ίδιο.
    4. Απορόφηση των μισών λαθρομεταναστών που μπήκαν απο την τουρκία στην Ελλάδα, πίσω στη τουρκία.
    5.Δικαίωμα των Ελλήνων ν'αγοράζουν ιδιοκτησία σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας με συνοπτικές διαδικασίες.
    6.Επιστροφή των Ελλήνων στην Ίμβρο και Τένεδο,με ανακατασκευή απο το τουρκικό κράτος, όλων των κατοικιών που κατέστρεψαν τα περασμένα χρόνια.
    7. Το ίδιο για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.
    8. Επίσημη αναγνώριση απο τη τουρκία όλων των γενοκτονιών που διέπραξαν τα τελευταία 150 χρόνια και επίσημη συγγνώμη γι'αυτές.
    9.Καμμιά αξίωση για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης
    10.Αποχώρηση του τουρκικού στρατού απο τη Κύπρο, και επανένωση κάτω απο Ελληνοκυπριακή διοίκηση με συμμετοχή 20 % των τουρκοκύπριων σ'αυτή.
    Ελεύθερη μετακίνηση,διαμονή και αγορά ακινήτων όπου επιθυμούν οι κάτοικοι, Έλληνες και τούρκοι. Επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατόχους προ της εισβολής.
    Παραχώρηση 20 % του ορυκτού πλούτου της Κύπρου στους τουρκοκύπριους.

    Αν αποδεχτούν τα παραπάνω, ας γίνει και τζαμί στην Αθήνα - αλλά όχι στο βοτανικό -
    Ελεύθερη είσοδο χωρίς βίζα για τους τούρκους στην Ελλάδα.
    Νομίζω τους συμφέρουν και τους τούρκους τα παραπάνω.
    Αν όχι, καμμιά απολύτως παραχώρηση και έτοιμοι για τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύρα,

    Συγχαρητήρια για την προαγωγή. Την άξιζες και με το παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. To casus belli θα έπρεπε να αποτελεί για μας casus belli επίσης... αλλά ο χατζηαβάτης ευχαριστεί τον πολυχρονεμένο βεζύρη που τον αφήνει έστω να αναπνέει... Θυμάμαι τα Φώκλαντς. Νοιώσαν οι Αργεντινοί ότι είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Την έκαναν. Πάμε να τα ξαναπάρουμε είπε η Θάτσερ. Και πήγαν και τα ξαναπήραν. Έτσι απλά. Θα μπορούσε ίσως η έκβαση αυτής της επιχείρησης να είναι άλλη. Όμως το ζήτημα είναι ότι οι χώρες δώσαν το στίγμα τους διεθνώς... Όπως κι εμείς!!! Μιλάμε ότι δεν έρχονται ξένες επενδύσεις και επικαλούμαστε ένα κάρο λόγους που είναι σωστοί. Δεν αναφερόμαστε όμως και σε έναν ακόμα. Ποιος να έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που ακόμα δεν είναι γνωστά τα όρια της κυριαρχίας της; Που την φτύνουν ροχάλες και κάνει πως δροσίζεται; Που την έχουν κατακλέψει οι πολιτικοί της και όχι μόνο δεν πήγε (ούτε και θα πάει ποτέ) κανένας φυλακή αλλά ούτε απ' έξω δεν πέρασε; Που ακόμα και οι... "τρομοκρατικές" "αριστερές" οργανώσεις την μαρίδα εκτελούν...Και η Αλβανία να μας χώσει κανα casus belli για κάποιο θέμα, Δόξα τω Θεώ μπόλικα υπάρχουν, το ίδιο και τα Σκόπια, εμείς από τα πολλά casus belli θα χορεύουμε τσιφτετέλι...Έτσι απλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΗΧΘΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΩΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ.*

    ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 Ν.Μ (ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Ο.Ζ ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Ο.Η.Ε ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΛΥΣΙΣ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΗΧΘΕΙ ΕΜΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    Υ.Γ * ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΔΕΙΤΕ:
    http://www.aigaio.org/page4.html

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ
    isxys.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι, μόλις το διαβάσει ΓΑΠ θα τρέξει... με τον Πάγκαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.