10/9/10

Τρισέ: Να μην ψηφίζουν οι ευρω-παραβάτες

Tην πρόταση της προσωρινής αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου για τις χώρες - παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, με συνέντευξη του στους Financial Times.

Η πρόταση αυτή του Ζ.Κ.Τρισέ, αφορά στα μέλη της Ευρωζώνης που δεν υπακούν στους κανόνες περιορισμού του ελλείμματος. Αν και η ΕΚΤ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο "αποβολής" κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, ο Τρισέ πρόσθεσε πως "μια προσωρινή διακοπή των δικαιωμάτων ψήφου είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί".

Ακόμη τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής αυτόματων διαδικασιών στην διακυβέρνηση και στην επιβολή κυρώσεων της ΟΝΕ έτσι ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση - τύπου Ελλάδας.

Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι αντοχές της Ευρωζώνης έχουν υποτιμηθεί αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο για κάποιον που δεν γνωρίζει τα εσωτερικά της, να κρίνει. "Δεν νομίζω ότι η Ευρωζώνη ήταν ποτέ κοντά σε καταστροφή, βλέποντας το από μέσα" πρόσθεσε.

Σε δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", που θα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή, τονίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ μιας "αλλαγής διάστασης" στην άσκηση της δημοσιονομικής εποπτείας, μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, που γίνεται από την ΕΚΤ σε όλη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη του αξιωματούχου στην έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο κ. Τρισέ τάσσεται υπέρ της "σχεδόν αυτοματοποίησης των σχετικών διαδικασιών (στη δημοσιονομική εποπτεία)" (...) "αλλά και των συναφών κυρώσεων".
Ο κ. Τρισέ τάσσεται, επίσης, υπέρ της "ανεξάρτητης αποτίμησης των δημοσιονομικών μεγεθών" των κρατών-μελών στην ευρωζώνη, αλλά και υπέρ "μιας διαφορετικής αποτίμησης της (άνισης) ανταγωνιστικότητας, όπως και των ανισορροπιών" στις οικονομίες των κρατών-μελών της.

Ο αξιωματούχος τάχθηκε, ταυτοχρόνως, υπέρ "της αναβάθμισης στην ποιότητα των επίσημων στατιστικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη" στην ευρωζώνη.

-Δεν απέκρυψε, ωστόσο, ότι θα ευνοήσει τον αποκλεισμό από την ευρωζώνη κρατών, "που συστηματικά θα παραβιάζουν τους κείμενους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη", αναφέροντας πάντως σχετικά ότι η κύρωση θα μπορούσε να περιβληθεί την μορφή" της αναστολής δικαιώματος ψήφου του κράτους-παραβάτη".

Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να γνωρίσει μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού-γενικευμένη κατάρρευση τιμών στο πλαίσιο διψήφιας ύφεσης.

Απέκλεισε, ακόμη, την προοπτική των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο που "η κρίση η ίδια ξεπεράστηκε χωρίς αυτές τις πιέσεις".

"Με μία στέρεη έδραση (στην ευρωζώνη) αποφύγαμε, φρονώ, και τον πληθωρισμό και τον στασιμοπληθωρισμό".
ΕΞΠPEΣΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

7 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Τρισε προτείνει αυξημένη πειθαρχία. Ποιος θα την επιβάλλει σε ποιούς; Ποιος θα κρίνει, όταν η συντριπτική πλιεοψήφια των κρατών έχει ελείμματα και χρέος περαν των καθορισμένων ορίων; Ο κ. Τρισε παντως δείχνει τι θα σημαίνει ενωμενη Ευρωπη. Πειθαρχία εκ των άνω, των ισχυρών κρατών, και κουπί για τους υπ΄λοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιπροτείνω την αναδρομική αναστολή πληρωμών των στελεχών ΕΚΤ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου που ήξεραν για τους ευρω-παραβάτες και δεν έκαναν τίποτα για να χειροτερέψουν την οικονομία τους και να τους έχουν υποχείριά τους.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να γιατί η Ε.Ε απαγορεύει να πωλούνται τα αυγά με το κομμάτι η ανά δωδεκάδα αλλά μόνο με το βάρος.

    Ερωτηματολόγιο της Ε. Ένωσης στους 1.500 εργαζόμενους γυναίκες και άνδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ´Εχετε αιμορροΐδες , η ασθένειες που ματαδίδονται με το σεξ; Συμβουλευθήκατε ποτέ έναν ψυχίατρο ή ένα ψυχοθεραπευτή; Πότε ήταν η τελευταία εμμηνόρροια σας; i EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣΕΞΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
    ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
    ΕΑΜ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΛΙΓΟ ΨΗΛΑ..
    ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ...ΓΙΝΕΤΑΙ Ο "ΔΙΚΕΡΑΤΟΣ"
    Ο ΓΕΡΟ-ΤΣΙΦΟΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΟΣ....
    ΤΟ ΕΝΑ ΚΕΡΑΤΟ Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ,ΚΑΙ
    ΤΟ ΑΛΛΟ Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ[ΑΓΟΡΕΣ
    ΤΡΑΠΕΖΕΣ].
    ΗΡΕΜΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΠΟΝΗΡΑ,ΚΑΙ
    ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝ ΟΥΡΓΑ,ΑΛΕΠΟΥΔΙΤΣΑ
    ...Η ΟΥΡΑ ΛΕΙΠΕΙ...
    ΑΓΩΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ "ΓΕΡΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος διαφωνεί ή δεν μπορεί να συμπλεύσει ή δεν θέλει, θα χάνει το σημαντικότερο δικαίωμα του σημερινού ( πολιτισμού ) . Ποια κατάντια αλήθεια μετά από 2500 χρόνια παιδεία Μαραθώνιων αγώνων ; Τόσο άγονες αγονίες στην επέτειο τιμής των Μαραθωνομάχων; ΝΤΡΟΠΗ και σε αυτούς, σε μας ιδίως που δεν τολμάμε να τους αποκαλύπτουμε ποιος είναι ο πραγματικά ένοχος παραβάτης όπως η ακατονόμαστη η Μέρκελ που μας χρωστάει 1 τρις για τα εγκλήματα του Β΄ ΄Πα Πο και μας δανείζει με δικαίωμα κατασχέσεων και από πάνω.

    ΘΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΡΙΣΕ=ΕΝΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟ που ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ...Ας τον μαζειψει καποιος αυτον τον υπαληλακο που νομιζει οτι ειναι¨"αυτοκρατορας"
    Χρηστος Βουογαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To elleima tis Enomenis Evropis, vrisketai sto allilegio. Afou oi diaxeiristes tis Evropaikis Enossis to epivevaionoun sinexos, ti na poume?
    Pantos me tetoies arxes, den ftiaxtike i Enomeni Evropi. Fainetai omos oti to orama paei koufokaigontas. Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.