24/9/10

Πρόταση Βενιζέλου:Προάσπιση των συνόρων της ΕΕ με κοινά ευρωπαϊκά όπλα

Τη χρήση των κοινών αμυντικών μέσων που έχει ή μπορεί να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προάσπιση και των εθνικών συνόρων που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης, όπως αυτά στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, ζήτησε εμμέσως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος, στην παρέμβαση του στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. που οργανώνεται στη Γάνδη του Βελγίου, μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ κάθε πρότασης για τη ύπαρξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «κοινών δεξαμενών σε αμυντικά μέσα» (pooling & sharing) θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα αν αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνο για ευρωπαϊκές αποστολές όπως η ναυτική επιχείρηση ATALANTA για την αντιμετώπιση των πειρατών στη Σομαλία «ή αν μπορούν να χρησιμοποιούνται και για εθνικούς σκοπούς και κυρίως για την προάσπιση των εθνικών συνόρων τα οποία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ».

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αφού κατ’ αρχάς έθεσε τα γενικότερα στρατηγικά προβλήματα της Ε.Ε., που «ακόμα και μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν έχει βρει τον βηματισμό της στη διεθνή σκηνή και δεν έχει διαμορφώσει μια ορατή πολιτική ασφάλειας και άμυνας» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλες αμυντικές δαπάνες.

Όπως ειπε, αυτο οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μία περιφερειακά εντοπισμένη απειλή και ένα μειωμένο αίσθημα εξωτερικής ασφάλειας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, γι’ αυτό και παρατηρείται η αντίφαση η κοινωνία να ζητά ταυτόχρονα μείωση των αμυντικών δαπανών αλλά και διατήρηση και ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Αμυντικές προμήθειες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας υπουργός στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, στην ανάγκη να εφαρμοστεί η νέα κοινοτική οδηγία για τις αμυντικές προμήθειες λαμβάνοντας υπόψη μια θεμελιώδη διάκριση που υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ μεταξύ πωλητριών και αγοραστριών χωρών, καθώς το 80% των αμυντικών προμηθειών βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού, αλλά είναι διαφορετικό αυτό να συμβαίνει στο εσωτερικό μια χώρας και διαφορετικό να συμβαίνει διακρατικά.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης να συνδεθεί η συζήτηση που διεξάγεται στο ΝΑΤΟ για το νέο αμυντικό δόγμα και τη νέα δομή δυνάμεων με τη συζήτηση για τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία που εδώ και 50 χρόνια υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν δομές όπως η HELBROC, η Ευρωπαϊκή Ταξιαρχία Μάχης που συγκροτείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Ενημέρωση για την Έκθεση Άμυνας στη Θεσσαλονίκη
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με πολλούς ομολόγους του (μεταξύ των οποίων αυτοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του Βελγίου), για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την έκθεση Defensys όπου θα μετάσχουν αρκετοί ομόλογοί του στις 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο, Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Ντράγκαν Σουτάνοβατς.
ΝΕΑ

7 σχόλια:

  1. Μόνος σου το σκέφτηκες αυτό κύριε ΥΠ(ΕΘ)Α ή στο σφύριξε ο άλλος κυβερνητικός (λέγε με "πήρε-ο-αέρας-τη-σημαία");τώρα που σφίξανε οι κ...οι θυμηθήκατε τους "κουτόφραγκους"; αυτά που δεν είσαστε εσείς διατεθειμένοι να υπερασπίσετε (πχ Ίμια, 12 μιλια, Θράκη κλπ κλπ)περιμένετε να το κάνει για σάς ο Βέλγος, ο Γερμανός και ο...Σλοβάκος;
    Έλληνες ξυπνάτε!
    Κώστας Μπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να πω διαθέτη φαντασία ο χοντρούλης , την ώρα που θα βασιστούμε στους εταίρους μας για την άμυνα των συνόρων μας και κατά επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων εκείνη την ώρα θα χάσουμε τα Νησιά την υπόλοιπη Κύπρο και Θράκη.
    de facto!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουσιαστικά μπαίνουμε στην ευθεία για την δημιουργία του ευρώ στρατού και η όποια αλλαγή και σχεδίαση στο στράτευμα βασίζεται σε αυτό.σωστά ο beny λέει τα αυτονόητα,για την δομή διοίκησις το νομικό πλαίσιο η αγορά όπλων,είναι πολύ σημαντική αυτή η αναφορά που κάνει,στην ουσία όμως ρωτά διπλωματικά τους εταίρους μας αν τα σύνορα μας είναι και δικά τους.τι απάντηση πήρε δεν ξέρω;stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ρωτήσει κατ'αρχήν κανένας ευρωβουλευτής να του πούνε ποια είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και άμα του απαντήσουν βλέπουμε τα περί ευρωστρατού.
    Μέχρι να μας δώσουν ικανοποιητική απάντηση όμως η Ελλάδα με νόμο να αγοράζει όπλα ΜΟΝΟ εκτός ΕΕ. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κλπ. Να δούμε μετά μας αναγνωρίζουν τα σύνορα ή δεν μας τας αναγνωρίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαγγέλη, κοίτα να φτιάξουμε στρατό και άσε τα παρακάλια ... αν νομίζεις ότι υπάρχει στ' αλήθεια ΕΕ και μάλιστα τέτοια που θα στείλει και στρατό να μας υπερασπιστεί, ε τότε σίγουρα θα ξέρεις και το άλλο με τον Τοτό. Η ΕΕ είναι Γερμανία με ολίγον από Γαλλία και βλέπουμε γα πόσο... Α, και το ευρώ είναι μάρκο...
    Α, και Ελλάδα είναι Εκάλη, Ψυχικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.