21/9/10

Ανιχνεύοντας τα αίτια του αριστερόστροφου λαϊκισμού στη Ν.Δ.

Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

Υπάρχει μία μερίδα του κόσμου -και δεν νομίζω να σας λέω κάτι καινούργιο- που θα μπορούσε θαυμάσια στις εκλογές να δώσει την ψήφο του είτε στην Κεντροδεξιά είτε στην Κεντροαριστερά. Το έχει κάνει άλλωστε επανειλημμένως στο παρελθόν, κάθε φορά όμως υπό μία προϋπόθεση, που είναι πάντοτε η ίδια: Οτι η επιλογή τους υπαγορεύεται από την αντίληψη του γενικότερου συμφέροντος της χώρας, όπως αυτή προκύπτει από τη λογική ανάλυση της κατάστασης των πραγμάτων.
Πείτε τους ανθρώπους αυτούς «μεσαίο χώρο», «σοβαρούς ανθρώπους» ή όπως αλλιώς σας αρέσει, έχουν πάντως συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά: Εχουν μια σχετική οικονομική άνεση (χωρίς απαραιτήτως να είναι πλούσιοι), έχουν μόρφωση, χάρη στην οποία οι πνευματικοί ορίζοντές τους υπερβαίνουν τη μιζέρια των ιδεολογιών και του συμπλεγματικού μικροελλαδισμού, τέλος, οι άνθρωποι αυτοί ασκούν, κατά κανόνα, επιρροή στο κοινωνικό περιβάλλον τους.

Μιλώ για τους ανθρώπους οι οποίοι αποστρέφονται τον δογματισμό και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τη στάση του σκεπτικισμού, εξετάζοντας δηλαδή κάθε φορά το πρόβλημα υπό το πρίσμα της λογικής και χωρίς φανατισμό. Τους ανθρώπους για τους οποίους ο λόγος προηγείται και καθορίζει τις επιλογές τους. Ισως η στάση τους εξηγείται επειδή ανήκουν στη μεσαία τάξη και, ως εκ τούτου, έχουν συναίσθηση του πόσον επισφαλής είναι η κοινωνική θέση τους: Δεν είναι πλούσιοι, ώστε να νιώθουν την ασφάλεια ότι οι ίδιοι θα επιζήσουν από τη γενική καταστροφή, δεν είναι όμως ούτε και φτωχοί, ώστε η καταστροφή να μην απειλεί τη θέση τους.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι αυτοί ψήφισαν το 1996 τον Κώστα Σημίτη, κρίνοντας ότι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ διασφάλιζε τα συμφέροντά της - και ως προς αυτό δικαιώθηκαν, όπως απεδείχθη από τη διεθνή στήριξη που βρήκε η χώρα όταν χρεοκόπησε. Ψήφισαν, επίσης, τον Κώστα Καραμανλή, το 2004, πιστεύοντας ότι ήταν αποφασισμένος να καταπιαστεί με το πρόβλημα του υπερτροφικού κράτους και των ελλειμμάτων του - αλλά εκεί διαψεύσθηκαν και το μετάνιωσαν πικρά. Αυτός ο κόσμος (τον οποίο, αν καταλαβαίνω σωστά, εκφράζει τούτη η εφημερίδα) στις συζητήσεις που γίνονται ομολογεί αυτό το οποίο έγραψε προ τριών εβδομάδων στη στήλη του ο Στάμος Ζούλας: Οτι, καλώς η κακώς, δυστυχώς ή ευτυχώς, σήμερα η μόνη αναλαμπή ελπίδας από τον πολιτικό κόσμο εκπορεύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το ερώτημα που με απασχολεί όμως είναι πώς και γιατί η Ν. Δ. του Αντώνη Σαμαρά επιτρέπει να συμβαίνει αυτό, παραδιδόμενη σε έναν άνευ προηγουμένου αριστερόστροφο λαϊκισμό με τη συστηματική και κατά κόρον δαιμονοποίηση του Μνημονίου. Τέσσερα είναι τα ενδεχόμενα και θα τα εξετάσω παρακάτω με τη σειρά.

Πρώτον, ο Αντώνης Σαμαράς και ο περί αυτόν κύκλος να μην καταλαβαίνουν την αποξένωση της Ν. Δ. από τη μεσαία τάξη. Πράγμα το οποίο θεωρώ εξόχως απίθανο, όχι για τις ανάγκες της ειρωνείας που πρέπει να διανθίζει το κείμενο, αλλά επειδή δεν τολμώ να διανοηθώ ότι το μεγάλο και ιστορικό κόμμα της Ν. Δ. μπορεί να έχει περιέλθει στα χέρια μιας τόσον ανεπαρκούς ηγεσίας! Επομένως, αυτό αποκλείεται.

Δεύτερον, ενδέχεται η ηγεσία της Ν. Δ. να καταλήγει στην πεπατημένη του «ώριμου φρούτου», εξαιτίας της αδυναμίας της να συλλάβει και να εφαρμόσει μια στρατηγική προς την εξουσία. Η στρατηγική του «ώριμου φρούτου» θα ήταν ίσως εφικτή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα βρισκόμασταν ακόμη στην προ χρεοκοπίας εποχή. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα μπορούσε βασίμως να ελπίζει ο Αντώνης Σαμαράς ότι, με λίγη προσοχή εκ μέρους του, θα έφθανε κάποια στιγμή η ώρα του να κυβερνήσει. Ομως το υπόβαθρο για να λειτουργήσει η θεωρία δεν υπάρχει, αφού οι δυνατότητες διακυβέρνησης μέσω της διεύρυνσης των ελλειμμάτων και της διόγκωσης του δανεισμού έχουν πλέον εκλείψει: There is no free lunch anymore, για να θυμηθούμε τη Θάτσερ.

Τρίτον, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει πάρει στα σοβαρά τις αναλύσεις ορισμένων εκκεντρικών και sui generis συμβούλων του, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μεσαία τάξη θα εξαλειφθεί εντελώς από την κρίση και, επομένως, εκείνος με την πολιτική του οφείλει να γίνει αρεστός στα χαμηλότερα (από πάσης απόψεως) κοινωνικά στρώματα. Πρόκειται για υπολογισμό πολύ παρακινδυνευμένο, ώστε να μπορεί να βασισθεί κανείς σε αυτόν και ακούγεται μάλλον ως προσπάθεια για την εκ των υστέρων εκλογίκευση προσωπικών και πολιτικών ελλειμμάτων, παρά ως κάτι βαθύτερο.

Τέταρτον και χειρότερο είναι ο Αντώνης Σαμαράς, στο βάθος, να μην ενδιαφέρεται πραγματικά να είναι ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας. Μπορεί να νιώθει μεγαλύτερη ψυχολογική άνεση με ένα κόμμα μικρότερο, κλειστό, περιχαρακωμένο και ευκολότερα ελεγχόμενο. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να τον μεμφόμαστε για το παραμικρό. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε είναι σε καλό δρόμο! Με τη διαφορά ότι ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί στην εξουσία...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

20 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς θα τα έλεγε και η Ντόρα.
    Άσε μας ρε κασιμάτη, είναι καταντια αυτά που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τιτλος ειναι κακοηθης και προπαγανδιστικος.

    1) Απαγορευεται να συμφωνουν σε μια πολιτικη επιλογη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ? Ειναι κακο? Ειναι παραλογη επιλογη για τη ΝΔ? Γιατι? Δηλαδη ο,τι υποστηριζει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι εξ ορισμου τρελο και αριστερο και αρα ασυμβατο με τη ΝΔ?

    2) Γιατι ειναι "αριστεροστροφη" η πολιτικη κατα του μνημονιου και να μην ειναι δεξιοστροφη? Επειδη δηλαδη το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι 2 κομματα και η ΝΔ ειναι 1, "υπερτερουν" τα 2 και αρα ειναι αριστερη επιλογη? Το ποσοστο της ΝΔ ειναι πολλαπλασιο του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
    Υπαρχει κανενας νομος που λεει πως αν εισαι κατα του μνημονιου, σημαινει πως εισαι αριστερος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα λαμόγια του διεθνούς οικονομικούς συστήματος που στηρίζει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΣΚΑΙ, τι περιμένουμε να μας 'πούν; ότι για όλα φταίει ο Χατζιπετρής κι όχι ο Χατζιαπατεώνας ΓΑΠ που μας εξαπάτησε όλους!
    Τέτοιο άρθρο από τον ινφογνώμωνα δεν το περίμενα. Κι ας είμαι άνθρωπος που δεν φοράει κομματικές παρωπίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς την, την πολιτική νυφίτσα!

    Ρε Κασιμάτη, αφού η κρίση μεθοδεύτηκε ακριβώς γιά να καταστραφή η μεσαία τάξη.
    Τι μπούρδες μας λές;
    Ε ρε σφίξες που σας πιάσανε, εσάς του οικονομικο-πολιτικο-δημσιοκαφρικού κατεστημένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...και ποιος είπε ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκφράζει τη μεσαία τάξη;
    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει προ πολλού χάσει κάθε έρισμα που διέθετε στην τάξη αυτή.
    1) είναι υπέρ του Μνημονίου, μία σύμβαση που συνειδητά εκμηδενίζει την παραπάνω τάξη.
    2) είναι ένα μέσο που προάγει συνεχώς αντιεθνικές θέσεις, ασύμβατες προς τις ανάγκες και τις επιλογές της μεσαίας τάξης.
    3) προσφέρει τον ιστορικό της χώρο σε μία πολιτική απατεώνα (Ντόρα) η οποία εκτός από τα ψέμματα που λέει πολλάκις, είναι και από τα μεγαλύτερα πολιτικά λαμόγια της χώρας μας.
    4) οι αρθογράφοι της εφημερίδας με εξαίρεση τον κύριο Λυγερό και τον κύριο Γιανναρά, πίνουν νερό στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και των πάσης μορφής ανθελληνικών πολιτικών.
    Ας μας 'πεί λοιπόν ο κύριος Κασσιμάτης, περί ποίας μεσαίας τάξεως εκφράζεται κι αυτός και όλο του το δημοσιογραφικό σόι!
    Φευ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Διεγράφη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το μεσημέρι, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, έγινε γνωστό ότι κατόπιν αποφάσεως του... προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, τίθεται εκτός της ΚΟ του κόμματος ο κ. Σκυλακάκης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος κ.Γ. Τραγάκη παρέπεμψε στην επιτροπή τον κ. Σκυλακάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ "γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος".

    Αιτία για τη διαγραφή του ευρωβουλευτή ήταν δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί, με τις οποίες εμφανιζόταν αντίθετος στην επίσημη γραμμή της ΝΔ για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να του ζητηθεί να παραιτηθεί και από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή παραδίδοντας την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο στον επόμενο επιλαχόντα υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009, Σταύρο Παπασταύρου."

    Πάντως για ΠΟΛΑΝ το πάει ο Αντώνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μακάρι να το πήγαινε φίλε 3:10'. να καθαρίζει σιγά-σιγά η λαμογιά, που στο όνομα του πατριωτισμού και της Δεξιάς, επικράτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι έπαθε ρε παιδιά ο Κασιμάτης σήμερα; Πολύ χοντροκομμένο το έβγαλε το κομμάτι. Συνήθως είναι πιο "λεπτεπίλεπτος". Συγκαταλέγεται κι αυτός στους ζαλισμένους της συνέντευξης στη ΔΕΘ; Τι μαργαριτάρια ήταν αυτά; Ενδεικτικά:

    1) "Πείτε τους ανθρώπους αυτούς «μεσαίο χώρο», «σοβαρούς ανθρώπους» ή όπως αλλιώς σας αρέσει, έχουν πάντως συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά: Εχουν μια σχετική οικονομική άνεση (χωρίς απαραιτήτως να είναι πλούσιοι), έχουν μόρφωση, χάρη στην οποία οι πνευματικοί ορίζοντές τους υπερβαίνουν τη μιζέρια των ιδεολογιών και του συμπλεγματικού μικροελλαδισμού..."
    Δηλαδή ο πολτός των ΟΦΑτζήδων, που ανάλογα με το που γέρνει η πλάστιγγα παλατζάρουν πότε από δώ και πότε από κει, έχει "πνευματικούς ορίζοντες" ενώ οι άλλοι είναι ο μίζερος λαουτζίκος που πιστεύει σε ιδέες, έθνος, και άλλα τέτοια "συμπλεγματικά" πράγματα.

    2) "...να γίνει αρεστός στα χαμηλότερα (από πάσης απόψεως) κοινωνικά στρώματα..."
    Εδώ τα βάζει και με όσους έχουν χαμηλό εισόδημα συλλήβδην! Σε στύλ: Έχετε χαμηλό εισόδημα εσείς. Δε "δικαιούσθε δια να ομιλείτε". Δε βγάζετε πολλά για να έχετε "πνευματικούς ορίζοντες". Είστε χαμηλού επιπέδου σε όλα σας.

    3) "...να μην ενδιαφέρεται πραγματικά να είναι ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας. Μπορεί να νιώθει μεγαλύτερη ψυχολογική άνεση με ένα κόμμα μικρότερο, κλειστό, περιχαρακωμένο και ευκολότερα ελεγχόμενο..."
    Εδώ πια πετάει κάθε φύλλο συκής και παπαγαλίζει αυτολεξεί τις τιποτολογίες της κόρης του πατέρα της, που από τον περασμένο Νοέμβρη βρίσκεται στα πολιτικά αζήτητα.

    Βρίζει τον απλό λαό και βγάζει έτσι όλη την οφειλόμενη δουλοπρέπεια προς την κάθε λογής αλητο-ελίτ, από αυτές που λυμαίνονται τον τόπο τόσες δεκαετίες. Και δεν καταλαβαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει στον Σαμαρά. Όπως ακριβώς έκανε κι ο γίγαντας Σκυλακάκης με τις σημερινές του δηλώσεις, μπας και ισοφαρισθούν οι εντυπώσεις από τη ΔΕΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tα άρθρα μπαίνουν για να τα διαβάζουμε και να τα σχολιάζουμε φίλοι του ιστολογίου . όχι για να μας καθοδηγούν . Και τα ιδιαιτέρως προπαγανδιστικά άρθρα , έχουν μια κάποια αξία , που δεν πρέπει να παραβλέπουμε . Είναι η λογική του "ΕΧΘΡΟΥ" της πατρίδας , του πουλημένου , του λαμόγιου . Πρέπει και αυτήν να την γνωρίζουμε για να ξέρουμε πως θα την αντιμετωπίσουμε . Η συμμετοχή μας στα σχόλια , βοηθάει τους υπολοίπους σε αυτό ακριβώς . Παρεπιπτώντως είχα την ίδια διαφωνία με τον SUB92 κάνα χρόνο πριν , μέχρι που διευκρινίστηκαν όλα .
    Τους καίει ο Σαμαράς . Τους καίει πολύ . όχι μόνο τους ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝΟΥΣ , και τους Ντορικούς , αλλά και τους "από πίσω" . Τους μεγάλους και αφανείς . όσο πιο πολύ θα του επιτίθονται με τα καθεστωτικά τους ΜΜΕ, τόσο πιο σίγουρος θα είμαι για αυτόν .

    PRO από Συμβασιλεύεοτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαι ο I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ με δικαιώνει πλήρως με την ανάλυσή του . +1 φίλε

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτά τα αριστερόστροφα και δεξιόστροφα, προς άγραν ψήφων και μόνον, είναι που κατέστρεψαν κάθε έννοια ιδεολογίας. Λούλλειος σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ προτείνω, για να είναι ευχαριστημένος ο Κασιμάτης, να έχουν δικαίωμα διπλής ή και τριπλής ψήφου, οι κατ' αυτόν "σοβαροί άνθρωποι", ώστε να μην του μαγαρίζουμε το πολιτικό συστημα, εμείς η πλέμπα και κατωτέρου.
    Σταδιακά, δε, και ως τιμωρία που τολμήσαμε και ψηφίσαμε για Πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, να μας αφαιρεθουν και τα πολιτικά δικαιώματα.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΧΡΙΑΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ
    ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.ΠΡΟΧΘΕΣ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ
    ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Κ.ΜΕΡΚΕΛ,ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ
    "Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΤΖΑΜΙΩΝ".
    ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ,ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ,ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,ΞΕΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΙΝΑ
    ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ,
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΙΜΑΤΑ,ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ,ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ...ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ,ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ,ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ,ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ,ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ..ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ,
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    ΚΑΤΙ ΜΕΤΑΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ
    ΚΟΠΑΝΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ
    ΤΩΝ .
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
    [τα σκυλια οταν γαυγιζουν,ουρλιαζουν...κατι κακο θα συμβει]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γκάλια
    τον 'ξύρισες' τον άνθρωπό και έφυγε η μπογιά-γυαλάδα.
    Άρχισαν να φαίνονται τα φασιστικά χαρακτηριστικά του αξιότιμου κυρίου δημοσιογράφου, που έκανε μια -τουλάχιστον- αθλιότητα εις βάρος μου, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εγκληματική πράξη.
    Πάντως και μιλώ για τους αυτοπορσδιοριζόμενους ως προοδευτικούς, σοβαρούς κλπ, ο αυτοπροσδιορισμός δεν έχει και τόση σημασία, σημασία έχει το πού σε τοποθετούν οι απόψεις, οι πράξεις σου και ο ίδιος ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. σωστα κι εγω αυτοπροδιοριζομαι παλαιστινιος,

    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ε οχι και "αριστεροστροφος λαϊκισμος" απο τη δεξια.Και μαλιστα απο τον Σαμαρα.Υπερβολικος ο αθρογραφος.Διοτι υπαρχει και εκεινη η Ποντιακη παροιμια με τον λυκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χαχαχα κλασσικές απόψεις-"λίβελοι" των ψευτοφιλελεύθερων!Ναι θα συμφωνήσουμε σε ότι καλό ακούγεται από οποιονδήποτε ακούγεται!Δογματισμοί δεν χωράνε για το μέλλον της χώρας και ειδικά στα οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΦΟΥ ΣΕΙΜΕΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι μια σεβαστή άποψη.

    Αλλά δυστυχώς πάλι έχουμε πόλωση. Εάν διαφωνήσει κάποιος με τον κ. Σαμαρά, αμέσως είναι υποκείμενο τής Ντόρας, πουλημένο εξαπτέρυγο τού εξ-απο-δώ, πράκτωρ σκοτεινών δυνάμεων και άλλα προσβλητικά. Δεν έχει σημασία τί λέει. Σκεφτόμαστε με όρους ποδοσφαίρου, πχ μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Πολύ βολεύει αυτό τους γνωστούς μας πολιτικούς γιατί παράγει οπαδούς, όπως παλιά. Δεν αλλάξαμε.

    Εάν δεν είσαι στην ομάδα μου που έχει δίκαιο πάντοτε, υποχρεωτικά είσαι στην άλλη ομάδα που είναι παλιάνθρωποι, και ό,τι πεις είναι εξ' ορισμού βλακεία, γιατί δεν σού αναγνωρίζω την πιθανότητα να έχεις και κάποιο δίκαιο, επειδή είσαι εσύ.

    Το μνημόνιο όμως δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο. Τον Μάιο απλώσαμε την παλάμη, επειδή το από δεκαετίες εγκατεστημένο σύστημα εκμαυλισμού μας στέρησε την δυνατότητα να τρέφουμε τους εαυτούς μας. Καταφύγαμε στον τοκογλύφο, γιατί ήδη σταδιακά από το βράδυ τής 1ης προς 2αν Ιουνίου και εφ' εξής, χωρίς κράτος, αστυνομία, ρεύμα, νερό και επικοινωνίες, η διάλυση και το αίμα (και η Τουρκία;) θα έκαναν τα γεγονότα τού Δεκεμβρίου 2008 να μοιάζουν παιδική χαρά. Για όποια λύση λοιπόν και να διαθέτει ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καρατζαφέρης για το πρόβλημά μας, έπρεπε να δανειστούμε χρόνο για να την εφαρμόσουμε. Απαξ και βρούμε τα χρήματα και αποκτήσουμε πλεόνασμα, αποπληρώνουμε τις δόσεις μας και βγαίνουμε πάλι για δανεισμό.

    Ο δανειστής όμως απαιτεί συμφωνία υποθήκης, το μνημόνιο. Πρότεινε περιστολή τού αχανούς δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ όμως κατά το δυνατόν ήθελε να βλάψει την σάρκα εκ τής σαρκός του κατά τουλάχιστον δυνατόν, καθώς το δημόσιο αποτελεί τον βασικό μηχανισμό ψηφοφόρων όλων τών κομμάτων, αλλά κυρίως του ΠΑΣΟΚ το οποίο λαμβάνει στις εκλογές δημοσίων υπαλλήλων ποσοστά Τσαουσέσκου. Προτίμησε το ΠΑΣΟΚ την πιο εύκολη για αυτό αλλά την πιο καταστροφική για μας υποθήκη: Προτίμησε αύξηση φόρου, μείωση συντάξεων, μείωση μισθών. Ο τοκογλύφος συναίνεσε, τα λεφτά του θέλει, αν και τελικά έχει κάνει λάθος (πράγμα που ήδη υποψιάζεται) γιατί με αυτή την συνταγή θα καταστραφούμε και θα χάσει και αυτός τα λεφτά του. Μη γένοιτο, αλλά τότε που θα φύγει το ΔΝΤ συναισθανόμενο ότι η υπόθεση είναι βαρέλι δίχως πάτο, τότε που "ο αγώνας θα έχει δικαιωθεί", θα ζήσουμε εκείνη την 1ην Ιουνίου και θα φανεί η αξία όλων τών εξαγγελιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΥΓ. 1.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να επιστραφούν όπως προβλέπει η σύμβαση"
    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βγούμε από την ανάγκη στήριξης τού μηχανισμού και από τους όρους του όσο γίνεται ταχύτερα"

    Είμαι απολύτως σύμφωνος. Και είναι όντως ανάγκη, όπως το ομολογεί. Το λήμμα είναι από την ανακοίνωση τύπου τού κ. Σαμαρά στις 04/05/2010 για την μηχανισμό στηρίξεως.

    ΥΓ. 2.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (ΝΔ): Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Τασούλα.
    Και θεωρώ ότι θα είναι προτιμότερο για την Ολομέλεια, για όλους εσάς, να ακούσουμε, να ακούσει η Αίθουσα και τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων και εκεί να πάρουμε την απόφαση επί της διαδικασίας.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Τασούλα. Δεν περιμένετε να σας δώσω και τυπικά το λόγο. Πετάγεστε.
    (Θόρυβος στην Αίθουσα)
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Μα, ζητώ το λόγο, κύριε Πρόεδρε!
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τη δική μου φράση, πετάγεστε πάνω και παίρνετε το λόγο. Κρατείστε το λόγο αν θέλετε. Κάντε ό,τι θέλετε με το λόγο σας, αλλά σας παρακαλώ, κύριε Τασούλα.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Θέλω να διευκρινίσω το εξής.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τώρα έχετε το λόγο. Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που σηκώνεται κάποιος συνάδελφος από κάτω και αρχίζει να μιλά ότι έχει και το λόγο. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω.
    Ορίστε, κύριε Τασούλα.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Θέλω να διευκρινίσω το εξής, κύριε Πρόεδρε.
    Σ’ αυτήν τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, εάν εμείς, κύριε Πρόεδρε, πιστεύαμε ότι τίθεται θέμα εκχωρήσεως εθνικής κυριαρχίας, αυτήν την πρόταση θα την κάναμε εμείς [σμ. ανάγκη 180 ψήφων]. Ο λόγος που δεν την κάναμε είναι ότι δεν το θεωρούμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο πάρα πολύ σοβαρό, αλλά που δεν συνιστά αυτό που υπονοεί η Αριστερά.
    Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι έτσι κι αλλιώς η Νέα Δημοκρατία είναι μία παράταξη ευθύνης και το απέδειξε μέχρι τώρα.
    (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


    Απογοητευτική εικόνα αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που τρέμει τις 180 ψήφους και την ευθύνη, πρακτικά τής Βουλής 06/05/2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.