7/9/10

Τουρκία: Άρθρο της "Taraf" για το πογκρόμ του 1955

Μακροσκελές άρθρο με αφορμή την επέτειο των Σεπτεμβριανών του 1955 στη Κωνσταντινούπολη «φιλοξενείται» στην τουρκική εφημερίδα «Taraf».«Τα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου ήταν κατόρθωμα του κράτους της Εργκενεκόν», σχολιάζει η εφημερίδα, αλλά δεν αποκλείει την εμπλοκή των Βρετανών «που ήθελαν να προκαλέσουν αναστάτωση».

«Πρόκειται για μια μελανή μέρα, κατά την οποία έγιναν επιθέσεις και καταστροφές εναντίον των μειονοτήτων και πρώτα εναντίον των Ρωμιών», δημοσιεύει η «Taraf» και παραθέτει χρονικό -με σχόλια- των γεγονότων, που οδήγησαν στο πογκρόμ.

«Η ιστορία ξεκίνησε την 6η Σεπτεμβρίου του 1955, όταν ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι εξερράγη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε δεύτερο παράρτημα της εφημερίδας EKSPRES στην Κωνσταντινούπολη, που διατύπωνε τον ίδιο ισχυρισμό ως "είδηση" στην πρώτη σελίδα. Ενώ αυτή η ίδια η εφημερίδα είχε κυκλοφορία 20 - 30.000 φύλλα, το παράρτημα, που εξέδωσε, τυπώθηκε σε 290.000», γράφει η «Taraf» και συνεχίζει:

«Μετά την έκδοση του παραρτήματος πλήθη κατευθυνόμενα από τον Σύνδεσμο "Η Κύπρος είναι Τουρκική" με ρόπαλα και παρόμοια αντικείμενα συναντήθηκαν στην πλατεία του Ταξίμ και άρχισαν να προχωρούν στη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας. Τα σπίτια των Ρωμιών είχαν σημαδευτεί νωρίτερα με κόκκινους σταυρούς. Αυτά τα σπίτια, τα καταστήματα και όλοι οι χώροι, που έφεραν ταμπέλες με ξένες ονομασίες, λεηλατήθηκαν» αναφέρεται.

«Οι ενέργειες αυτές έγιναν ταυτόχρονα σε 52 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, στη Σμύρνη και τα Πριγκηπονήσια και πολλοί ιστορικοί χώροι μετατράπηκαν σε ερείπια. Η λεωφόρος του Πέρα είχε γεμίσει από εμπορεύματα των καταστημάτων, που λεηλατήθηκαν. Στα νεκροταφεία ανοίχθηκαν ακόμη και οι τάφοι των Ρωμιών και βγήκαν έξω οι σοροί» προστίθεται.

Ο τότε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, του οποίου το σπίτι είχε λεηλατηθεί, κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ με σκάφη έφθασαν στην Πρίγκηπο περίπου 300 άτομα, τα οποία στη συνέχεια κατέστρεψαν κάτω από τα βλέμματα της Αστυνομίας τα σπίτια των Ρωμιών.

«Οι στρατιωτικές μονάδες και η Αστυνομία, που ήξεραν ότι θα ξεσπάσουν γεγονότα, δεν επενέβησαν. Την πρώτη ημέρα δεν έγινε καμία ανακοίνωση από την κυβέρνηση και ενώ τη νύχτα κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, το πρωί ήρθη και επιβλήθηκε πάλι τη νύχτα της επομένης. Ο στρατός, ο οποίος απλώς παρακολουθούσε τα γεγονότα, τελικά παρενέβη στο τέλος της δεύτερης ημέρας. Όταν στις 7 Σεπτεμβρίου κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, τότε ήρθε στο φως και η εικόνα των όσων έγιναν» λέει η εφημερίδα.
Nooz.gr

5 σχόλια:

  1. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ,
    ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ
    ΓΝΩΜΗΣ,ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ
    ΓΗΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ
    ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΕΝΑ
    ΣΥΓΓΝΩΜΗ...ΓΙΑ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΤΩΝ
    ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ,
    ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ,ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΜΕ...
    ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΧΙ
    Ο Θ Υ Τ Η Σ .ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕ.
    ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.
    ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΙ.
    ΕΜΕΙΣ ΟΤΙ ΠΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...
    ΜΗΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΩ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ,
    ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΘΕ,ΝΑ ΘΡΗΝΕΙΤΕ..ΝΑ
    ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ,ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,
    ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ,
    ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ,ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
    ΚΟΥ ΣΑΣ ΑΣΥΛΟΥ,ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΜΑΤΑ..
    ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ...ΣΑΣ ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΑΣ,ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΣΑΣ,
    ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΑΣ..
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΤΙΟΥΡΚΟΣ...
    ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΜΑ...
    ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ,
    ΜΕΡΙΚΑ ,ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΜΕ...
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ....
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κροκοδείλια δάκρυα εκ του ασφαλούς και κατά την πάγια τακτική των γειτόνων. Εφταιγαν άλλοι. Το πλέον αστείο είναι ότι αποδίδουν αυτοί και ευθύνες στην Αγγλία που τους παρέσυρε (όχι ότι δεν το έκανε). Ζημιώθηκαν δηλαδή μας λένε από τους άγγλους. Ειδικά στο Κυπριακό κακοπάθανε με τους Άγγλους! Υποκρισία ασύλληπτου βαθμού και ανεκδιήγητο θράσος.
    Τα συγκεκριμένα γεγονότα πιστεύω ότι είχαν την αποδοχή του συνόλου του τουρκικού πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ποιότης του τουρκικού πνεύματος: πάγια προσφιλής τακτική τους η ανερυθρίαστη διαστροφή της αλήθειας.
    Οι Έλληνες, οι "φωτεινοί", δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις ύαινες της Ιστορίας. Αρκεί να συνεχίσουν να είναι φωτεινοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι ισλαμιστές της ταραφ αναφέρονται στα γεγονότα για να αμφισβητήσουν και χτυπήσουν τους κεμαλιστες. η πραγματικότητα είναι οτι και οι ιδιοι το ιδιο θα έκαναν και ειμαι σίγουρος οτι και στα Σεπτεμβριανά θα συμμετείχαν και πολυ "καλοί μουσουλμάνοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8 Σεπτεμβρίου 2010 10:23 π.μ.

    έτσι ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.