4/7/19

«Ρούπελ 1941»: Ανέκδοτες ιστορίες από την ηρωική Μάχη των Οχυρών μέσα από νέο Κόμικ


Μία εν πολλοίς όχι όσο θα έπρεπε προβεβλημένη, ηρωική σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, είναι η αντίσταση κατά την εισβολή των Ναζί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και οι περίφημες «Μάχες των Οχυρών». Εκεί, στα πολύ πρόσφατα κατασκευασμένα οχυρωματικά έργα, στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, η Ελλάδα σήκωσε για ακόμη μια φορά το ανάστημά της μεταξύ των ελεύθερων εθνών, μην αφήνοντας την αήττητη έως τότε πολεμική μηχανή του Χίτλερ να κατακτήσει τη χώρα αμαχητί, όπως έγινε σε  άλλες, μεγαλύτερες, ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά τη θριαμβευτική Νίκη του 1940, ο Χίτλερ αναγκάστηκε να στρέψει τη ματιά του στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσει την επιχείρηση «Μαρίτα» για την κατάκτησή της. Η ηρωική αντίσταση στα Οχυρά, όσο και η Μάχη της Κρήτης -αλλά και στη συνέχεια η Εθνική Αντίσταση- επέφεραν σημαντικά πλήγματα στον εχθρό και συνετέλεσαν στη Συμμαχική Νίκη και την πτώση του ναζισμού. Τα γεγονότα στα Οχυρά χαρακτηρίστηκαν και ως «οι Θερμοπύλες της Μακεδονίας».
Τα σημαντικότερα γεγονότα της Μάχης των Οχυρών, όσο και ανέκδοτες ιστορίες, παρουσιάζονται στο νέο κόμικ από τις εκδόσεις «Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση» με τον τίτλο «Ρούπελ 1941». Με την καλαίσθητη -και ιδιαίτερα ταιριαστή για το πνεύμα της εποχής- εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου, και το κείμενο του Παναγιώτη Σαββίδη, το κόμικ κατορθώνει να περάσει στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα -τον ηρωισμό αλλά και το δράμα - των συγκεκριμένων γεγονότων, ενημερώνοντας μας παραστατικά επίσης για το σπουδαίο αυτό κομμάτι της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.