3/7/19

Χαμηλοί φόροι + άριστες υποδομές = Τα προβλήματα μίας προγραμματίστριας 21 ετών στο Βουκουρέστι



Σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκα στο γραφείο μας στο Βουκουρέστι με έναν ρουμάνο φίλο και συνεργάτη, ίσως τον κορυφαίο ειδικό περιβάλλοντος στη χώρα. Αφού είπαμε τα δικά μας, ο παρακάτω διάλογος μεταφέρεται αυτολεξεί:
- "Τι κάνει η κόρη σου; Βρήκατε το διαμέρισμα που έψαχνε στο Βουκουρέστι;"
- "Ναι, πλήρωσε 450 Ευρώ τον μήνα για να βρει μία γκαρσονιέρα σε καλή κατάσταση στο κέντρο, για να είναι κοντά στη δουλειά"
- "Ακριβά σου βγήκε..."
- "...Αυτή πληρώνει, βγάζει αρκετά, μην τη φοβάσαι"
- "Πόσα βγάζει;"
- "3.000 Ευρώ τον μήνα"
- "Τι δουλειά κάνει; Μικρή δεν είναι;"
- "21 χρονών, προγραμματίστρια, μόλις γύρισε από σπουδές στην Αγγλία σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Την άρπαξαν κατευθείαν, μάχη έγινε και πήγε εκεί. Είναι και κοντά στους φίλους της..."
- "Είναι ευχαριστημένη;"
- "Να σου πω, μαλώνουμε!"
- "Γιατί;"
- "Γιατί της λέω πως πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και να εξελίσσεται και να μην επαναπαυθεί και αυτή μου λέει "δουλεύω, βγάζω 3.000 τον μήνα, με παρακαλάνε και για παραπάνω, άσε με να κάνω τη ζωή μου"

- "Έχει και αυτή είναι δίκιο, φίλε..."
- "Αυτό είναι το κακό, πως έχει. Άντε να της μαζέψεις τη γλώσσα, όταν άλλες 8 εταιρίες την παρακαλούσαν και συνεχίζουν να την παρακάλανε! Στα 21 της!"
- "Δε λες καλά που δεν έμεινε στο Λονδίνο;"
- "Γιατί να μείνεις στο Λονδίνο με 5.000 λίρες τον μήνα όταν έχεις 3.000 Ευρώ στο Βουκουρέστι; Υποπολλαπλάσιο κόστος ζωής, καλύτερη ποιότητα ζωής για τα λεφτά που έχεις. Όλοι της οι φίλοι δουλεύουν στο Βουκουρέστι".


Δουλεύει σε έναν αμερικάνικο κολοσσό, που διάλεξε τη Ρουμανία λόγω:
- Χαμηλής φορολογίας
- Ταχύτατου ίντερνετ
- Εξαιρετικών υποδομών για εργασία ξένων ή υψηλά αμειβόμενων
- Κατάλληλα κτήρια γραφείων, που κτίστηκαν χωρίς 15 χρόνια καθυστερήσεων και κωλυμμάτων για άδειες
- Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές
- Και πολλά άλλα, όπως 0 φόρος εισοδήματος για προγραμματιστές, για να έχουν μικρότερο κόστος οι εργοδότες και να είναι πιο ανταγωνιστικοί
Η κοπέλα αυτή δε χρειάστηκε να μείνει στο εξωτερικό, βρήκε εξαιρετική δουλειά στο σπίτι της, όπως και χιλιάδες άλλοι ρουμάνοι που πλέον η χώρα τους έχει κάτι σοβαρό να τους προσφέρει.
Μακάρι αυτό να το εφαρμόσει στην Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση, φέρνοντας την επανάσταση που περιμένουμε και έχουμε ανάγκη. Γίνεται, το έκαναν οι ρουμάνοι. Μπορούμε και εμείς

Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης


12 σχόλια:

  1. Να πως γίνεται αυτό; Αφού οι μεγάλες εταιρίες εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο, του πίνουν το αίμα, και λίγο πριν τη σύνταξη τον πουλάνε σε σκλαβοπάζαρο. Τι λέει ο συγγραφέας για παρακάλια κλπ; Μάλλον θα μπερδεύτηκε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίζουνε οι φρούδες ελπίδες ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση και θα τα αλλάξει όλα...Το κακό μας το καιρό. Και προς Θεού μη παρεξηγηθώ, δεν έχω καμία σχέση με τα καφενεία ή με τα έμμισθα τρολ του Σύριζα, αλλά ο επίλογος του κείμενου ειναι πλέον κατάντια για μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλ. τι να μην παρατηρούμε τι κάνουν κάλύτερα κάποιοι άλλοι.
      Δηλ. δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την πορεία μας και των άλλων χωρών.
      Αυτά τα περιστατικά, όπως η παραπάνω ιστορία είναι σαν τα φανάρια,τις πινακίδες και τα φώτα στους δρόμους,μας επινοήθηκαν για να μας οδηγούν σωστά.
      Παρεπιπτόντως η Ρουμανία έχει σπουδαία, εδώ και χρόνια,μαθηματική παιδεία.
      Αυτή η προσπάθεια τους φέρνει τώρα καρπούς.Σε 15 χρόνια η Ρουμανία θα ακολουθεί την ΗΠΑ,Ινδία,Κίνα,Ισραήλ,Ρωσία στην πληροφορική.
      Όταν υπήρχε το Ανατολικό -κομμουνιστικό στρατόπεδο η Βουλγαρία επιλέχθηκε και επιδοτούνταν να αναπτύξει την πληροφορική,απέτυχε.
      Και κάτι άλλο:όταν υπήρχαν οι δέσμες και η συγγραφή και έκδοση μαθηματικών βιβλίων ήταν κερδοφόρα πάρα πολλοί εκδοτικοί οίκοι πήγαιναν στην Ρουμανία και ανέθεταν σε Ρουμάνους μαθηματικούς τη συγγραφή βοηθημάτων.Αυτά τα βιβλία μετάφραζονταν και εκδίδονταν με ελληνικά ονόματα.
      Αν σας φαίνετε απίστευτο, κοιτάξτε τα αποτελέσματα των Μαθηματικών Ολυμπιάδων και Βαλκανιάδων.
      Και κάτι ακόμη:το 1995 συζητούσαμε στη φοιτητική Εστία του Ζωγράφου με φίλους φοιτητές του Πολυτεχνείου για το μέλλον της πληροφορικής στην Ελλάδα.
      Μας λέει τότε ένας φοιτητής των Ηλεκτρολόγων ότι σε 20 χρόνια το Ισραήλ θα είναι παγκόσμια δύναμη στην πληροφορική.Ρωτήσαμε γιατί;μας είπε ότι στο δημοτικό διδάσκουν τους μαθητές πληροφορική,με λογισμικό ανοικτού κώδικα,Linux. Και συνέχισε στην Ελλάδα διδάσκεται η πληροφορική από το Γυμνάσιο με Windows.Μας εξήγησε ότι με το Unix και το Linux "γράφονται" όλα τα προγράμματα και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως στον προγραμματισμό και στη δημιουργία λογισμικού.
      Και βέβαια δεν χρειάζεται να πληρώνεις πνευματικά δικαιώματα,οι ίδιοι οι καθηγητές θα μπορούσαν να το εγκαταστήσουν δωρεάν.
      Για απροσδιόριστους λόγους εμείς στην Ελλάδα ερωτευτήκαμε την Microsoft.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Tensor (Τανυστή για τους μη γνώστες της ορολογίας),

      No wonder, που το Ισραήλ μπορεί και επιβιώνει μέσα σε μία θάλασσα Αράβων.

      Έτσι κάνουν τα Έθνη που θέλουν να επιβιώσουν!

      Μακάρι να τους μοιάσουμε!!!!

      Το 1993 επισκέφθηκα τος Αγίους Τόπους και διεπίστωσα τον οργασμό σε έργα οδοποιϊας.

      Φίλος Έλλην Ισραηλινός, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πολυτεχνείου του Τελ Αβίβ Technion, μου είπε ότι έτσι και οι Ισραηλινοί τα βρούν με τους γείτονες τους, η χώρα τους θα γίνει μια από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου (τα ίδια διάβασα στον τότε Οικονομικό Ταχυδρόμο!) και θα χρειάζεται μεγάλες οδικές αρτηρίες.

      Vektor

      για την αντιγραφή

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    3. Το σημειο που ηθελα να τονισω προσωπικά δεν είναι τι κάνει η Ρουμανία (παρολο που το άρθρο βρίθει απο απιστευτές υπερβολές, πίστεψε με ειμαι 35, και δουλευω σε αυτόν ακριβώς το χώρο) αλλά το γεγονός ότι ελπίζουμε να δουμε άσπρη μέρα απο την κομματοκρατία που κυβερνά 40 χρόνια τώρα. Είτε αυτό λέγεται ΠΑΣΟΚ,ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Φιλικά Γιώργος

      Διαγραφή
    4. @tensor 1) Επειδή σου είπε κάτι ένας φοιτητής δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Στην πραγματικότητα ένας φοιτητής δεν ξέρει τι του γίνεται συνήθως. Είμαι επαγγελματίας πληροφορικάριος και ποτέ δεν άκουσα συνάδελφο να τον ενδιαφέρει το λειτουργικό σύστημα. 2) Η Βουλγαρία σήμερα σε "βάθος" πληροφορικής είναι πιο μπροστά από την Ρουμανία (φυσικά και από την Ελλάδα. 3) Το άρθρο γράφει μπούρδες. Λίγη σημασία έχει η φορολογία στην πληροφορική (και θα μπορούσα να το αποδείξω πολύ εύκολα). Η Ελλάδα είναι πάτος γιατί ανά ώρα εργασίας οι ΔΥ πληρώνονται πολύ καλύτερα από ότι οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι οπότε η Ελλάδα έχει γίνει rent-seeking κοινωνία. Και φυσικά πολύ σύντομα (ίσως θα γίνεται ακόμα και σήμερα) θα υπάρξει brain drain ακόμα και προς την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

      Διαγραφή
  3. Παμε στο Βουκουρεστι ρε παιδια τότε.Τι καθόμαστε δω πέρα ? Δεν χρειάζεται και διαβατήριο.Ειναι στην ΕΕ.Οριστε η λύσις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H επόμενη κυβέρνηση θα βοηθήσει τους νέους, τους νέους της ΔΑΠ!
    Όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε.
    Εξάλλου οι νέοι που είναι σήμερα στο εξωτερικό η Νέα Δημοκρατία τους έδιωξε, η νέα δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ.
    Τώρα την έπιασε ο πόνος να γυρίσουν πίσω;
    Άσε τους μάθαμε τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως Ρουμάνες βλέπω κυρίως στον Σκαραβαίο...Αμείωτος αριθμός !
    Μάλλον είναο παράδεισος για λίγες (και λίγους) η περιγραφόμενη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γνωστό λαϊκό γνωμικό λέει:
    "Μη φας ... έχουμε γλάρο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μας λετε ομως ποσο ειναι το μεσο κατα κεφαλην εισοδημα στη ρουμανια. Και τελος παντων ποιο ειναι το ποσοστο των μισθων των 2000-3000 ευρω μηνιαιως. Απο την αλλη, ποσ θα επρεπε η συγκεκριμενη κοπελα να πληρωθει στις ΗΠΑ ή την Αγγλια?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παραμυθια της χαλιμας οταν με το καλο ερθει και σε εμας το μοντελο ρουμανοβουλγαρολετονιας τοτε τα ξαναλεμεεεε παντος με μοντελο αναπτυξης τυπου κουλη μας βλεπω ξανα στους καδους και στα αντισκηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.