3/7/19

Κολλημένοι επιστήμονες απορρίπτουν μπούρδες


Πριν λίγο καιρό ήμουν στο σπίτι ενός φιλικού ζευγαριού που μάλιστα περίμενε δίδυμα...ξάπλα η έγκυος φίλη μας και σέρβιρε ρακές ο φίλος μας (τα δίδυμα τα χρησιμοποιώ ως παράδειγμα αργότερα και γι’ αυτό τα αναφέρω). Κάποια στιγμή η κουβέντα ήρθε στην ομοιοπαθητική την οποία ακολουθούν και οι δύο και όταν ρώτησαν τη γνώμη μου τους είπα ότι η επιστημονική κοινότητα την απορρίπτει και ότι η βάση της που είναι ο ισχυρισμός περί μνήμης του νερού είναι μια μπούρδα και κανένα πείραμα τόσα χρόνια δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη εγκυρότητας.
Καθώς σέρβιρε ο Αντρέας τη ρακή μου λέει ‘’έχω ένα φίλο, δεν τον ξέρεις, ο οποίος λέει τα αντίθετα από εσένα αλλά είστε το ίδιο απόλυτοι’’. 
 Μισό λεπτό Αντρέα…για αυτό το ‘’ίδιο απόλυτοι’’ που λες θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, του απαντώ. 
Δεν είναι το ίδιο να σου μιλώ κατηγορηματικά για κάτι επειδή έχω στοιχεία (ή την στήριξη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας) με το να είμαι απόλυτος ξεφουρνίζοντας μπούρδες για τις οποίες δεν υπάρχει καμία βάση και απόδειξη. Μάλιστα ακριβώς επειδή οι επιστήμονες θέλουν σοβαρά στοιχεία για σοβαρούς ισχυρισμούς (και αν δεν έχουν κανένα απορρίπτουν) είναι το αντίθετο του απόλυτου ενώ όσοι σου πουλάνε με σιγουριά ισχυρισμούς χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο είναι οι πραγματικά απόλυτοι. 
 Οπότε δεν δέχομαι να παίρνουμε και οι δυο την ίδια ταμπέλα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξισώνονται οι στάσεις μας.

Για τη συνέχεια thenightlab

1 σχόλιο:

  1. Το κείμενο είναι ανόητο επειδή λέει γενικότητες εμφανιζόμενες ως αλήθειες. Πχ είναι γνωστό απο δημοσιεύματα ότι οι μυστικές υπηρεσίες μεγάλων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσια, κλπ) κάνουν παραψυχολογικά πειράματα. Αλλά επισήμως η πχ αστρολογια θεωρείται τσαρλατανισμός. Ωστόσο κάθε τι κρίνεται εκ του αποτελε΄σματος. Αλλιώς πχ ο Ντε Γκωλ δεν θα είχε προσωπικό αστρολόγο. Στην πολιτική υπάρχουν οι "θεωρίες συνωμοσίας" δηλαδή απόψεις που δεν αποδεικνύονται και συκοφαντούνται ως ψευδείς επειδή ναι μεν μπορεί να μηνειναι αποδέιξιμες αλλά ειναι βάσιμες όχι όμως και αρεστές. Όσοι έλεγαν πριν από το 1967 ότι θα γίνει πραξικόπημα έλεγαν "θεωρία συνωμοσίας", αλλά...
    Όσο για την επιστήμη... αφήνοντας τον Γαλιλάιο (και όμως κινείται) τα συμφέροντα (οικονομικά και άλλα) είναι τόσαωστε τα μπουρδολογίας που λέει ο γράφων ειναι εκτός τόπου. Κάτι σοβαρότερο αν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.