22/6/10

Πόρισμα του ισραηλινού Ναυτικού για το Μavi Marmara…

Ολοκληρώθηκε η έρευνα του ισραηλινού Ναυτικού για το επεισόδιο στο σκάφος Mavi Marmara στις 31 Μαΐου στα ανοικτά της Γάζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ισραηλινό Ναυτικό, ύστερα από «ενδελεχή εξέταση των συνθηκών υπό τις οποίες εκτελέστηκε η επέμβαση» οι αξιωματούχοι καταλόγισαν σοβαρότατα σφάλματα σε όσους εμπλέκονταν στη συλλογή πληροφοριών αλλά και στο σχεδιασμό της επιχείρησης. Ωστόσο, οι μετέχοντες στην επιχείρηση κρίθηκε ότι έπραξαν ορθώς.

Όπως αναφέρει το τελικό πόρισμα, τα στελέχη του Ναυτικού που επιβιβάστηκαν στο σκάφος δεν ανέμεναν σοβαρή αντίδραση και δεδομένης της οργίλης και μαζικής επίθεσης των επιβαινόντων, «έπραξαν όπως έπρεπε». Σύμφωνα με στελέχη του ισραηλινού Ναυτικού, η επιχείρηση «Άνεμοι των Αιθέρων» (Sky Winds) πραγματοποιήθηκε με τις καθιερωμένες διαδικασίες, στις οποίες μάλιστα οι Ισραηλινοί ναύτες είχαν εκπαιδευθεί επιστάμενα. Παρ’ όλα αυτά, η δύναμη που τελικά επιβιβάστηκε στο σκάφος δεν είχε εκπαιδευθεί για όλα τα ενδεχόμενα και δεν είχε παρά ελάχιστη πληροφόρηση για το αν και πως θα εκδηλώνονταν η βίαιη αντίδραση των επιβαινόντων.

Το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης δεν αναιρεί αλλά ενισχύει την άποψη ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν ένα καταστροφικό και θανατηφόρο σφάλμα την 31η Μαΐου, επεμβαίνοντας σε ένα σκάφος το οποίο, κατά πολλούς, βρίσκονταν εκεί με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης η οποία δεν έπραξε τίποτα για να αποτρέψει μια σοβαρή εμπλοκή.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες θα έπρεπε να είχαν διαγνώσει ορθώς το ρίσκο και την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης και να είχαν επιλέξει τρόπους επέμβασης που να αποτρέψουν οποιαδήποτε βίαιη σύγκρουση.

Τελικά, έθεσαν σε κίνδυνο και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που πραγματικά επιθυμούσαν την αποστολή βοήθειας στη Γάζα αλλά έδωσαν και επιχείρημα σε όσους επιδίωκαν μια σύγκρουση για να ξιφουλκήσουν εναντίον του Ισραήλ και να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τη δραματική εξέλιξη.
defencepoint.gr

2 σχόλια:

  1. Ολα αυτά τα γράφει το πόρισμα του Ναυτικού του Ισραήλ ;;;;!!!Από Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν γράφουν πηγές αυτοί οι άνθρωποι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.