17/6/10

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ μιλά με πολύ θετικά λόγια για τον Ομπάμα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ μιλά με πολύ θετικά λόγια για τον Ομπάμα και τονίζει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν πολλά κοινά συμφέροντα.
«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κρίση. Το πρόβλημα απορρέει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πολύ αδύνατη, δεν ελέγχει την κατάσταση στο Νότο.Αν πιστέψουμε αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για συγκρούσεις εθνοτικού χαρακτήρα, με στόχο την ισχυρή ουζμπεκική μειονότητα. Σε τέτοιες καταστάσεις, η εμπειρία λέει ότι παρεμβαίνουν πάντα εγκληματικά στοιχεία».Αυτά λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μοντ για τα γεγονότα στο Κιργιστάν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ, που επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα το Παρίσι.

Η Ρωσία δεν μπορεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Μπισκέκ, τονίζει. Η οργάνωση της συνθήκης συλλογικής ασφάλειας (OTSC), στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, έχει δημιουργηθεί για να απαντά σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός μέλους της. Στην περίπτωση του Κιργιστάν, όμως, η σύγκρουση είναι εσωτερική.Αναφερόμενος στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που μελετά αυτόν τον καιρό η Μόσχα, και προβλέπει προσέγγιση τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πριμακόφ εκφράζεται με πολύ θετικά λόγια.

«Η δυνατότητα αυτή εμφανίστηκε όταν ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Χωρίς να εγκαταλείψει τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής, ο Ομπάμα εγκατέλειψε τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις το δόγμα της μονομέρειας, σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί μπορούσαν να αποφασίζουν μόνοι τους τι να κάνουν και σε ποιον να επιτεθούν.Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο σημερινός πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δρα συλλογικά, ακόμη κι όταν πρόκειται για χώρες που συνιστούν πιθανή απειλή για τη χώρα του».

«Η ρίζα του νέου μας προσανατολισμού δεν είναι μόνο οικονομική», συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας.«Τα συμφέροντά μας είναι κοινά απέναντι στις σύγχρονες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία. Γιατί νομίζετε ότι επιτρέπουμε σε αμερικανικά αεροπλάνα να διασχίζουν τον εναέριο χώρο μας για να κατευθυνθούν στο Αφγανιστάν; Θέλουμε τη νίκη της Συμμαχίας έναντι εκείνων που καλλιεργούν την τρομοκρατία. Εχουμε επίσης κοινά συμφέροντα στον αφοπλισμό, στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Στο οικονομικό πεδίο, η Ρωσία προχωρεί σ’ένα φιλόδοξο εκσυγχρονισμό και έχει ανάγκη από συνεργασίες στο τεχνολογικό επίπεδο».

Πιστεύει ο Πριμακόφ ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει βελτιωθεί από τα τέλη του 2001;
«Αυτό μου θυμίζει ένα ανέκδοτο για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.Ενας αμερικανός αξιωματικός πηγαίνει στον κουρέα του, ο οποίος τον ρωτά πώς πάει ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Εχει σταθεροποιηθεί, απαντά εκείνος. Λίγα λεπτά αργότερα, ο κουρέας τού κάνει την ίδια ερώτηση.Εχει σταθεροποιηθεί, ξαναλέει ο αξιωματικός. Την τρίτη φορά που του κάνει την ερώτηση, ο αξιωματικός εξανίσταται. `Μα γιατί ρωτάς και ξαναρωτάς το ίδιο πράγμα;` τον ρωτά.Διότι κάθε φορά που μου λέτε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, οι τρίχες σας σηκώνονται όρθιες, και μου είναι πιο εύκολο να τις κόψω`.

Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε αυτό το ανέκδοτο στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τίποτα δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα, εμείς το ξέρουμε καλά».Σύμφωνα με τον Πριμακόφ, οι Ταλιμπάν μπορεί να λάβουν μέρος στην επόμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν ύστερα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν με την κυβέρνηση. Και τότε μπορεί να έχουν αυξημένες απαιτήσεις.Αυτό έχει άμεση σχέση με τη θέση της Ρωσίας για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ενας λόγος που η Ρωσία έχει επιφυλάξεις είναι ασφαλώς τα οικονομικά της συμφέροντα.Ενας δεύτερος είναι ο φόβος της ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό. Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος λόγος: ότι δεν πρέπει να ασκηθεί υπερβολική πίεση, αφού υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα.Να γιατί η Ρωσία και η Κίνα είπαν «ναι» στις τελευταίες κυρώσεις, αφού φρόντισαν όμως να αφαιρεθούν πολλές πλευρές τους.«Το Ιράν πρέπει να καταλάβει ότι το να κερδίζει χρόνο θα είναι όλο και πιο δύσκολο», υπογραμμίζει ο Πριμακόφ. «Είμαι όμως κατηγορηματικά αντίθετος σε έναν πόλεμο κατά της χώρας αυτής.

Κατά την άποψή μου, προσπαθούν να επαναλάβουν το κορεατικό μοντέλο: να αποκτήσουν όλα τα μέσα για την κατασκευή της βόμβας, χωρίς να λάβουν όμως την πολιτική απόφαση».

iKypros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.