29/5/13

Διχάζεται η συριακή αντιπολίτευση εν όψει της Γενεύης 2

Ουάσιγκτον και Μόσχα συνεχίζουν τις επαφές τους για τις λεπτομέρειες της διάσκεψης
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των «27» συζήτησαν χθες το αίτημα της Βρετανίας και της Γαλλίας για χαλάρωση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, για να ενισχυθούν οι αντικαθεστωτικοί
Επιμέλεια: Παναγιώτης Γρηγορίου
Ενώ Ουάσιγκτον και Μόσχα συνεχίζουν τις επαφές τους για τις λεπτομέρειες της διάσκεψης για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, οι εξελίξεις στην πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης δείχνουν πως παγιώνεται ο διχασμός στις τάξεις της.
Ο λεγόμενος «Εθνικός Συνασπισμός», το επίσημο σώμα των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στον Άσαντ, περιόρισε σημαντικά την παρουσία που δέχθηκε να δώσει στο μπλοκ του Μισέλ Κίλο - φιλελεύθερου αντιπολιτευόμενου που έχει τη στήριξη δυτικών και αραβικών χωρών ως αντίβαρο στις ισλαμιστικές φωνές.
Αρχικά, η συζήτηση εντός του Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη γινόταν για 22 έδρες στον σχηματισμό στου Κίλο. Τελικά, οι έδρες που του προσφέρθηκαν έπεσαν στις πέντε - η συμμετοχή του δηλαδή θα είναι ουσιαστικά συμβολική σε ένα όργανο που κυριαρχούν αφενός ο Μουσταφά αλ Σαμπάχ (στηριζόμενος από το Κατάρ) και μία ομάδα που στηρίζεται και επηρεάζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αντιδρώντας, ο Κίλο διαπίστωσε πως ο Συνασπισμός «δεν έχει τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί μας και να πιάσει το χέρι που τους προσφέρουμε». Στελέχη του σχηματισμού του, όπως αναφέρει το Reuters, ανέφεραν πως θα εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης από τον Εθνικό Συνασπισμό.

Αποφασίζουν για εμπάργκο
Το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς τη Συρία εκπνέει το ερχόμενο Σάββατο και η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει εάν θα το χαλαρώσει -όπως πιέζουν Βρετανία και Γαλλία, ώστε να στηριχθούν οι αντικαθεστωτικοί- ή εάν θα το ανανεώσει ως έχει. Λονδίνο και Παρίσι κρατούν εδώ και μήνες σκληρή στάση εναντίον της ανανέωσης του εμπάργκο, με στόχο να διευκολυνθεί η στήριξη των αντικαθεστωτικών (τουλάχιστον επιλεγμένων ομάδων τους). Χώρες όμως όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να επιμείνουν στη στάση τους για τήρηση του εμπάργκο στην παρούσα του μορφή. Ειδικά η Αυστρία ανησυχεί για την τύχη που θα έχουν τα μέλη της στρατιωτικής αποστολής στη δύναμη του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν εάν θεωρηθεί ενεργός σύμμαχος της μίας πλευράς στον συριακό εμφύλιο.

Η Βρετανία, μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, έχει ήδη απειλήσει με βέτο σε πλήρη ανανέωση του εμπάργκο. Ένα από τα επιχειρήματα των χωρών που ζητούν την ανανέωσή του είναι πως οτιδήποτε άλλο -ως έμμεση στήριξη στους αντικαθεστωτικούς- θα υποσκάψει τις προοπτικές της ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας. Ως λύση ανάγκης προτάθηκε και η παράτασή του για μόλις ένα μήνα, μέχρι να φανούν οι «καρποί» της αμερικανορωσικής πρωτοβουλίας για τη διάσκεψη στη Γενεύη.

«Ευθύνη προστασίας των πολιτών»
Η διεθνής κοινότητα φέρει «την ευθύνη της προστασίας» των Σύρων πολιτών, δήλωσε χθες στη Γενεύη η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, χρησιμοποιώντας τη διατύπωση βάσει της οποίας νομιμοποιήθηκε η ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. «Όταν οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν τη δυνατότητα ή την πρόθεση να τους προστατεύσουν, τα τρομοκρατημένα ανθρώπινα όντα εξαρτώνται από τη διεθνή κοινότητα για προστασία και αρωγή», δήλωσε η Ναβί Πιλάι κατά την έναρξη των εργασιών της θερινής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κάνοντας τη διαπίστωση ότι η διεθνής κοινότητα δεν εκπληροί την υποχρέωσή της για τον τερματισμό «των αποτρόπαιων παραβιάσεων» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ναβί Πιλάι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της απόφασης που καλείται αυτό να λάβει.

Ανησυχίες ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αυξανόμενο ρόλο της λιβανικής Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών, που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Νεζίρκι. Ο Μπαν καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία στη Συρία», τονίζει ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δυο ρουκετών στα νότια προάστεια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων κυρίως γύρω από τη συριακή πόλη Κουσέιρ», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η λιβανική Χεζμπολάχ τάχθηκε πριν από μια εβδομάδα στο πλευρό του συριακού στρατού στις μάχες για την ανακατάληψη της Κουσέιρ. «Ο Μπαν ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις συγκρούσεις, καθώς και για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στον Λίβανο», υπογραμμίζει ο Νεζίρκι. Τέλος, ο Μπαν Κι-Μουν «καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις να θέσουν τέλος στη βία στο συριακό έδαφος και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην τραγωδία της Συρίας», καθώς επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.