30/5/13

Βρέθηκαν χημικά όπλα στην Τουρκία - Συναγερμός στην Άγκυρα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 Μεγάλος πανικός έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά την επέμβαση της αστυνομίας σε γιάφκα της οργάνωσης Αλ Νούσρα που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Τούρκοι αστυνομικοί μέσα στη γιάφκα στα Άδανα βρήκαν δυο κιλά απο το δηλητηριώδες αέριο Σαρίν. Στην Ιαπωνία από τη χρήση του συγκεκριμένου αερίου στο μετρό, είχαν σκοτωθεί 13 άνθρωποι. Το ερώτημα είναι ποιος ήταν ο στόχος της εξτρεμιστικής  ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης με το αέριο Σαρίν. Κάποιος στόχος στην Τουρκία ή στη Συρία;

«Ο Ερντογάν είχε προσπαθήσει να πείσει τον Ομπάμα πως η Συρία χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Όμως στην εισβολή της αστυνομίας σε γιάφκα της Αλ Νούσρα που είναι παρακλάδι της Αλ Κάϊντα βρέθηκαν 2 κιλά αερίου Σαρίν. Συνελήφθησαν 12 άτομα. Το αέριο Σαρίν από τον ΟΗΕ έχει χαρακτηριστεί ως όπλο μαζικής καταστροφής» γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet. Η αστυνομία ψάχνει και για άλλες πιθανές γιάφκες της ακραίας τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωσης. 
 
Παράλληλα η τουρκική εφημερίδα Vatan αποκαλύπτει πως η αστυνομία έχει τεθεί σε συναγερμό «λόγω μυστικού σημειώματος που έστειλε η διέυθυνση ασφάλειας πως παρόμοια με τα παγιδευμένα οχήματα τα οποία είχαν εκραγεί στο Ρείχανλι πριν από 15 ημέρες, έχουν εισέλθει στην Τουρκία και ενδέχεται να γίνει κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα». Η εφημερίδα αναφέρει πως υπάρχει καταγγελία πως τα οχήματα ενδέχεται να βρίσκονται κοντά στα Άδανα της νότιας Τουρκίας. Η Vatan γράφει πως στις πόλεις κοντά στα σύνορα με την Συρία έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, ελέγχονται πολλά αυτοκίνητα και οι οδηγοί τους.

Λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Ρεϊχανλι με δυο παγιδευμένα οχήματα είχαν σκοτωθεί 52 άνθρωποι. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Άσαντ για το χτύπημα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στην Τουρκία εδώ και πολλές εβδομάδες κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν ελέγχει τα σύνορα και πως στις πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία δρουν εξτρεμιστικές σλαμικές οργανώσεις.

O ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε ομιλία του είχει απευθυνθεί στον Ερντογάν και είχε δηλώσει «εσυ δεν γνωρίζεις το τι συμβαίνει στο Ρείχανλι(σ.σ σύνορα Συρίας-Τουρκίας). Δεν γνωρίζεις τι σημαίνει να ζεις εκεί. Εσύ είσαι ο άνθρωπος ο οποίος εκπαιδεύει μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους στέλνεις στη Συρία. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν εσυ για τη Συρία είσαι ο αρχιτρομοκράτης. Ξέρω θα πεις και πάλι πως «θα με οδηγήσεις στα δικαστήρια» αν δεν το κάνεις είσαι άτιμος.»

OnAlert

1 σχόλιο:

  1. ...Οι Σύροι αντάρτες που πιστεύουν στη δημοκρατία και τάσσονται υπέρ του κοσμικού κράτους είναι πλέον "μειονότητα", δήλωσε στο Παρίσι ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, Πάουλο Πινέιρο, ο οποίος θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα μια έκθεση που περιέγραψε ως "τρομακτική".

    "Σήμερα, η πλειοψηφία των ανταρτών απέχει πολύ από το να σκέπτεται τη δημοκρατία. Εμπνέονται από άλλα πράγματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, που σχηματίστηκε το 2011 για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.
    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.