31/5/13

Ανησυχία ΗΠΑ για τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας

 
Στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α εκφράζεται ανησυχία για τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, αλλά και αναφορές στα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα μας.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, καθώς οι ελληνικές Αρχές καταβάλουν προσπάθειες να ελέγξουν την λαθρομετανάστευση, αλλά το εγχείρημα ειναι δύσκολο και η δυνατότητα επιτυχίας περιορισμένη. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική συνέβαλαν στην αύξηση του ρεύματος παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν μέλη του ελληνικού Λιμενικού στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Κρήτη, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη συνεργασία αυτή περιγράφεται ως «ευρεία και συνολική».

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα καταγράφονται σχετικά μικρής ισχύος επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από αναρχικές οργανώσεις που ως απώτερο στόχο δεν είχαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά να εκπέμψουν πολιτικά μηνύματα.
Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία χαρακτηριζει «ισχυρή» τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις ΗΠΑ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλαδα, αναφέρει ότι πολλά μέλη των δύο πιο δραστήριων εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων, του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» βρίσκονται στη φυλακή από το 2011, ενώ αναφέρει ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν κατά τη διαρκεια της προηγούμενης χρονιάς εκρήξεις εναντίον της περιουσίας πολιτικών προσώπων, γραφείων κομμάτων, υπουργείων, εφοριών αλλά και ιδιωτικών οχημάτων.

Eπισημαίνεται μάλιστα η απελευθέρωση επτά μελών του «Επαναστατικού Αγωνα» λόγω της παρόδου της 18μηνης κράτησης αλλά και οι επανειλημμένες αναβολές της δίκης δεκαεπτά υπόπτων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» λόγω απεργιών δικαστών και δικονομικών διαδικασιών. Σημειώνεται, επίσης, ότι η αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθεί τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές προέβη σε ελέγχους 3.586 ύποπτων περιπτώσεων εντός του 2012 αλλά δεν ανακάλυψε στοιχεία για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στο κεφάλαιο για την Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι οι Aρχές της χώρας πάγωσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατέβαλαν δε σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ κατα την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ η Κύπρος έδρασε ενεργά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το 2012 ενισχύθηκε η στήριξη τρομοκρατικών ενεργειών από το Ιράν, το οποίο προσφέρει σημαντική βοήθεια στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η οποία εκτιμά ότι συνέχισε να αποδυναμώνεται η Αλ Κάιντα. Η έκθεση που καταγράφει την τρομοκρατική δραστηριότητα σε ολο τον κόσμο, σημειώνει ότι κατά την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν επιθέσεις σε 85 χώρες, οι περισσότερες απο αυτές στο Πακιστάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επισημαίνει, δε, ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν περιπλέξει το πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

OnAlert  Πηγή - NewsIt.gr

1 σχόλιο:

  1. Η Κρίση στην Συρία άρχισε στον Απόηχο της Κίνησης του Ιράν για την δημιουργία του ισλαμικού Αγωγού φυσικού αερίου κια της πολιτικής Ασαντ ωστε να καταστεί η Συρία και Ενςεργειακό κέντρο αλλά ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί ως η χώρα μέσω της οποίας θα διέρχονται σημαντικοί Αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και Πετρελαίου.

    Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Μέση Ανατολή αφορά την Ενέργεια πρώτιστα και κατόπιον ενδύεται με άλλες παραμέτρους, κάποιοι επειδή βολεύει τις λογικές τους αποδίδουν Θρησκευτικά στοιχεία στις οποίες προσεγγίσεις τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.