31/5/13

Το δείπνο Αναστασιάδη - Έρογλου, "πήγε πολύ καλά"

Σε «καλό και ευχάριστο κλίμα» πραγματοποιήθηκε το περιβόητο δείπνο, κοινωνικού χαρακτήρα, που τα Ηνωμένα Έθνη παρέθεσαν χθες βράδυ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαιμ, στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.


Μετά το τέλος του δείπνου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προέβη σε μια σύντομη δήλωση, το περιεχόμενο της οποίας ήταν συμφωνημένο και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.
«Το δείπνο πήγε πολύ καλά» ανέφερε στη σύντομη δήλωση του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, είναι δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό, δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.
«Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων χαίρονται που είχαν αυτή την ευκαιρία να συναντηθούν και είναι δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που είναι αποδεκτή από τις δύο κοινότητες και η οποία θα δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον για ολόκληρο το νησί», είπε.
Αυτή, σημείωσε, ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να βρεθούν από την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη και «ήταν καλό που υπήρξε αυτή η ευκαιρία».
Είχαν προηγηθεί σύντομες δηλώσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, κατά την αναχώρησή τους από το χώρο του δείπνου.

ΠτΔ: Βρισκόμαστε στο στάδιο προετοιμασίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που να προκύπτει και να έχει ενδιαφέρον για εμάς, δήλωσε ότι «για όλους υπάρχει ενδιαφέρον αν υπάρχει καλή θέληση, καλή προσπάθεια, ιδιαίτερα, όμως, καλά προετοιμασμένη προσπάθεια».

Λακωνικός ο Έρογλου, ενοχλημένος ο Ντάουνερ
Ο Ντερβίς Έρογλου ήταν ακόμα πιο λακωνικός. Περιορίστηκε να αναφέρει πως είχαν ένα ωραίο δείπνο και μια ωραία συζήτηση.
Σύμφωνα με τη «Σ» ο Αλεξάντερ Ντάουνερ προσπάθησε να πετύχει την παρουσία στο δείπνο και του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και της Διευθύντριας Ευρώπης του βρετανικού ΥΠΕΞ, Τζιλ Μόρις, η οποία τελικά δεν ήρθε στο νησί, λόγω προβλήματος υγείας.
Προσέκρουσε, όμως, στην αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη και εγκατέλειψε τις προσπάθειες.
Νωρίτερα χθες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε μετά από δικό του αίτημα, συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.
Στη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ παρουσιάσθηκε ενοχλημένος με το κλίμα, που διαμορφώθηκε και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Στη συνέχεια, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ενημέρωση ήταν γενική και αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Υπέδειξε, εξάλλου, πως δεν πρέπει να βιαστούμε για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εγκεμέν Μπαγίς : 'Ας δούμε ξανά το σχέδιο Ανάν
Την ετοιμότητα της Τουρκίας να πει «ΝΑΙ» σε όποια συμφωνία καταλήξουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, εξέφρασε ο Εγκεμέν Μπαγίς. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός και διαπραγματευτής με την ΕΕ δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι η επίλυση του Κυπριακού σημαίνει ότι θα φύγει το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαδικασία προς την ΕΕ. Στις 26 Ιουνίου, είπε, θα ανοίξει το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική, που είναι το πρώτο εδώ και 3 χρόνια, όπως τόνισε.
Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα να ανοίξουν και το κεφάλαιο οικονομικής πολιτικής, στο οποίο φέρει εμπόδια η Γαλλία, όπως είπε.
Για το 14ο κεφάλαιο, συνέχισε, το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα εμπόδιο. Λύση του κυπριακού σημαίνει ότι θα αρθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τόνισε. Βλέπουμε ως ευκαιρία, είπε, την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, ενός Ε/κ πολιτικού που είπε ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Όμως ο καημένος, κατά την έκφρασή του, βρέθηκε σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που αυτή τη στιγμή, ούτε την τουρκική πλευρά, ούτε την ΕΕ είναι σε θέση να δει. Έχει βάσανο να σώσει πρώτα τις τράπεζές του.
Ξέρουμε ότι πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο, συνέχισε ο κ. Μπαγίς αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προτείνοντας οι δύο ηγέτες να καθίσουν και να αρχίσουν ξανά τη διαδικασία.
Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε καις την πολιτική κρίση που σοβεί στο ψευδοκράτος, εκφράζοντας ως Υπουργός για τα θέματα ΕΕ τη δυσφορία του γι’ αυτό.
Όταν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, σημείωσε, δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει με τη λογική την κρίση στο κόμμα «εξουσίας», αλλά και μεταξύ διαφόρων πολιτικών παραγόντων στα κατεχόμενα. Ελπίζω τα αδέρφια μας να έρθουν στα συγκαλά τους άμεσα και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για τη «χώρα» τους, είπε.
Μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό δεν είναι τόσο δύσκολη κατά τον Εγκεμέν Μπαγίς.
Ας δούμε ξανά το σχέδιο Ανάν, υπέδειξε. Τα θέματα που ενοχλούν αυτούς και εμάς στο σχέδιο Ανάν να τα βάλουμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τότε λύνεται και το θέμα των Βαρωσίων. Άλλωστε στο σχέδιο Ανάν το θέμα των Βαρωσίων λυνόταν. Ας καθίσουμε μαζί σε ένα μέρος να τα βρούμε. Όμως εμείς δεν είμαστε συνομιλητές, είπε.
Η Τουρκία, βεβαίωσε, είναι έτοιμη να πει ΝΑΙ σε όποια λύση καταλήξουν οι δύο πλευρές. Για εμάς, τόνισε, υπάρχει μία και μόνη προϋπόθεση, όποια κι αν είναι η λύση να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Ας μην αναγκαστούμε, μετά που θα πάρουμε το στρατό μας από το νησί, να τον στείλουμε ξανά πίσω. Η ασφάλεια αυτού είναι η πολιτική ισότητα.
Εάν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, ούτε ελληνικός, ούτε τούρκικος στρατός θα είχε απομείνει στο νησί, πρόσθεσε. Οι Ε/κ, υποστήριξε, μη αποδεχόμενοι το σχέδιο Ανάν, είπαν στον τουρκικό στρατό «μείνε».

SIGMALIVE

1 σχόλιο:

  1. Ας βάλει κάποιος αυτό το σκουπίδι τον Βαγγής στη θέση του, έλεος πια! Όσο για τον Αναστασιάδη καλά θα κάνει να έχει τα ματια του 14 γιατί αυτή η δήθεν κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπριων δεν αποκλείεται να είναι στημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.