31/5/13

Μπουαγιέ:Η άρνηση της γενοκτονίας σκοτώνει τα θύματα 2 φορες

Valérie Boyer
Πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου στις Βρυξέλλες, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκδήλωση - συνέδριο για την γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων λαών και πληθυσμών, όπως είναι οι Έλληνες και ειδικότερα οι  Πόντιοι.

Η εκδήλωση, που συνέπιπτε με την επέτειο της  άλωσης της Κωνσταντινούπολης και την Ανεξαρτησία της Αρμενίας (28 Μαΐου), διοργανώθηκε από την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας ΕΕ - Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δρ. Ελένη Θεοχάρους  και τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ανδρέα Πιτσιλλίδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Κύριο θέμα της εκδήλωσης ήταν "Η   Γενοκτονία των Αρμενίων ως  Γέφυρα Συμφιλίωσης των Λαών". Εξ αφορμής της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάλυση των ιστορικών στοιχείων από νομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ιδεολογικής πλευράς  των όσων υπέστησαν όχι μόνο οι Αρμένιοι, αλλά και άλλοι λαοί.  
  • Ε. Θεοχάρους: Δεν είμαστε εδώ για να εκδικηθούμε αλλά για να απολογηθεί η Τουρκία για το έγκλημα 
Κύρια ομιλήτρια και προσκεκλημένη της κ. Θεοχάρους ήταν η Γαλλίδα βουλευτής της Ένωσης Λαϊκού Κινήματος Βαλερί Μπουαγιέ, η οποία ήταν η εισηγήτρια για το νόμο που αφορά τη  γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος του Συνεδρίου. Στο δεύτερο έλαβαν μέρος, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λουβέν, καθηγητής Αρμενικών, Γεωργιανών και Βυζαντινών Σπουδών,  Μπερνάρ Κουλί,  και ο Γάλλος νομικός Σεβάχ Τοροσιάν. Αμφότεροι ανέλυσαν τις νομικές, πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές πτυχές που σχετίζονται με τον ιστορικό τρόπο δράσης των Τούρκων σε βάρος των μειονοτήτων και τη γενοκτονία ως έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο.   Η κ. Μπουαγιέ υποστήριξε ότι η άρνηση της γενοκτονίας από την Τουρκία σκοτώνει τα θύματα δυο φορές και πρόσθεσε ότι  ο νόμος του οποίου ήταν εισηγήτρια έχει ως στόχο την καταδίκη ενός εγκλήματος σε βάρος των Αρμενίων και της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την πλευρά της η κ. Θεοχάρους, ως οικοδέσποινα του Συνεδρίου αναφέρθηκε στην άλωση της Πόλης ως μέγιστο ιστορικό γεγονός,  στα δεινά, τα οποία υπέστησαν Αρμένιοι και Έλληνες, καθώς και άλλοι λαοί, από τους Τούρκους. Μια θέση η οποία τεκμηριώθηκε επιστημονικά από τον καθηγητή Κουλί, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τοροσιάν αναφέρθηκε στις νομικές πτυχές του θέματος. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία Κασπάρ Καραμπετιάν και ο Πρέσβης της Αρμενίας στις Βρυξέλλες Αβέτ Άντοντς. Πάντως, η κ. Θεοχάρους έστειλε το εξής μήνυμα: " Δεν είμαστε εδώ για εκδίκηση,  αλλά για την αναγνώριση του εγκλήματος και για να γίνει μια  απολογία για το έγκλημα".

Το γενικό σκεπτικό και συμπέρασμα του Συνεδρίου ήταν η συμφιλίωση των λαών μέσα από την αποδοχή των ιστορικών γεγονότων και πραγματικοτήτων ως προϋποθέσεων για να προχωρήσει η ανθρωπότητα μπροστά, ώστε να έλθουν καλύτερες μέρες. Συνεπώς, η Τουρκία - όπως το έπραξε η Γερμανία και άλλες χώρες - θα πρέπει να ξεπεράσει τις αναστολές της και να   αποδεχθεί ότι κατά το παρελθόν έγιναν λάθη και δη γενοκτονίες σε βάρος λαών. Η αποδοχή των ιστορικών γεγονότων βοηθά να κλείνουν οι πληγές και έτσι μπορεί να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και συνεργασία σε περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης.

SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.