29/5/13

Αποστάσεις της ΔΗΜΑΡ από τις θέσεις της Ρεπούση για τις γενοκτονίες Ποντίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Αποστάσεις έλαβε την Τρίτη η ΔΗΜΑΡ από τη θέση της βουλευτού της και ιστορικού Μαρίας Ρεπούση σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η ιστορικός και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.
Η Μαρία Ρεπούση, με επιστολή της, είχε επιστήσει την προσοχή σε συναδέλφους της πανεπιστημιακούς για το ενδεχόμενο, στην πρόβλεψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για την άρνηση των γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου, να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εθνικιστικούς λόγους.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η κυρία Ρεπούση είναι ιστορικός. Είναι γνωστές οι απόψεις της και κρίνεται γι'αυτές».

Ερωτηθείς ειδικότερα αν η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος απάντησε θετικά, θυμίζοντας σχετική τοποθέτηση του Φ.Κουβέλη.

Στο mail της που δημοσιεύτηκε στο real.gr, η Μαρία Ρεπούση σημειώνει: «Ερχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος που είναι θετικός, αλλά περιέχει τη γνωστή προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου. (...) Στη χώρα μας η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες, αν αυτή η διάταξη χρησιμοποιηθεί όχι για την άρνηση των εγκλημάτων του ναζισμού, αλλά για εθνικιστικούς λόγους.

»Σε κάθε περίπτωση πρέπει νομίζω να υπάρξει αντίδραση, πολύ περισσότερο αν κυριαρχήσει η εκδοχή που θέλει η ΝΔ, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω αυτήν τη στιγμή, ενσωματώνει ως γενοκτονία ό,τι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει ως γενοκτονία, δηλαδή και γενοκτονία Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

»Νομίζω ότι επειδή ο νόμος είναι γενικά προοδευτικός, δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της συγκεκριμένης διάταξης. Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί με συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους».

Το mail απευθυνόταν σε συναδέλφους της Μαρίας Ρεπούση πανεπιστημιακούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εστάλη και στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πήρε αποστάσεις, θεωρώντας ότι υπονομεύει τη θέση του κόμματος για την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Η Μαρία Ρεπούση προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν απέστειλε το mail στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς να έχει επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. «Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου», αναφέρει η Μαρία Ρεπούση

ΤΑ ΝΕΑ

6 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. H Μ. Ρεπούση (άνευ προσφώνησης)είναι απόφοιτη Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακό-διδακτορικό στην "Διδακτική της Ιστορίας", επιστημονικό αντικείμενο εντελώς διαφορετικό από την ίδια την Ιστορία, που διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

  Με απλά λόγια, η Ρεπούση είναι επιστημονικά ανεπαρκής όταν τοποθετείται για ζητήματα Ιστορίας, οι δε δημοσιεύσεις και μονογραφίες της έχουν την αξία του χαρτιού στα οποία είναι τυπωμένα, αξία που μεγιστοποιείται όταν ανακυκλωθούν προς όφελος του περιβάλλοντος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @strategy

  Να προσθέσω και τον διαταραγμένο ψυχισμό* της ΔΙΑΣΤΗΜΟΒΛΑΧΗΣ ΝΥΦΙΤΣΑΣ ως πρόσθετο της συνολικής της ανεπάρκειας.
  Και άντε, αυτή είναι για του Σινούρη...Τα δικά μας νεύρα, τι φταίνε;
  Ήμαρτον...!!!


  * Ναρκισσισμός

  Τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

  - Η έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου που έχουν για τον εαυτό τους.
  - Η έντονη ανάγκη τους για θαυμασμό και αναγνώριση της αυθεντικότητας τους.
  - Προκλιτική συμπεριφορά με σκοπό την λανθάνουσα αυτοεπιβεβαίωση.
  - Η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων.
  - Φαντασιώνονται ιδιαίτερη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.
  - Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν και θα πρέπει και οι συναναστροφές τους να είναι ισάξιες.
  - Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες.
  - Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.
  - Συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν.
  - Εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.


  Αλέξανδρος, Θεσ/νίκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είδατε λοιπόν οτι είναι έξωθεν η υποκίνηση του θέματος περί αντιρατσιστικού;
  Το πρόβλημα προφανώς αφορά την Εβραϊκή Γενοκτονία, όμως αν απαγορευθεί η άρνησή της νομοθετικά τότε δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο και για την Ελληνική;
  Και τότε;
  Θα γίνει χαμός από δικαστήρια όλοι εναντίον όλων.

  Χώρια οι δηλώσεις μετανοίας που θα ζητούνται από όλους και για όλα.

  You have the right to remain silent, anything you say or do may be used against you in a court of law.
  Οπότε η προστασία που απορρέει από το nemo tenetur se ipsum accusare
  (πρείπου: ουδείς υποχρεούται να αυτοκατηγορηθεί)
  μετατρέπεται σε διαταγή για να βγαίνει ο σκασμός... διότι αν μιλήσεις θα βρεθείς αυτοκατηγορούμενος!

  Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελευθερίας των αρχαίων πόλεων κρατών ήταν εκτός από το δικό τους νόμισμα, η δική τους νομοθεσία.. Αλλά τί ξέρανε οι υπανάπτυκτοι...

  χρώμεθα γὰρ πολιτείᾳ οὐ ζηλούσῃ τοὺς τῶν πέλας νόμους, παράδειγμα δὲ μᾶλλον αὐτοὶ ὄντες τισὶν ἢ μιμούμενοι ἑτέρους. (χαζομάρες κάποιου Περικλέτου σε έναν λέει Επιτάφιο...ΕΥΡΩΠΗ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!! γατάκια θέλετε και αρχαίους...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι θα πεί "αποστάσεις" από το κόμμα για τις δηλώσεις της κυρίας;
  Η ανήκει στο κόμμα, ή δεν ανήκει και άρα, κάθε δημόσια δήλωσή της που μάλιστα, σχετίζεται με το επίμαχο ν/σ, πρεσβεύει το κόμμα της.
  Αν δεν ήθελε να είναι έτσι, ας ιδιώτευε ώστε να πρεσβεύει μόνο τον εαυτό της.
  Αλλά τα είπε πολύ χοντρά και φοβήθηκαν στο κόμμα μην εκτεθούν..
  Αργά όμως..
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το πρόβλημα δεν είναι όμως ότι πρόκειται απλώς για μία βουλεύτρια, αλλά για την αρμόδια για την Παιδεία.
  Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι "διέπρεψε" η κα Ρεπούση επί ΝΔ και τότε και τώρα! Άρα μη τα χρεώνουμε όλα στην ρημάδα δημάρ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.