30/5/13

Λύση-εξπρές ή «δύο κρατών»

Θέση Νταβούτογλου προς Φούλε και λοιπούς Ευρωπαίους
Κατηγορεί τους Ελληνοκυπρίους για κωλυσιεργία και χάνει την ελπίδα που έτρεφε στην Προεδρία Αναστασιάδη
του Γιαννου Χαραλαμπιδη
 Μίλησε και εκτός κειμένου την περασμένη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, απειλώντας στην ουσία ότι, εάν δεν επιτευχθεί λύση-εξπρές, τότε θα πρέπει να μελετηθούν και άλλες επιλογές, όπως αυτή των δύο κρατών (είθισται σε τέτοιες συνεδριάσεις να γίνεται ανάγνωση από προετοιμασμένα κείμενα).
Άρση των «εμπάργκο»
Αυτά ελέχθησαν στην παρουσία και του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, και ήταν, στην ουσία, απάντηση στο αυτονόητο αίτημα της ευρωπαϊκής πλευράς για την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, που θα σημάνει και τον τερματισμό του εμπάργκο που η Τουρκία επιβάλλει επί των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Νταβούτογλου συνδέει το πρόσθετο πρωτόκολλο με την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων («εμπάργκο»), την οποία εντάσσει στη λογική του ανοίγματος τόσο του λιμανιού της Αμμοχώστου όσο και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Στην ουσία, η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια διαδικασία αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην πρακτική της Ταϊβάν και του acknowledgment.

Κωλυσιεργία και Αναστασιάδης
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κωλυσιεργεί και δεν επιθυμεί λύση. Κάποιες ελπίδες, τόνισε, υπήρχαν με τον Αναστασιάδη στην Προεδρία, αλλά τώρα -όπως είπε- είναι το πρόβλημα με την οικονομική κρίση, προηγουμένως ήταν κάτι άλλο και την επαύριον θα βρεθεί κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥπΕξ, εάν δεν εξευρεθεί σύντομα λύση, θα πρέπει να μελετηθούν και άλλες επιλογές, όπως είναι αυτή των δύο κρατών.
Κυριαρχικά δικαιώματα
Στην ουσία, ο κ. Νταβούτογλου επιδιώκει να αποσυνδέσει τις ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό με την τουρκική ενταξιακή πορεία. Πάντως, στη θέση της ΕΕ δεν υπάρχουν νέα στοιχεία. Το κείμενο είναι στην ίδια γραμμή με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο, ενώ αναγνωρίζεται και το αυτονόητο, δηλαδή το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες και να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της εντός της ΑΟΖ.
Ουδεμία συναίνεση σε άνοιγμα κεφαλαίου
Εν τω μεταξύ, στη Λευκωσία συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις για τις τοποθετήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης επισήμανε ότι «η χθεσινή προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, στο 51ο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, με τη δήλωσή του ότι δεν προτίθεται η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφοροποίησης της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Παπαδάκης, «οφείλει να καταστήσει σαφές ότι όσο συνεχίζεται η προκλητική τουρκική στάση, θα εμποδίζει το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - ΕΕ».
Σχεδιάζεται νέα ώθηση στις ενταξιακές
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τα της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας, υπό το φως του προχθεσινού Συμβουλίου Σύνδεσης, τόνισε ότι διαπιστώνεται πλέον ότι στις Βρυξέλλες σχεδιάζεται νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς οι προχθεσινές συνομιλίες Ε.Ε. - Τουρκίας οδήγησαν στη λήψη απόφασης για το άνοιγμα ενός προενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, κάλεσε την Κυβέρνηση να μη συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική στιγμή.
«Είναι αδιανόητο», υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας, «η Τουρκία να απειλεί και να εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου και η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίγει κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Μόνον όταν η Τουρκία έχει πολιτικό κόστος, υπέδειξε, θα υποχρεωθεί σε αναθεώρηση της αδιάλλακτης πολιτικής της στο Κυπριακό. «Ενόσω επιτρέπουμε στην Τουρκία να είναι αδιάλλακτη, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ταυτόχρονα να προχωρεί απρόσκοπτα στην ενταξιακή της πορεία, η Τουρκία δεν θα έχει κανένα λόγο να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
Sigma Live

1 σχόλιο:

  1. Απόψε στις 7:30 ΟΛΟΙ στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη στην Λευκωσία να καταγγείλουμε τον Ντάουνερ και αυτούς που τον ανέχονται

    ******

    ΑΚ127/2013 24.5.2013

    'Εκδήλωση καταγγελίας του Alexander Downer ως ανεπιθύμητου προσώπου στην Κύπρο'

    Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια προχωρεί με τη διοργάνωση εκδήλωσης καταγγελίας του Alexander Downer ως ανεπιθύμητου προσώπου στην Κύπρο.
    Καλούμε το Λαό, πρόσφυγες και μη πρόσφυγες να μετατρέψουμε την εκδήλωση σε ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο/ δημοψήφισμα υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Downer.

    Οι φραστικές καταγγελίες της συμπεριφοράς του κ. Downer από τους Ηγέτες μας δεν αρκούν. Ούτε και οι προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Downer αλλάζουν με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΟΗΕ. Είμαστε βέβαιοι γι'αυτό.

    Για να υπάρξει αλλαγή προς το καλύτερο και για να μπορέσει ο ΟΗΕ να διαδραματήσει οποιοδήποτε θετικό ρόλο στο Κυπριακό από εδώ και 'μπρος, πρέπει ο κ. Downer να αντικατασταθεί.
    Διαφορετικά θα διολισθήσουμε στην ίδια φθοροποιό και φιλοτουρκική πορεία με προδιαγεγραμμένη την κατάληξη.

    Η Ψήφος αποδοκιμασίας του κ. Downer θα δοθεί,
    την ΠΕΜΠΤΗ, 30.5.2013, ΩΡΑ 7.30μμ,
    ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ


    Προγραμματιστείτε για να είμαστε όλοι εκεί. Μην επιτρέψετε τα οικονομικά προβλήματα να μας απομακρύνουν από τις εξελίξεις στο Κυπριακό διότι: αν αφήσουμε το Κυπριακό στα χέρια ανθρώπων όπως του Ντάουνερ και οδηγηθούμε στις αγκάλες της Τουρκίας με τη λύση ΔΔΟ που παθιασμένα προσπαθεί να μας φορτώσει ο Downer, οι συνέπειες τότε θα είναι θανάσιμες.

    Παρά τα Οικονομικά προβλήματα ένα κομμάτι ψωμί θα φάμε. Χωρίς πατρίδα όμως δεν θα επιβιώσουμε.

    Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.