29/5/13

Τουρκικοί χάρτες κατακρεουργούν την κυπριακή ΑΟΖ

Τα απαράδεχτα σχεδία της Άγκυρας για το φυσικό αέριο ξεδιπλώνονται μέσα από την παρουσίαση Τούρκου διπλωμάτη σε συνέδριο στο Λονδίνο.
Ο πρέσβης Μιτχάτ Ρεντέ, παρουσίασε χάρτες με τους οποίους αμφισβητεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, πλασάροντας ουσιαστικά την Τουρκία ως την πιο συμφέρουσα επιλογή για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε παρόμοιες θέσεις χθες διασυνδέοντας το φυσικό αέριο με τη λύση του κυπριακού.
Δείτε το σχετικό βίντεο.


Ο Τούρκος διπλωμάτης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ένας αγωγός μέχρι την Τουρκία θα καλύπτει απόσταση 500 χιλιομέτρων ενώ μέχρι την Ελλάδα 2 χιλιάδες. Αφού αναφέρεται επίσης στην οικονομική θέση της Τουρκίας στο παγκόσμιο στερέωμα, αμφισβήτησε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου απειλώντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου στα οικόπεδα που θεωρεί ότι έχει δικαιώματα η ίδια και το ψευδοκράτος. Την ίδια ώρα παρουσίασε και έναν χάρτη ο οποίος δείχνει το μέγεθος της προκλητικότητας, αφού παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ να ανήκει στο ψευδοκράτος.
Name
Name

Επιπλέον αναφέρεται επίσης και στο κυπριακό διασυνδέοντας το με το φυσικό αέριο αφού αναφέρεται σε δύο χωριστές «Αρχές» ενώ παραλείπει στην φαρέτρα των άστοχων επιχειρημάτων του να επαναφέρει το ΟΧΙ των Ε/κ στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Μάλιστα αναφέρει ότι οι Τ/κ είναι ισότιμος λαός κατά την έκφραση του που έχει δικαιώματα σε όλη την Κύπρο περιλαμβανομένου και του φυσικού πλούτου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της περιοχής όπως, το Μεσανατολικό, την Αραβική Άνοιξη και τη σύγκρουση στη Συρία, θέλοντας να πει ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει το ειρηνοποιό στοιχείο. Ως ενδιαφερόμενα μέρη του φυσικού αερίου παρουσιάζει το Ισραήλ, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την λεγόμενη ΤΔΒΚ και τις Ε/κ αρχές κατά την έκφραση του. Καταλήγει τέλος στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη, πιο εφικτή και κερδοφόρα πύλη για την Ανατολική Μεσόγειο φυσικού αερίου στις αγορές.
Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, ο τέως Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της για τα ενεργειακά, δημιουργώντας τετελεσμένα. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία του τερματικού, είπε χαρακτηριστικά.



SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.