29/5/13

πΓΔΜ: "Κόντρες" Τιράνων-Σκοπίων με αφορμή το Κόσοβο

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπούγιαρ Νισάνι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Οχρίδα την 1η Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η προεδρία της ΠΓΔΜ δεν κάλεσε την Πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα.


"Ο λόγος για την απόφαση αυτή του Προέδρου Μπούγιαρ Νισάνι, σχετίζεται με το ότι η Πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα δεν εκλήθη να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου στην περιοχή και το οποίο διευκολύνει την κοινή δέσμευση για την ένταξη στην Ευρώπη", αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Νισάνι, το οποίο αναμεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Στην ανακοίνωση της αλβανικής προεδρίας προστίθεται ότι "το Κόσοβο δεν εκλήθη να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της SEECP κατόπιν πιέσεων της Σερβίας οι οποίες είναι αντίθετες με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες στις 19 Απριλίου 2013".

Από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα δεν μπορεί να προσκαλέσει το Κόσοβο στη Σύνοδο Κορυφής της SEECP χωρίς την έγκριση των άλλων κρατών-μελών.

Συνεργάτες του κ. Ιβάνοφ έχουν αναφέρει πως αν η ΠΓΔΜ - η προεδρία της οποίας στην SEECP ολοκληρώνεται με τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στην Οχρίδα - καλούσε το Κόσοβο να συμμετάσχει, τότε ήταν πιθανό να ακύρωναν τη συμμετοχή τους ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.