30/5/13

Τουρκική ενεργειακή επίθεση σε Κύπρο και Ελλάδα

Χάρτες των Τούρκων κατακρεουργούν την κυπριακή ΑΟΖ
Η Άγκυρα επιχειρεί να αυτοπροβληθεί ως η πλέον ασφαλέστερη και κερδοφόρα πύλη φυσικού αερίου στις αγορές για την Ανατολική Μεσόγειο


Μιχαλης Παπαδοπουλος
Tα απαράδεχτα σχεδία της Άγκυρας για το φυσικό αέριο ξεδιπλώνονται μέσα από την παρουσίαση Τούρκου διπλωμάτη σε συνέδριο στο Λονδίνο.
Όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το Sigma στις Τομές στα Γεγονότα, ο πρέσβης, Μιτχάτ Ρεντέ, παρουσίασε χάρτες με τους οποίους αμφισβητεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, πλασάροντας ουσιαστικά την Τουρκία ως την πιο συμφέρουσα επιλογή για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε παρόμοιες θέσεις προχθές διασυνδέοντας το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού.


Ο Τούρκος διπλωμάτης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ένας αγωγός μέχρι την Τουρκία θα καλύπτει απόσταση 500 χιλιομέτρων, ενώ μέχρι την Ελλάδα 2 χιλιάδες. Αφού αναφέρεται, επίσης, στην οικονομική θέση της Τουρκίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αμφισβητεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, απειλώντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου στα οικόπεδα που θεωρεί ότι έχει δικαιώματα η ίδια και το ψευδοκράτος. Την ίδια ώρα παρουσίασε και έναν χάρτη, ο οποίος δείχνει το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας, αφού παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ να ανήκει στο ψευδοκράτος.

Διασύνδεση Κυπριακού με Φ.Α.

Επιπλέον αναφέρεται και στο Κυπριακό, διασυνδέοντάς το με το φυσικό αέριο, αφού κάνει λόγο για δύο χωριστές «Αρχές», ενώ δεν παραλείπει στη φαρέτρα των άστοχων επιχειρημάτων του να επαναφέρει το «Όχι» των Ε/κ στο σχέδιο Ανάν. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι Τ/κ είναι ισότιμος λαός, κατά την έκφρασή του, που έχει δικαιώματα σε όλη την Κύπρο, περιλαμβανομένου και του φυσικού πλούτου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της περιοχής, όπως το Μεσανατολικό, την Αραβική Άνοιξη και την κρίση στη Συρία, θέλοντας να πει ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει δύναμη ειρήνευσης. Ως ενδιαφερόμενα μέρη του φυσικού αερίου παρουσιάζει το Ισραήλ, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την λεγόμενη ΤΔΒΚ και τις Ε/κ Αρχές, κατά την έκφρασή του. Καταλήγει, τέλος, στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη, πιο εφικτή και κερδοφόρα πύλη για την Ανατολική Μεσόγειο φυσικού αερίου στις αγορές.
Άμεσοι σχεδιασμοί
Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, ο τέως Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της για τα ενεργειακά, δημιουργώντας τετελεσμένα. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία του τερματικού, είπε χαρακτηριστικά.
Σημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.