29/5/13

Οθωμανική... νεκρανάσταση στη θεμελίωση της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου

Οθωμανική... νεκρανάσταση στη θεμελίωση της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου
Με ιμάμη, προσευχή και μαντήλα η τελετή θεμελίωσης της νέας γέφυρας  
Το θεμέλιο λίθο της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έθεσαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η γέφυρα θα φέρει το όνομα του οθωμανού σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) και όπως ανακοίνωσε στην τελετή ο Ερντογάν, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Στην τελετή, που εξελίχθηκε σε επίδειξη ισχύος του Τούρκου πρωθυπουργού, κυρίαρχα ήταν τα σημειολογικά στοιχεία:
Πρώτον, η τελετή έγινε την 560ή επέτειο της Άλωσης της Πόλης.
Δεύτερον, στη γέφυρα δόθηκε το όνομα του οθωμανού σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, που συμβολίζει τη στροφή των οθωμανών προς την Ανατολή, σε αντίθεση με τον διάδοχό του Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή που στράφηκε προς τη Δύση. Επί Σελίμ Α’, το Χαλιφάτο που αποτελούσε κληρονομιά της Δυναστείας των Αμπασίδων πέρασε στους οθωμανούς.
Τρίτον, επί εποχής Σελίμ κορυφώθηκαν οι διωγμοί και οι σφαγές των αλεβιτών στη Μικρα Ασία.
Τέταρτον, εντύπωση προκάλεσε στην τελετή θεμελίωσης η παρουσία του ιμάμη και η προσευχή, που σε συνδυασμό με τις συζύγους των επισήμων που ήταν καλυμμένες σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, δημιουργούσαν μία εικόνα θεοκρατικού καθεστώτος, σφραγίζοντας την διαφορά του από το μέχρι πρότινος κοσμικό κεμαλικό κράτος.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας, θα έχει μήκος 1875 μέτρων, πλάτος 59 μέτρων και ύψος 320 μέτρων. Θα είναι διώροφη και θα περιλαμβάνει οκτώ λωρίδες για αυτοκίνητα και δύο γραμμές σιδηρόδρομου. Θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και θα ενώνει τα σημεία Ποϊράζκιοϊ στην ανατολική και Γκαρίπτσε στη δυτική ακτή. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 1,9 δισ. ευρώ.

Σοφοκλέους10

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.