28/5/13

Διαμάχη στον ΟΠΕΚ για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ

Κίνδυνος για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου λένε ορισμένα μέλη
Έριδες μεταξύ των κρατών- μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC-ΟΠΕΚ) προκαλεί η έκρηξη στην αμερικανική αγορά ενέργειας από την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο. Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση στη συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου στη Βιέννη σχετικά με το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, από το 2008 η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) που επιτρέπει την εξαγωγή κοιτασμάτων πετρελαίου τα οποία βρίσκονταν προηγουμένως παγιδευμένα σε σχιστολιθικά πετρώματα. Η επίδραση της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής ήταν τέτοια, ώστε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να υποστηρίζουν τις περικοπές στην παραγωγή σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση των τιμών.

Τα Αφρικανικά κράτη- μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Αλγερία, η Νιγηρία και η Αγκόλα, υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής τους προορίζεται για εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ). Το 2012 τα κράτη αυτά είδαν τις εξαγωγές τους να μειώνονται κατά 41% σε σχέση με το 2011 ενώ η υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε ότι «οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χάσουν το 25% των εσόδων τους» αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ωστόσο, ακόμα και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που δεν αλληλεπιδρούν εμπορικά σε σημαντικό βαθμό με τις ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής. Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΠΕΚ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι ο συνδυασμός της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και η χλιαρή ζήτηση φέρνει «την τιμή προς τα κάτω». Κράτη, όμως, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Αλγερία χρειάζονται τις υψηλές τιμές για να καλύψουν τις εγχώριες δαπάνες και να αντισταθμιστεί η μείωση της παραγωγής.

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ πάντως δηλώνουν ότι ο Οργανισμός ετοιμάζει μελέτες για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του σχιστολιθικού πετρελαίου  στη ζήτηση του αργού πετρελαίου.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Εντάξει η διεθνής συνεννόηση είναι,γενικά,απαραίτητη και "εκ των ων ουκ άνευ".Τί έκαναν και τί κάνουν,όμως, ακόμα και σήμερα,όλοι αυτοί οι παραγωγοί με τα έσοδα που έχουν από τις εξαγωγές πετρελαίου?Πώς χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν,ακόμα, αυτούς τους πόρους?Γιατί δεν προετοιμάστηκαν για κάθε κακό-αρνητικό-ενδεχόμενο?Γιατί μυξοκλαίνε τώρα που άρχισε η απώλεια των πετροδολλαρίων,που γι'αυτές τις ηγεσίες,σημαίνει κίνδυνος για την ύπαρξή τους την ίδια?Ας τους "βοηθήσουν"οι Λαοί τους να απαλλαγούν μια ώρα αρχήτερα από τις "δυσκολίες"που έχει η ευθύνη της εξουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.