31/5/13

Άσαντ: Δημοψήφισμα για επικύρωση συμφωνίας

Θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση
Κατεστραμένος ναός σε χωριό κοντά στο Κουσέιρ, Φωτογραφία: REUTERS/ Rami Bleible
Κατεστραμένος ναός σε χωριό κοντά στο Κουσέιρ
Η κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία θα συμμετείχε κατ' αρχήν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση, όμως η όποια συμφωνία μεταξύ τους θα έπρεπε στη συνέχεια να εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα. «Η μοναδική προϋπόθεση είναι οτιδήποτε συμφωνηθεί να τεθεί στην κρίση της συριακής κοινής γνώμης σε δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Al - Manar.


Ο Σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι στη χώρα του "υπάρχει πραγματικά μια λαϊκή πίεση" προκειμένου να ανοίξει το μέτωπο του Γκολάν με το Ισραήλ που έχει καταλάβει την περιοχή αυτή από το 1967. "Υπάρχει μια σαφής λαϊκή πίεση για να ανοίξει αυτό το μέτωπο αντίστασης (κατά του Ισραήλ) (...). Ευθύνονται πολλοί παράγοντες για αυτό, όπως οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις", πρόσθεσε.
Ο Άσαντ δήλωσε στο Al Manar "πολύ αισιόδοξος" για τη νίκη του στρατού του απέναντι στους αντάρτες. "Υπάρχει ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά της Συρίας και της πολιτικής αντίστασης, όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη νίκη", είπε.
Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2014, δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, εφόσον τον θέλει ο λαός. "Το ζήτημα αυτό θα αποφασιστεί την κατάλληλη στιγμή (...) εάν αισθανθώ ότι υπάρχει ανάγκη να είμαι υποψήφιος, και αυτό θα αποφασιστεί αφού συμβουλευτώ το λαό, δεν θα διστάσω να το κάνω", πρόσθεσε.
Σχετικά με τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε υπογράψει η Δαμασκός με τη Μόσχα πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, είπε ότι η Ρωσία θα τις τηρήσει. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 είπε: "Οι συμβάσεις με τη Ρωσία δεν συνδέονται με την κρίση και η Ρωσία δεσμεύεται να εφαρμόσουν αυτές τις συμφωνίες".
"Ό,τι συμφωνήσαμε με τη Ρωσία θα γίνει και ένα μέρος από αυτά γίνεται ήδη", πρόσθεσε.
Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το ισχυρό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου πολεμά στο πλευρό των δυνάμεών του στη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ, στην κεντροδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Οι καθεστωτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν πλήρως την πόλη αυτή.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται στη συνέντευξή του στην Le Figaro, o πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάν Σαλάμ, ο οποίος τονίζει ότι ο Λίβανος πρέπει να τηρήσει αποστάσεις από αυτά που συμβαίνουν στη Συρία. 
Συέντευξη Άσαντ. Φωτογραφία: Reuters/Sana
Συέντευξη Άσαντ. Φωτογραφία: Reuters/Sana
"Πολύ περισσότερο ο Λίβανος πρέπει να μείνει μακριά από όσα συμβαίνουν στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη. Πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουμε την εθνική μας ενότητα", είπε ο Σαλάμ.
"Και είναι προφανές ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη μάχη στο Κουσέιρ, στο πλευρό του Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν διευκολύνει τα πράγματα. Αυτός ωστόσο δεν είναι λόγος να παραιτηθούμε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής σε αυτό το σημείο: οφείλουμε να πείσουμε τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί περισσότερο στη Συρία", πρόσθεσε ο λιβανέζος πρωθυπουργός.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.