30/5/13

Νετανιάχου προς Αβραμόπουλο: Πρόσω ολοταχώς στη διμερή συνεργασία

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών
Νετανιάχου προς Αβραμόπουλο: Πρόσω ολοταχώς στη διμερή συνεργασία
Αποστολή στην Ιερουσαλήμ 
Πιο θερμός από ποτέ για ενίσχυση και εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, αλλά και για σύσφιγξη του άξονα σταθερότητας με τη συμμετοχή και της Λευκωσίας, εμφανίστηκε ο Βενιαμίν Νετανιάχου στη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο.

 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε μάλιστα να εξευρεθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του διακυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου (G2G) μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αποκλείεται αυτές να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, ώστε εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το G2G να λάβει χώρα ακόμη και εντός του Ιουλίου.
«Οι σημαίες έχουν τα ίδια χρώματα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη» τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Νετανιάχου, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος του απάντησε ότι «το μέλλον είναι πολύ ευοίωνο και είμαστε πολύ εγγύτερα ο ένας στον άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε».
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί αρκετή ώρα για όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Όπως αναμενόταν, κυριάρχησε η ενέργεια, αλλά επίσης και η αμυντική συνεργασία. Άλλωστε, παρών στη συζήτηση ήταν και ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Γιάακοβ Άμιντρορ, με τον οποίο ο κ. Αβραμόπουλος είχε προηγουμένως κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η ισραηλινή πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη ακόμη και να κατασκευάσει πολεμικά σκάφη σε ελληνικά ναυπηγεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να ενισχύσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου. Ο τουρισμός, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι αγροτικές καλλιέργειες ήταν μερικοί μόνο από τους τομείς που έπεσαν στο τραπέζι για πιθανές συνέργειες. Η συνεργασία σε επίπεδο διασποράς κρίνεται επίσης σημαντική, ενώ οι Ισραηλινοί εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και στο real estate στην Ελλάδα.  
Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσε να λείπει η ενέργεια και η συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ. Προς το παρόν πάντως, οι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για την κατεύθυνση των εξαγωγών φυσικού αερίου. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Υδάτων Σιλβάν Σαλόμ απέφυγε, κατά τη συνομιλία του με τον κ. Αβραμόπουλο, να ανοίξει τα χαρτιά του. Άλλωστε, η συζήτηση εντός του Ισραήλ επί της έκθεσης της Επιτροπής Τζεμάχ (που έχει προτείνει να διατεθεί προς εξαγωγή το 53% των ισραηλινών αποθεμάτων κατά τα επόμενα 25 χρόνια) συνεχίζεται και τα ζητήματα ασφαλείας των σχετικών εγκαταστάσεων απασχολούν τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία.
Την ίδια στιγμή, ενώ από διάφορες πλευρές ακούγονται ιδέες για ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ – Τουρκίας με την πιθανή κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Σαλόμ εμφανίστηκε να συμφωνεί με την άποψη που του εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος ότι η γεωγραφική εγγύτητα δεν διασφαλίζει και τη στενή γεωπολιτική συνεργασία.  
Πάντως, ο κ. Σαλόμ επανέλαβε την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 540 ναυτικών μιλίων και συνολικό κόστος κατασκευής 1,5 δοσεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο έχει επιλεγεί, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος». Παράλληλα, ο κ. Σαλόμ πρότεινε να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και τουρισμού (μέσω της οργάνωσης κοινών πακέτων).
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, η οποία έχει παράλληλα αναλάβει και την ειρηνευτική διαδικασία. Η κυρία Λίβνι, η οποία εξήρε τις προσπάθειες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ώστε να αναζωογονηθούν οι ισραηλινοπαλαιστικές συνομιλίες, υπογράμμισε προς τον έλληνα υπουργού Εξωτερικών την επιθυμία της ισραηλινής πλευράς για υποστήριξη ώστε η Χεζμπολάχ να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ έπειτα και από την πολύνεκρη επίθεση στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Τέλος, όλοι σχεδόν οι συνομιλητές του κ. Αβραμόπουλου εξέφρασαν, με προσεκτικό τρόπο, την ανησυχία των Ισραηλινών για την άνοδο ακραίων και ρατσιστικών φωνών στην Ελλάδα. Η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και η εκλογική της απήχηση έχουν ανησυχήσει τους Ισραηλινούς αλλά και γενικότερα τις ανά τον κόσμο εβραϊκές οργανώσεις, όπως φάνηκε και από την τελευταία ανακοίνωση του Παγκοσμίου Εβραϊκού Κογκρέσου. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο κ. Αβραμόπουλος, στο μήνυμα που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μνημείου Γιαντ Βασέμ για το Ολοκαύτωμα, έστειλε έμμεσο πλην ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, ενώ εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι παροδικό φαινόμενο και όταν η κρίση ξεπεραστεί, θα σβήσει μαζί της.
Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενώ έπειτα θα μεταβεί στη Ραμάλα όπου και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθήνα, Ελλάδα - 7/8/2012

    Στεφάνι κατέθεσε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες, ενώ αμέσως μετά τιμήθηκε με το Χρυσό μετάλλιο της Βουλής, το οποίο απεικονίζει τον Περικλή.


    Πηγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μόνος επίσημος, που δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ήταν ο Ερντογάν.

    Δεν γνωρίζω άλλο περιστατικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.