29/11/18

Οι τρεις πυλώνες εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της Κύπρου

Η αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, η ενεργός συμμετοχή της εντός ΕΕ, αλλά και η ενίσχυση των σχέσεων της με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη, με απώτερο στόχο την υποβοήθηση επίλυσης του Κυπριακού, είναι οι τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση, τους οποίους παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου για το 2019. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ακόμα και από τις ΗΠΑ, είπε.  Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο.
Μίλησε επίσης για τη μόνιμη γραμματεία τριμερών σχηματισμών που θα στεγάζεται κοντά στο ΥΠΕΞ και θα στελεχώνεται από διπλωματικά στελέχη, την απόφαση σύστασης οριζόντιας γραμματείας ευρωπαϊκών θεμάτων, την προεργασία που γίνεται για διεκδίκηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, αλλά και ενημέρωσε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαβουλεύσεις με το ΗΒ σε σχέση με την συμφωνία για αξιοποίηση μέρους του εδάφους των Βάσεων και ότι αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σύντομα.
 
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών για τους τρεις βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, που ανάμεσα σε άλλα στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν και την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά μας που δεν είναι τίποτα άλλο από την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία. 
 
«Θεωρούμε ότι ειδικότερα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα που επαναλαμβάνω  εξυπηρετούν και τον υπ’ αριθμό ένα στόχο μας που είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για απόψεις που ακούστηκαν από πλευράς αντιπολίτευσης ότι θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «έγινε όντως μια ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις». Εκείνο που μπορώ να πω, είπε, είναι ότι «είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών και ό,τι χρειαστεί έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τις δράσεις της εξωτερικής μας πολιτικής ο Υπουργός Οικονομικών είναι πρόθυμος να συζητήσει».
 
Σε ερώτηση για τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού απάντησε ότι «για επτά χρόνια δεν υπήρξε καμία νέα πρόσληψη διπλωματικού προσωπικού στο Υπουργείο Εξωτερικών» και πρόσθεσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι τρέχουν αυτή την στιγμή δύο διαδικασίες για πρόσληψη 18 ατόμων».
 
Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Σχηματισμών
 
Σε ότι αφορά τον πρώτο πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό πρόσφατα για τη σύσταση μόνιμης γραμματείας τριμερών σχηματισμών, η οποία θα στεγάζεται κοντά στο ΥΠΕΞ και, όπως είπε, θα την στελεχώνουν και διπλωμάτες και από την Ελλάδα και από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο.
 
Πρόθεσή μας, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να προσκαλέσουμε και την Ιορδανία, ενημερώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου.
 
Θα προσκαλέσουμε και τους Παλαιστίνιους, με τους οποίους έχουμε τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στις 17 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, είπε.
 
Ένας μακροπρόθεσμος στόχος που έχουμε, που έχουμε αρχίσει να το συζητούμε με τις χώρες της περιοχής, είναι σε 4 – 6 χρόνια η δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με έδρα την Κύπρο, σημείωσε.
 
Είναι σημαντικό επίσης ότι αυτό προσεγγίζεται θετικά και από πλευράς ΕΕ, πρόσθεσε.
 
Γραμματεία Ευρωπαϊκών Θεμάτων και διεκδίκηση νέου ευρωπαϊκού οργανισμού
 
Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής, αυτού της ενεργού συμμετοχής της Κύπρου στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι είναι υπό επεξεργασία πρόταση  η οποία μπορεί και πριν το τέλος του χρόνου να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση γραμματείας ευρωπαϊκών θεμάτων, με στελέχη από όλα τα Υπουργεία της Δημοκρατίας για να υπάρχει ένας οριζόντιος συντονισμός.
 
Προς αυτό έδωσε και το παράδειγμα της γραμματείας που είχε συσταθεί επί Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνεδρία για το ενδεχόμενο διεκδίκησης νέου ευρωπαϊκού οργανισμού από την Κύπρο, στο πλαίσιο της ενεργού συμμετοχής της στην ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όντως, η πιο ενεργός συμμετοχή μας στην ΕΕ αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει και στην Κυπριακή Δημοκρατία ένας ευρωπαϊκός οργανισμός».
 
Βρίσκονται, ενημέρωσε, «σε πολύ προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεις για σύσταση ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού που θα ασχολείται με θέματα εργασίας και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει, εδώ και καιρό, τις προεργασίες". Πρόσθεσε πως έχουν έρθει σε επαφή και με άλλα κράτη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε αυτό τον οργανισμό.
 
Σε ερώτηση αν η Κύπρος πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί, απάντησε καταφατικά, και σημείωσε ότι η απόφαση για να γίνει γραμματεία ευρωπαϊκών θεμάτων "είναι κάτι που θα ενισχύσει και αυτή μας την προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε στην Κύπρο ένα ευρωπαϊκό οργανισμό".
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι τρίτος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθείται είναι και η ενίσχυση των σχέσεων των ΚΔ με τα μόνιμα κράτη του ΣΑ του ΟΗΕ και με άλλα κράτη. Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της Ιαπωνίας στην οποία έχει αποφασιστεί να ιδρυθεί διπλωματική αποστολή. Ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι λόγω του κόστους στέγασης της αποστολής το οποίο ήταν απαγορευτικό, η ΚΔ έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα γραφεία της οποίας θα συστεγαστεί με μείωση του κόστους κατά 70 – 80%. 
 
Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει τις νέες μορφές διπλωματίας και έκανε λόγο για προετοιμασία που γίνεται έτσι ώστε να λειτουργήσουν "virtual" Πρεσβείες, οι οποίες θα τυγχάνουν καθημερινού χειρισμού από λειτουργούς που θα είναι στο Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Προβαίνουμε σε ενέργειες για απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών
 
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για τα ενεργειακά ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εδώ και καιρό ακούμε καθημερινά σχεδόν δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων κατά κύριο λόγο, που στην ουσία απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών».
 
«Απειλές που, αν θέλετε, στρέφονται και ενάντια στα γειτονικά κράτη, ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στις ίδιες τις εταιρείες», είπε.
 
Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση, επαναλαμβάνω, σε επικοινωνιακό επίπεδο, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Εμείς, διαβεβαίωσε, «προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να πράξουμε  εδώ και καιρό έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».
 
«Δημόσια, και το επαναλαμβάνω και σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982», είπε.
 
Συνάντηση με τοπικές αρχές Πύλας και ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το ζήτημα που έχει προκύψει με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα έχει να κάνει με σκέψεις για αντικατάσταση φυλακίων με κάμερες απάντησε ότι «όχι δεν σχετίζεται με τις σκέψεις που έχετε αναφέρει. Εκείνο που μπορώ να πω δημόσια αυτή την στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τις κοινοτικές αρχές στην Πύλα, θα υπάρξει από κοινού συνάντηση, έτσι ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να απομακρυνθεί το φυλάκιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε: «Όχι. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για απομάκρυνση. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, κάποιες σκέψεις που αφορούν εσωτερικές, αν θέλετε, μετακινήσεις της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».
 
Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ
 
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2019 ανέρχεται σε €87.511.022 εκ των οποίων τα €74.160.386 αφορούν τακτικές δαπάνες και τα €13.350.636 αναπτυξιακές δαπάνες.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου του αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους. Είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να αλλάξει η μορφή του. 
 
Οι δηλώσεις των Βουλευτών
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ έχουμε υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά την ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας μας να στηρίζεται σε αρχές, να διατηρεί τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και κυρίως να υπηρετεί τον στόχο μετατροπής της χώρας μας ως γέφυρα ειρήνης της περιοχής μας και όχι την μετατροπή της σε ορμητήριο πολέμου ή σε πεδίο άσκησης ξένων στρατών».
 
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η κυβερνητική πολιτική αποκλίνει από αυτό τον τελευταίο στόχο».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τεράστιο έργο να διεκπεραιώσει και δεν μπορεί να το κάνει με τα ψίχουλα που του δίνει ο προϋπολογισμός,
 
Αυτά τα ψίχουλα, πρόσθεσε, "διασπείρονται κατά τρόπο σπάταλο με βασιλικά επιδόματα και προεδρικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι σκανδαλώδεις".
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.