28/11/18

Συνεχίζεται η κόντρα Ερντογάν με τις ΗΠΑ, για τη συνεργασία τους με τους Κούρδους του YPG στη Συρία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες Τρίτη και τάχθηκε εναντίον της παρουσίας των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία, ενώ αναφέρθηκε ειδικά και στο θέμα της δημιουργίας στρατοπέδων παρατήρησης από πλευράς των ΗΠΑ, κατά μήκος των συνόρων Συηρίας - Τουρκίας, τα οποία, σύμφωνα με την άποψη του Ερντογάν, προορίζονται να βοηθήσουν τα "τρομοκρατικά στοιχεία", όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Σημειώνεται ότι η Τουρκία θεωρεί πως το YPG είναι σύμμαχος του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα και από τις ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τις Η.Π.Α. ότι ισχυρίζονται ψευδώς ότι αγωνίζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ISIS και ότι αυτό είναι απλά το άλλοθι για να δικαιολογείται η παρουσία των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτοί «ζουν και να αναπνέουν με τους τρομοκράτες» υποστηρίζοντας το SDF και τα υβριδικά του στρατεύματα.
Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος να κινηθεί εναντίον των Κούρδων του YPG, παρά την παρουσία των παρατηρητηρίων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι "Ο μόνος στόχος αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης [YPG], η οποία είναι ο συριακός κλάδος του ΡΚΚ, είναι η χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε αδρανείς ενάντια σε αυτήν την απειλή."
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέημς Μάττις, μιλώντας στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου, απέρριψε την κατηγορία ότι το YPG είναι σύμμαχος με το PKK.
Ο κ. Μάττις είπε ότι τα παρατηρητήρια που θα κατασκευάσουν και θα επανδρώσουν με Αμερικανικά στρατεύματα οι ΗΠΑ θα παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση στην Τουρκία για οποιεσδήποτε απειλές κατευθύνονται από το έδαφος της Συρίας και επίσης θα αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του YPG.
Ένας εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε χθες Τρίτη ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ είναι παρόντα κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, αλλά βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επιλογής θέσεων για τα στρατόπεδα παρατήρησης. 
Πάντως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χούλουζι Ακάρ δήλωσε το Σάββατο ότι τα στρατόπεδα παρατήρησης θα επιδεινώσουν την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.
"Νομίζω ότι τέτοιες ενέργειες θα καταστήσουν ακόμη πιο περίπλοκη την περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή", δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να ξεκινήσει διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον απειλών που θα εντοπίσει.
"Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η Δημοκρατία της Τουρκίας θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε κάθε είδους κινδύνους και απειλές πέρα ​​από τα σύνορά της", δήλωσε.

2 σχόλια:

  1. Προσωπική εκτίμηση, η Τουρκία σε βάθος χρόνου το έχει χάσει με το κουρδικό σχεδόν σίγουρα, εκτός απο τις γεννήσεις* , οι βομβαρδισμοί και οι καταστροφές των χωριών στο Κουρδισταν έφεραν τους Κούρδους και στα δυτικά, δηλαδη θα τους έχουν μπροστά τους όλο και πιο πολύ και όπως έχω ξαναγράψει , δεν μπορούν να τους διώξουν διότι οι Κούρδοί δεν έχουν αλλού να πάνε.


    *Ναι το γνωρίζω το δικό μας πρόβλημα είναι τεράστιο και η λύση είναι 2 με 5 χρόνια το πολύ, απλη και εύκολη είναι θέμα αλλαγής νοοτροποίας, λίγο όχι πολύ , εννοείται Ελληνική λύση και όχι αριστερά και δεξιά κόλπα με εισαγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή εκτίμηση αλλά αν δημιουργηθεί με την Ε.Ε. μια σύνδεση σε επίπεδο ελεύθερης μετακίνησης πέραν της τελωνειακής σύνδεσης προσδοκούν πως εειδή οι Κούρδοι έχουν χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (το οποίο σκόπιμα κρατούν χαμηλό οι Τούρκοι) τότε με τα διαβατήριά τους θα περάσουν στην Κ. Ευρώπη για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον κυρίως οι νέοι! Ωστόσο η τοποθέτηση είναι σωστή, και τώρα αποδεικνύεται και η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου τα χρόνια εκείνα, που παρείχε εκπαίδευση στους Κούρδους στην Ελλάδα και υποστήριξη! Φαντάζομαι εις γνώση των Αμερικανών που τα σχέδια για όσα γίνονται σήμερα τα είχαν εξ υφάνει από τότε! Όμως τότε όλες οι παρατάξεις λίγο πολύ κάτι έκαναν ελληνικό!Σήμερα νομίζω πως ζούμε στην Ελλάδα εποχή που δεν έχει ξαναυπάρξει όμοιά της από όλα τα κόμματα!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.