30/11/18

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

REUTERS/AMIR COHEN
Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, τον μήνα Αύγουστο, καταγγέλλει η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πόλυ Ιωάννου, με επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισυνάπτονται δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και τα περιστατικά παράνομης χρήσης των κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία. Επισημαίνεται επίσης η συστηματική χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
Όπως τονίζει στην επιστολή της η κ. Ιωάννου «αυτή η συστηματική πολιτική παραβιάσεως του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελούν μια συνεχή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην κίνηση αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εντός του οποίου θα διεξαχθεί η ειρηνευτικής διαδικασία του Κυπριακού».
Η κ. Ιωάννου αναφέρει ότι οι ενέργειες της Άγκυρας «αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας ένα υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Καλεί τέλος την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.