28/11/18

Η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους S-400 στην Κριμαία

REUTERS/PAVEL REBROV
Η διαμάχη για τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και του Πορθμού του Κερτς δεν είναι καινούργια ιστορία. Εντάσεις υπάρχουν ήδη από το 2003 κατά την πρώτη κιόλας θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.
Συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας φέρεται πως θα αναπτύξει σύντομα η Ρωσία επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Ουκρανού προέδρου περί «απειλής ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία».
Απέναντι σε αυτήν την απειλή, ο Πέτρο Ποροσένκο επέβαλε στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάσχεση τριών σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την Κυριακή στη Θάλασσα του Αζόφ, ανοιχτά της Κριμαίας.
«Ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», τόνισε ο  Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατήγγειλε μία «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας, η οποία εισήλθε σε ρωσικά ύδατα.
Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.
Η διαμάχη ωστόσο για τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και του Πορθμού του Κερτς δεν είναι καινούργια ιστορία. Εντάσεις υπάρχουν ήδη από το 2003 κατά την πρώτη κιόλας θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.
Οι ισορροπίες επανήλθαν κάπως με μία διμερή συνθήκη, την ίδια χρονιά, η οποία ορίζει ότι και οι δύο χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν τον Πορθμό του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ ελεύθερα για εμπορική ναυτιλία και πρέπει να ενημερώνουν η μία την άλλη για τυχόν αποστολή σκαφών πολεμικού ναυτικού. Η ένταση ωστόσο κλιμακώθηκε φέτος με τη μεν Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για κατάσχεση πλοίων της από τα λιμάνια της και τη δε Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για παρενόχληση των δικών της πλοίων.
Ο Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν
Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος είναι και η ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Σε συνέντευξή του στην «Washington Post», ο Ντόναλτ Τραμπ εξήγησε ότι αναμένει «πλήρη αναφορά» από τους συμβούλους για θέματα εθνικής ασφαλείας σχετικά με την κατάσχεση των τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.
«Αυτό θα είναι πολύ καθοριστικό. Μπορεί να μην κάνω τη συνάντηση» είπε, προσθέτοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου αυτή η «επιθετικότητα». «Δεν θέλω καθόλου αυτή την επιθετικότητα» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως ούτε στην Ευρώπη θα έπρεπε να αρέσει αυτή η επιθετική στάση.
Αναφερόμενος στην κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είχε κάνει λόγο τη Δευτέρα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επικίνδυνη κλιμάκωση, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

1 σχόλιο:

  1. Μήπως το θέμα δημιουργήθηκε, μεταξύ αλλων, για να ματαιωθεί η συνάντηση κορυφης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.