30/11/18

Η Ώρα του Λογαριασμού για την Τουρκία στην Συρία

Μ.Κ.Bhadrakumar, Strategic Culture, 29-11-18
[Με πλούτο άγνωστων πληροφοριών και στοιχείων, ο ειδικός στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας,  Ινδός παλαιός διπλωμάτης ξεναγεί τον αναγνώστη στους σκοτεινούς μαιάνδρους δολοπλοκιών, παγίδων και ίντριγκας στην σύγκρουση –άμεση ή μέσω υποχειρίων- για την διατήρηση ή και επέκταση θέσεων ισχύος και εκμετάλλευσης  χωρών της Μέσης Ανατολής, εδαφών μεγάλης στρατηγικής σημασίας και υπαρξιακής οικονομικής σπουδαιότητας για τους ήδη ελέγχοντες. Το άρθρο τεκμηριώνει με στοιχεία την εκτίμηση ότι στην κλιμακούμενη αδυσώπητη σύγκρουση παρατάξεων, κλείνουν για τον Ερντογάν  τα περιθώρια διπλού παιχνιδιού και νέο-Οθωμανικών ονειρώξεων και καλείται να επιλέξει το καταφύγιο υποταγής του.]
Παρουσίαση Μιχαήλ Στυλιανού
Σε μιαν ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις έριξε μια βόμβα, αναφέροντας παρενθετικά ότι ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να εγκαταστήσει μια σειρά παρατηρητήρια κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων. Ο Μάτις υποδήλωνε ότι η Τουρκία είχε συμφωνήσει και ότι η ιδέα ήταν οι δύο στρατοί από κοινού να αποτρέψουν οποιεσδήποτε τρομοκρατικές απειλές, προερχόμενες από τα εδάφη της Συρίας, κατά της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.
Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν αμέσως να απορρίψουν το σχέδιο του Μάτις. Ο υπουργός Αμύνης Χουλούσι Ακάρ αποκάλυψε ότι μόλις πριν μια εβδομάδα είχε προειδοποιήσει τον Αμερικανό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Ντάνφορντ ότι τα παρατηρητήρια θα είχαν «αρνητικήν επίδραση» και θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι «Αμερικανικός στρατός με κάποιο τρόπο προστατεύει και καλύπτει Κούρδους τρομοκράτες του συριακού ΥPG
«Η ενέργεια αυτή θα καθιστούσε μια περίπλοκη κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη», συνέχισε ο Ακάρ και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έπρεπε να αμφιβάλει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η Τουρκική Δημοκρατία θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον όλων των εξωτερικών κινδύνων και απειλών.»
Την Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν ξεσπάθωνε εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Συρία, καταγγέλλοντας ότι σχέδια για την εγκατάσταση παρατηρητηρίων κατά μήκος των τουρκικών συνόρων αποβλέπουν στην υποστήριξη των τρομοκρατικών στοιχείων. «Αυτοί που ισχυρίζονται ότι πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος» στην Συρία, στην πραγματικότητα βοηθούν μια μικρή ομάδα τρομοκρατών να  μένουν στην χώρα ια να δικαιολογούν την δική τους παρουσία σε αυτήν,» είπε ο Ερντογάν.
Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πράγματι μια προτίμηση « να ζουν και να αναπνέουν νε τους τρομοκράτες». «Ο μοναδικός στόχος αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης (του Κουρδικού ΥPG)…είναι η χώρα μας», πρόσθεσε. « Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την απειλή.»
Σαφέστατα αυτό που εξελίσσεται είναι ένα αμερικανικό σχέδιο για την παρεμπόδιση μελλοντικών τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στην βόρεια Συρία. Το Πεντάγωνο θεωρεί το ΥPG ως τον αποτελεσματικότερο εταίρο του στην Συρία. Με απλά λόγια, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι το συριακό αντίστοιχο αυτού που έκανε η Ουάσιγκτον, το 1991 στο Ιράκ, επιβάλλοντας την απαγόρευση των πτήσεων υπεράνω της κουρδικής ζώνης στα βόρεια.
Οι ΗΠΑ παίζουν ένα μακρόσυρτο παιχνίδι. Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που ο πρόεδρος Ομπάμα εγκατέστησε 50 κομάντος συμβούλους στο πλευρό της κουρδικής πολιτοφυλακής που πολεμούσε εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ομπάμα επέμενε ότι ήταν «απλά μια επέκταση» της «ειδικής επιχείρησης» που διεξήγαγαν ήδη οι ΗΠΑ. Αλλά οι αριθμοί δεν έπαψαν να αυξάνονται –από 50 σε 250, από 250 σε 500 και από 500 σε 2000. Ο πραγματικός αριθμός είναι σήμερα γύρω στις 5.000 και εξακολουθεί να μεγαλώνει.
Ο Seth Harp του περιοδικού New Yorker, μετά μια πρόσφατη σύντομη επίσκεψη στις αμερικανικές βάσεις στην Συρία, έγραψε: Η αποστολή έχει διαμορφωθεί σε κάτι πλησιέστερο σε συμβατικό πόλεμο ξηράς. Οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει μια δωδεκάδα η περισσότερες βάσεις από το Μανμπίζ ως την Χασάκα, μεταξύ των οποίων 4 αεροδρόμια, και οι δυνάμεις με αμερικανική υποστήριξη ελέγχουν τώρα όλη την Συρία ανατολικά του Ευφράτη, μιαν περιοχή περίπου στην έκταση της Κροατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τώρα 17 στρατιωτικές βάσεις στην βορειοανατολική Συρία. Ωστόσο το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει στρατιωτική δράση στην Συρία, ούτε τα Ηνωμένα ΄Εθνη εξουσιοδότησαν την χρήση των όπλων. Η λεγόμενη « Επιχείρηση Εγγενής Αποφασιστικότητα» του Πενταγώνου τελεί υπο την αιγίδα της απόκρυφης Ενιαίας Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι «βασικά στοιχεία κρατούνται απόρρητα, όπως το κόστος της αποστολής, οι μονάδες που συμμετέχουν, η περιοχή όπου βρίσκονται και ο αριθμός των τραυματιών, ο οποίος είναι σημαντικός, όπως πιστεύεται», έγραψε ο Harp.
To αίνιγμα εστιάζεται στις αμερικανικές προθέσεις. Η διακηρυγμένη πρόθεση της Επιχείρησης Εγγενής Αποφασιστικότητα ήταν η συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά τελευταία μεταπήδησε στην αντιμετώπιση  της ιρανικής παρουσίας στην Συρία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την αμερικανική παρέμβαση στην Συρία Τζέιμς Τζέφρυ, ο Τραμπ συμφώνησε να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα τη Συρία επ΄αόριστο. «Δεν βιαζόμαστε», δήλωσε.
Ο χειρότερος φόβος της Τουρκίας μπορεί να γίνεται πραγματικότητα –ένα συριακό Κουρδιστάν να παίρνει μορφή ακριβώς δίπλα στα σύνορά της. Πράγματι αυτό γίνεται το υπόβαθρο της όλης αμερικανικής στρατηγικής να περικυκλώσει την Συρία και το Ιράν, να ελέγξει την Βαγδάτη και την Δαμασκό –και τελικά να καταστήσει αδύνατη την ρωσική παρουσία στην Συρία.
Οι ΗΠΑ επιδιώκει να εμπήξει ένα μαχαίρι στην καρδιά του άξονα Τουρκία-Ρωσία-Ιράν στην Συρία, παροξύνοντας τις διαφορές στην περιοχή. Τα γάντια βγήκαν με το Ιράν, το Πεντάγωνο «ξεδοντιάζει» τώρα την Τουρκία και απομένει να δούμε μέχρι πότε θα μείνουν τα γάντια στις συναλλαγές με την Ρωσία.
Σε μια ειλικρινή συνέντευξη με τα ρωσικά ΜΜΕ στις 21 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Συρία Τζέιμς Τζέφρυ ήταν οξύς. Επανέλαβε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Συρία αποτελούσε «επικίνδυνη κλιμάκωση» - «θα συνιστούσαμε στους Ρώσους να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά»- και μίλησε εμφατικά για νέες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας και του Ιράν για τις παραδόσεις πετρελαίου στη Συρία, ενώ παράλληλα  απέκλειε κάθε συναλλαγή με την Ρωσία για την παρουσία του Ιράν στην Συρία και μυκτήριζε την διαδικασία ειρήνευσης στην Αστάνα.
Ο Τζέφρυ διακήρυξε μάλιστα την αμερικανική πρόθεση «να  ασκήσουμε το στρατιωτικό μας δικαίωμα της αυτοάμυνας, εάν οι  ρωσικές δυνάμεις έμπαιναν στον δρόμο μας». (Ο Τζέφρυ αποκάλυψε ότι έχουν σημειωθεί συμπλοκές με τους Ρώσους «περίπου δώδεκα φορές το ένα ή στο άλλο σημείο της Συρίας.»)
Το Πεντάγωνο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση παρατηρητηρίων στα τουρκο-συριακά σύνορα, σε πείσμα των αντιρρήσεων της Αγκύρας. Η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει για την Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν προ ημερών  ότι στρατός της Σαουδικής  Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε αναπτυχτεί  στη Βόρειο Συρία. Στις αρχές Νοεμβρίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξανάνοιγαν την πρεσβεία τους στην Δαμασκό.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πιέζουν την Σαουδική Αραβία και τα ΗΕΑ να χρηματοδοτήσουν την Κουρδική Πολιτοφυλακή στην Συρία και να συμβάλουν στην σύγκλιση  κουρδικών και αραβικών φυλών τη βόρειας Συρίας για την συγκρότηση μιας κούρδο-αραβικής πολιτοφυλακής η οποία να καταστεί συριακό ανάχωμα εναντίον των δύο μη αραβικών περιφερειακών δυνάμεων, της Τουρκίας και του Ιράν.
Όπως έγραψε ένας εξέχων Σαουδάραβας σχολιαστής στην κυβερνητική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, «οι Αμερικανοί συγκροτούν  συριακές Κουρδικές πολιτοφυλακές ως δύναμη κρούσεως εναντίον διαφόρων μερών και αυτό αναζωογονεί τις ελπίδες της συριακής αντιπολίτευσης ότι έχει μιαν ευκαιρία να επαναλάβει την πολεμική δράση της, μετά την απώλεια  πλείστων των περιφερειών και χωριών που είχε κερδίσει κατά τον εμφύλιο πόλεμο.»
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο κι τα Εμιράτα είναι ξανά στην Συρία με παρώθηση των ΗΠΑ. Αυτά τα κράτη του Περσικού Κόλπου δεν κρύβουν πια τους δεσμούς τους με το Ισραήλ. Ανταποδίδουν την αμερικανο-ισραηλινή βοήθεια για το σπρώξιμο κάτω από το χαλί της υπόθεσης της δολοφονίας Κασόγκι.

3 σχόλια:

  1. Κουρδικός διάδρομος από Ιράν στην Μεσόγειο - έτσι η Τουρκία θα χάσει την γεωπολιτική της θέση. Ότι καλλίτερο για Ελλάδα/Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές το σε κάποιους ηλίθιους που μας έχουν πρήξει με τη ρωσοφιλία τους και τον ουμανισμό τους.

      Διαγραφή
  2. επίσης, κόβεται κ ο νέος δρόμος του μεταξιού.Η Κίνα διακαώς θέλει βνα βγει στην Μεσόγειο.Τωρα ,δεν μπορεί μέσω Συρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.