29/11/18

Ουκρανία: Η Ρωσία απέκλεισε λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα

REUTERS/PAVEL REBROV
Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν από τις δραστηριότητές και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ομελιάν
Δύο ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ -  τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη – τέθηκαν σε αποκλεισμό από τη Ρωσία, υποστηρίζει η Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Βλοντίμιρ Ομελιάν, απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.
Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν από τις δραστηριότητές και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ομελιάν.
«Ο σκοπός είναι απλός: θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους, εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός.
Σύμφωνα με τον Ομελιάν, 18 πλοία περιμένουν να ελλιμενιστούν, εκ των οποίων τέσσερα στη Μπερντιάνσκ και 14 στη Μαριούπολη. Εννέα ακόμη πλοία περιμένουν να αποπλεύσουν και άλλα οκτώ βρίσκονται σε αναμονή κοντά στα λιμάνια.
Τα κύρια φορτία που διακινούνται στα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας είναι σιτηρά και χάλυβας.
Σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίεβο στη διένεξή του με τη Μόσχα.
«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική «Bild».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την Αζοφική Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε», προειδοποίησε.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε μετά την κατάσχεση τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και τη σύλληψη των πληρωμάτων τους από τη Ρωσία την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, επειδή, σύμφωνα με τη Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Η Ουκρανία το αρνείται κατηγορηματικά.  
Το 2015, υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη σύρραξη αυτή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.