28/11/18

Κομισιόν: Σκληραίνει τη στάση απέναντι στη Ρώμη

EPA/ETTORE FERRARI
Τη στάση της απέναντι στην Ιταλία φαίνεται πως σκληραίνει η Κομισιόν, με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να ζητάει από τη Ρώμη «ουσιαστικές διορθώσεις» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Μάλιστα, πηγές της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt διαμηνύουν ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εκκινήσουν τις διαδικασίες του «υπερβολικού ελλείμματος» ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα -και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς αίρει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ρέντσι για μείωση του ελλείμματος και περικοπή του δημόσιου χρέους.
Η Ρώμη έχει θέσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, προτείνοντας μία σειρά επεκτατικών μέτρων, όπως η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, η αύξηση των κοινωνικών δαπανών κ.α.
Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα «La Stamba» αν η μείωση του στόχου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες θα ήταν αρκετή για την Κομισιόν, ο Ντομπρόβσκις απάντησε το εξής: «Σίγουρα δεν θα ήταν».
Τόνισε δε, ότι ο προωθούμενος προϋπολογισμός έχει ήδη βλάψει την ιταλική οικονομία, μέσω της αύξησης του κόστους δανειοδότησης. «Αυτές οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν και το τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα, η ιταλική κυβέρνηση επανέλαβε πως παραμένει προσηλωμένη στους κύριους στόχους του προϋπολογισμού, αφήνοντας ωστόσο «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μικρής αναθεώρησης του ελλείμματος.
Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, οι Βρυξέλλες επιζητούν σαφώς μεγαλύτερες παραχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Κόντε, ρίχνοντας τον στόχο του ελλείμματος κάτω του 2% του ΑΕΠ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

4 σχόλια:

  1. Άρχισαν τον γνωστό παραμύθι της διολίσθησης του αντιπάλου...εδώ θα φανεί αν πράγματι το Σαλβινέικο είναι απέναντι ή παλληκαρίζουν για τον κόσμο!Επίσης θα δούμε και το ιταλικό σύστημα πόσο αποφασισμένο είναι να δουλέψει για την χώρα διότι η Ιταλία θα υποθηκεύσει πολλά περισσότερα από την Ελλάδα και μια βύθισή της στις γερμανικές ορέξεις θα διαλύσει κάθε ελπίδα για φως στο τούνελ της γερμανοκρατούμενης ηγεμονίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός θα δείξει φίλε Σάκη. Το μόνο σίγουρο είναι πως "δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα"...

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο! Απλά η Ιταλία είναι μια ιδιαίτερη οικονομία! Ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας βασίζεται στο ότι οι Ιταλοί είναι " ιδιοκτήτες" του πλούτου τους κατά έναν τρόπο! Αυτό αφορά και μέρος της βιομηχανίας τους αλλά και του μεγάλου όγκου βιοτεχνιών αλλά και αγτοτικών προϊόντων, αλιείας, κτηνοτροφίας, ένδυσης! Κάνουν σημαντικό όγκο εξαγωγών και βρίσκονται πολύ καλά μεταξύ ποιότητας και κόστους! Έχουν κρατικών συμφερόντων εταιρείες όπως η Eni κλπ. Μπορούν να τα καταφέρουν διότι όλοι οι Ιταλοί βιομήχανοι και βιοτέχνες στηρίζουν ένα τέτοιο εγχείρημα! Ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει αν πέσουν στα χέρια των πεινασμένων "Γερμανών"! Όμως θα πονέσουν πολύ και πρέπει να δράσουν σαν μια γροθιά! Όμως μπορούν! Είδες και με το μεταναστευτικό κ.α....είναι μαφιόζοι και καλά κάνουν αλλιώς θα μπλέξουν σσχημα! Διατηρούν και στρατιωτική βιομηχανία! Έχουν ατού πάντως αρκετά...

      Διαγραφή
  2. Πως δεν υπαρχει δωρεαν γευμα ??? Η Γερμανια απο δωρεαν συσιτιο εγινε...Αλλο που κανει την παλαβη ..και ζητα πληρωμες....χωρτατη...Αυτο δειχνει και τι καθηκια ειναι.Την αλλη φορα ομως..θαναι πληρωτεο το γευμα της....Δεν επρεπε.καν να ζει....οκ ?? Κατανοειτε τι λεω.?? Λογικα δεν επρεπε καν να ζει....οχι να κανει και τον καθηγητη.....Στο τζαμπα ζει και....βασιλικα κιολας...απ την ελεημοσυνη των αλλων....οκ ...?? Μπορει να κερδισει ισως εδω.....ισως οχι....αλλα μια στιγμη θα χασει....δεν μπορει....Τρεις φορες δωρεαν δεν παει...Μια ναι....τρεις οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.