27/11/18

Πανεπιστήμιο: Τα επίχειρα μιας αυτοκαταστροφής

Του Δημήτρη Τσαρδάκη
Η συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών ή μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας κρατάει εδώ και μισό αιώνα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ή καινοτομία, αν θυμηθούμε ότι και με το γλωσσικό ζήτημα η συζήτηση, μέχρι να καταλήξουμε στη σημερινή γλωσσική έκφραση (νεοελληνική δημοτική), κράτησε επίσης περίπου έναν αιώνα. Οι "καθαρευουσιάνοι" και οι "δημοτικιστές" είχαν εγκολπωθεί το γνωστό ιδεολογικό περίβλημα του "συντηρητικού" και του "προοδευτικού", αντιστοίχως, και συζητούσαν για να συζητούν. Και όποιος συζητάει για να συζητάει δεν κάνει ποτέ τίποτε. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα και με το ζήτημα του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Βρήκαμε τώρα ένα ελκυστικό θέμα για να συζητούμε τον επόμενο μισό αιώνα. Κάποτε ο Μαρξ είπε ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", αλλά στην περίπτωσή μας θα πρέπει να το αντιστρέψουμε και να πούμε ότι "η βλακεία είναι το όπιο του λαού".

Για τη συνέχεια Capital

6 σχόλια:

  1. Ο Απόστολος Παύλος καθηγητή είπε για τους ανωφελείς λόγους στην προς Τίτο επιστολή! Αυτά που λές είναι ανώφελα αφού πρώτα εκκρεμούν τα ωφέλιμα έργα τα οποία και το Σύνταγμα και οι νόμοι καθορίζουν! Ας κάνουμε πρώτα αυτά για το δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία και μετά αν δεν φτάνουν φτιάχνουμε και ιδιωτικά και οφ σορε πανεπιστήμια! Με 2 μισθούς και μπλου λειμπελ και ξηρούς καρπούς ωραία τα γράφεις...αλλά υπάρχουν κι ανθρωποι που με το ένα χέρι κρεμασμένο όλοι μέρα στην σκουπιδιάρα σου μαζεύουν τα τσόφλια από τα αμύγδαλα που έφαγες! Επίσης κι άλλοι πιυ δεν έχουν να βάλουν ψωμί στο τραπέζι της φαμελιάς τους...https://youtu.be/IsxoiPqGQwk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα μάλλον ο Μεσογαίας & Λαυρεωτικής με καταδιώκει! Ελπίζω εδώ να αντιγραφεί η προς Τίτο επιστολή επίσκοπο Κρήτης και να σκεφτούμε τα ωφέλιμα εργα πρώτα από τις ανώφελες συζητήσεις...

    http://www.pemptousia.gr/2018/10/i-anofelis-logi-ke-ta-ofelima-erga/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Andpik
    Έχω μια ερώτηση και αναμένω από εσένα να δώσεις την απάντηση εφόσον βέβαια το επιθυμείς
    Ερωτώ λοιπόν.
    Εκτός από το Capital και το Liberal που καθημερινά σχεδόν περνάς άρθρα , έχεις αναρτήσει ποτέ άρθρο από άλλο site;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεμπελιάζεις Χρήστο μου? Με λίγο googlάρισμα θα είχες απάντηση στο ερώτημά σου!
      Και τελικά δεν είναι ντροπή κάποιος να "προωθεί" ότι θεωρεί ότι αξίζει το κόπο!!! Εδώ εσύ το κάνεις αυτό με το ΣΥΡΙΖΑ και το Τσίπρα και καλά κανείς, ενώ κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στο απαγορεύσει ή να σε αποτρέψει από αυτό.
      Έχω όμως μια μεγάλη απορία με το άτομό σου: Στη τελική, γιατί τα διαβάζεις Χρήστο μου αφού δεν σου αρέσουν και τα θεωρείς τόσο άχρηστα? Πρακτικά μόνο αν σχετίζονται με το αντικείμενο της δουλειάς σου έχεις την υποχρέωση/ανάγκη ανάγνωσής τους, για να ξεκινήσεις τυχόν τρολική δράση από όσο έχουμε καταλάβει πολλοί εδώ μέσα και σε τσιγκλάμε ενίοτε! Αλλιώς τι? Μαζοχιστής είσαι? Διχασμένη προσωπικότητα? Μήπως αργόσχολο πνεύμα αντιλογίας? Ερευνητής που κάνεις κοινωνιολογική έρευνα?
      Άσε τον Andpik να χαρεί λιγάκι την πλάνη του. Ο καημένος δεν μπορεί να εκτιμήσει τον παράδεισο που έχει δημιουργήσει ο κρατισμός μας. Μην τον χαλάς κι από πάνω. Απόλαυσε εσύ τα μεγαλεία που ζούμε κι άσε τον να ονειρεύεται ότι μπορεί να δώσει και μια άλλη οπτική στους αναγνώστες.
      Και φυσικά, καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
    2. Χρήστο,

      Αντί να κριτικάρεις τον Anpik για τις επιλογές του, δεν γράφεις κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο τού εκάστοτε αναρτωμένου άρθρου; Κάνεις συνεχώς το πρώτο και ποτέ το δεύτερο. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να διαβάζεις, ή κάνω λάθος;

      Διαγραφή
  4. Ενα κλίκ απόσταση είναι να πας σε site με συριζαικό περιεχόμενο.
    Τη σοβιετίλα τη ζήσαμε στο πετσί μας τόσα χρόνια. Καιρός να ακουστούν και στην πατρίδα μας (κακή λέξη έεε!) κάποιες απόψεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί και σε διάφορο βαθμό υλοποιηθεί στις προηγμένες χώρες του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.