29/11/18

Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης


Του Αλέξανδρου Σκούρα
Πριν από 29 χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου του 1989, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, υπό την πίεση των μαζικών διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα διαλύσει το μονοκομματικό κράτος. Η Βελούδινη Επανάσταση είχε πετύχει: τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι Τσεχοσλοβάκοι ψήφισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου ο εμβληματικός Βάτσλαβ Χάβελ εξελέγη πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.
Έκτοτε, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Το 1993 η Τσεχία και η Σλοβακία αποφάσισαν ειρηνικά να πάρουν χωριστούς δρόμους, για να ξαναβρεθούν μαζί εννιά χρόνια μετά, το 2004, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, οι δύο χώρες -λίγο περισσότερο η Τσεχία, λίγο λιγότερο η Σλοβακία- θεωρούνται δύο από τα κατ’ εξοχήν επιτυχημένα παραδείγματα μετάβασης από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς.
Πλέον, οι φίλοι και εταίροι μας Τσέχοι είναι πλουσιότεροι από μας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 20.370 δολάρια το 2017 έναντι περίπου 18.610 δολαρίων για την Ελλάδα, ενώ οι Σλοβάκοι με 17.600 μας πλησιάζουν κάθε χρόνο και πιο πολύ και με 3,4% ρυθμό ανάπτυξης έναντι του δικού μας 1,3% (η Τσεχία τρέχει με 4,3%) πιθανότατα σύντομα θα μας περάσουν κι αυτοί.

Για τη συνέχεια liberal

1 σχόλιο:

  1. Οι Μπόλεκ και Λόλεκ ήταν Πολωνοί! Κι αυτοί όμως σύντομα θα μας ξεπεράσουν, οπότε δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.