1/6/19

Τα Τίρανα εξομοιώνουν την εθνική μειονότητα της Β. Ηπείρου με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα


Τα Τίρανα εξομοιώνουν την εθνική μειονότητα με τους Αλβανούς μετανάστες

…Παρεξηγήθηκαν τα Τίρανα επειδή το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χθες για την πρωτοφανή αυθαίρετη απόφαση για απόρριψη της υποψηφιότητας του μειονοτικού Φρέντυ Μπελέρη για τον Δήμο Χειμάρρας... προσβάλλοντας την αξιοπιστία του «ανεξάρτητου» οργάνου, της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας.
Και μάλιστα με έναν επίσης προκλητικό και ανιστόρητο ισχυρισμό συνδέει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με εκείνα της «Αλβανικής Κοινότητας» στην Ελλάδα.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το Αλβανικό ΥΠΕΞ, υπεραμύνεται της απόφασης που υπαγορεύθηκε από την Αλβανική κυβέρνηση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Μπελέρη που με πολλές πιθανότητες διεκδικούσε την επιστροφή του Δήμου Χειμάρρας στα χέρια της μειονότητας. Γίνεται μάλιστα επίκληση του νόμου που προβλέπει ότι μόνο μετά από την παρέλευση δεκαετίας από την καταδίκη ενός ατόμου του δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής του σε εκλογές.
Ο κ. Μπελέρης είχε καταδικασθεί με αναστολή όμως για την δήθεν συμμετοχή του σε διαμαρτυρίες μελών της μειονότητας εναντίον της νοθείας που είχε επιχειρηθεί στην Χιμάρα στις δημοτικές εκλογές του 2003 και για... άρθρο που είχε γράψει και καλούσε τους Χειμαρριώτες να πάνε και να ψηφίσουν τον υποψήφιο της μειονότητας. Έκτοτε έχουν περάσει πέραν των 10 ετών, αν και οι αρχές προσχηματικά υποστηρίζουν ότι η περίοδος στέρησης του δικαιώματος να συμμετέχει στις εκλογές λήγει λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τον Ιούλιο.
Το Αλβανικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι σέβεται το κράτος δικαίου προς όφελος όλων των πολιτών της Αλβανίας χωρίς διάκριση και υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι... εγγυημένα.
Επικαλείται μάλιστα, την Έκθεση της Κομισιόν ως «σαφέστερη ένδειξη αυτής της προόδου ενόψει του επόμενου βήματος, της άνευ όρων εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Και καλεί την Ελλάδα να στηρίξει και σε επίπεδο Ε.Ε. τώρα που είναι η ώρα των αποφάσεων την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Και αποδεικνύοντας πόσο λανθασμένα αντιλαμβάνεται ορισμένα ζητήματα η αλβανική κυβέρνηση, πιθανότατα με ανοχή και της Ελλάδας, τονίζει ότι προτεραιότητα της Αλβανικής πλευράς είναι η στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών ο διάλογος για την υπέρβαση των διμερών προβλημάτων «συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα»
Ν.Μ.
Πηγή: Λίμπεραλ

2 σχόλια:

  1. 1/2

    Και το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας καταλήγει:
    «Η στρατηγική εταιρική σχέση και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και ο συνεχής διάλογος για να ξεπεραστούν τα διμερή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».
    https://www.in.gr/2019/06/01/politics/alvania-epimenei-ston-apokleismo-tou-mpeleri-kai-apanta-sto-elliniko-ypeks/

    Κύριε Καλεντερίδη, επειδή σας έχω ακούσει και να λέτε πως "χωρίς την Αλβανία η Ελλάδα δε μπορεί να λύσει την αλβανική εξίσωση", επιτρέψτε μου να σας θέσω κάποιες σκέψεις. Αν εννοείτε να έχουμε την Αλβανία ως ουδέτερη ή ευμενώς ουδέτερη, αυτό ίσως και να γίνεται, όσο έχει ακόμα την Ελλάδα ανάγκη για να μπει στην ΕΕ. Αν εννοείται να έχουμε "συμμαχικές" σχέσεις, φοβάμαι πως ματαιοπονείτε.

    Η Αλβανία, λόγω γεωγραφίας και ιστορίας, πάντα θα κοιτάζει προς νότο, αν της δοθεί η ευκαιρεία. Οπότε μόνο "λυκοφιλία" μπορεί να υπάρχει. Δε μπορεί να σου λέει πως θέλει να έχει "στρατηγική σχέση" με σένα και ταυτόχρονα με την Τουρκία. Δε γίνονται αυτά. Είναι σα να έλεγε κάποιος πως ήθελε να έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα με την ΕΣΣΔ. Δε γίνεται. Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου και τ' ανάπαλιν. Ακόμα περισσότερο, όταν η Ελλάδα κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει de facto πρόβλημα αλβανικής μειονότητας (αργά ή γρήγορα, θα εκλεγούν Αλβανοί το γένος στην ελληνική Βουλή. Αν αυτοί διατηρούν την εθνική τους συνειδηση, που εκεί αποσκοπεί το ενδιαφέρον της Αλβανίας για εκμάθηση αλβανικών κλπ, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει εκ των έσω θέμα αλβανικής μειονότητας, γιατί θα θελήσουν να αποκτήσουν επιρροή όπως στα Σκόπια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2/2

    Επίσης ιστορικά, οι καλύτεροι στρατηγικοί σύμμαχοι, ήταν αυτοί που είχαν κοινά σύνορα με τρίτη εχθρική χώρα και δεν είχαν κοινά σύνορα οι ίδιοι (όπως λέει κι η παροιμία, από μακριά αγαπιόμαστε καλύτερα). Αυτό έγινε και στους Βαλκανικούς (αφού βγήκε η Τουρκία από τη μέση, συγκρουστήκαμε με τη Βουλγαρία).
    Σερβία, Βουλγαρία, Αρμενία, Κούρδοι, Συρία, η Aίγυπτος με την τωρινή ηγεσία, Ισραήλ όσο τα έχει σπασμένα με την Τουρκία, είναι πιο "φυσικοί" σύμμαχοι. Επίσης, να ξέρετε πως στα Βαλκάνια δρα όχι μόνο η Τουρκία, που προσπαθεί να έχει επιρροή, αλλά και η "αόρατη" Ιταλία, την οποία κανείς δεν υπολογίζει ποτέ, αλλά υπάρχει. Και η Ιταλία θεωρεί ανέκαθεν, τη μεν Αλβανία ως το πάτημά της στα Βαλκάνια, που είναι ο μόνος χώρος άσκησης επιρροής που έχει, γιατί βόρεια συγκρούεται με τη γερμανική επιρροή και στα βορειοανατολικά της σύνορα με τις κακιές έχθρες με τους πρώην Γιουγκοσλάβους (οι Ιταλοί ακόμα το φυσάνε που δεν έχουν Δαλματία-Ίστρια), τη δε Ελλάδα ως το κύριο "εμπόδιο" στην επέκταση της βαλκανικής της επιρροής (τουλάχιστον πριν χρεωκοπήσει). H Ιταλία, γι αυτό παραβίασε και το Σύνταγμά της επί αριστερού Ντ Αλέμα (το ιταλικό Σύνταγμα λέει πως η Ιταλία αποκηρύσσει τον πόλεμο ώς μέθοδο επίλυσης διαφορών) και όχι μόνο έδωσε τις βάσεις της για να βομβαρδιστεί η Σερβία, αλλά βομβάρδισε και η ίδια, ενώ στις τηλεοράσεις έλεγαν στην αρχή πως "κάνουν μόνο αναγνώριση", μέχρι που άρχισαν τα ανέκδοτα του κόσμου που έλεγε "μα αφού φεύγουν με βόμβες και προσγειώνονται χωρίς, ποια αναγνώριση"; Γιατί μεγαλωμένη Αλβανία, σημαίνει μεγαλωμένη ιταλική επιρροή στα Βαλκάνια.

    Διαχρονικά, η Ιταλία, αν και δειλά, εξακολουθεί ενδόμυχα να βλέπει τη Μεσόγειο ως "mare nostrum". Με την "λίγο πιο ισχυρή από ό,τι θα έπρεπε Ελλάδα", να της χαλάει το παιχνίδι. Γι αυτό και η Ιταλία πάντα έσωζε την Αλβανία από το να πάει η βόρειος Ήπειρος στην Ελλάδα. H Ιταλία μάλιστα, έχει αντιζηλία με τη Γαλλία στην επιρροή στη Μεσόγειο. Σε Ιταλούς γεωπολιτικούς αναλυτές, "έτσουξε" ακόμα και το γεγονός πως η Γαλλία παίρνει το Μαρί, ενώ θα μπορούσε να το έχει πάρει η Ιταλία. Και η Ιταλία, ευχαρίστως θα έβλεπε την Ελλάδα "κοντεμένη". Και το εργαλείο της, είναι η Αλβανία. Η Αλβανία, γι αυτό τα έχει καλά και έδωσε και βάση στην Τουρκία. Γιατί σε περίπτωση που η Ελλάδα γονατίσει από τους Τούρκους για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιχειρήσει για άλλη μια φορά, αυτό που ποτέ δεν πέτυχε ως τώρα.
    Θα μου πείτε, συνωμοσιολογία. Ναι, αλλά είναι σαν την Ελλάδα του 1900 και την Πόλη. Μπορείς να έχεις στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία, όταν εσύ ονειρεύεσαι την Πόλη και η Τουρκία τότε δεν ήταν πληθυσμιακό μεγαθήριο; Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στις προβολές θα χάσει 3 εκ κατοίκους το 2060 κι από αυτούς, οι μισοί νεότεροι, μάλλον θα είναι κατά πλειοψηφία παιδιά τωρινών αλλοδαπών. Ένας "μικρός ασθενής", έτοιμος για "κατευόδιο", ίσως. Όπως και μεις ετοιμαζόμασταν για να ανέβουμε πριν 100 χρόνια στο τρένο που θα έστελνε για "κατευόδιο" το "μεγάλο ασθενή".
    Δε λέω πως έχω δίκιο. Απλά ως τροφή για σκέψη τα γράφω, γιατί η δική σας γνώμη, που εκφέρται δημόσια, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την Ελλάδα και να μετράει και κάπου παραπάνω και ίσως και για κάποιους που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.