19/6/19

Αγγελος Μ. Συρίγος: Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων βάσει του διεθνούς δικαίου

Οι σχέσεις με την Τουρκία αποτελούν βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη υπό τον τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ -Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα» που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» (9 Ιουνίου 2019) προκάλεσε εκ των πραγμάτων μείζον ενδιαφέρον. Το άρθρο, όμως, βασίζεται σε παραδοχές που άλλοτε είναι επισφαλείς ή άλλοτε αβάσιμες.

Επί παραδείγματι, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι σε περίπτωση αυξήσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τα πλοία που βρίσκονται στο Αιγαίο «θα οφείλουν πλέον να υπακούουν στις οδηγίες των ελληνικών αρχών». Στα «διεθνή στενά» που θα δημιουργηθούν σε μία τέτοια περίπτωση, ισχύει το δικαίωμα της «διελεύσεως τράνζιτ» (πλους διελεύσεως - άρθρα 37-44 της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας). Η συγκεκριμένη διέλευση όχι μόνον δεν υπόκειται στις οδηγίες του παράκτιου κράτους, αλλά δεν μπορεί να παρεμποδιστεί ή διακοπεί από το παράκτιο κράτος ούτε για λόγους ασφαλείας.


Για τη συνέχεια Kathimerini


5 σχόλια:

  1. Να παλι ο ΣΥΡΙΓΟΣ ξαναχτυπα. Τελικα παντα βρισκουν καποιον να διοχετευει δαφορα "ενημερωτικα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 19/6/19 | Ιανός Αθήνας | Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Άγγ. Συρίγο και τον Μαν. Κωττάκη
    http://ardin-rixi.gr/archives/212451

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθε φορα που μιλαει ο δαιμονας της.κολασης...πευτουν ολοι να μελετησουν τα ρητα του καζανιου ...του γκαζοτενεκε δηλ....Δαιμονοπληξια λεγεται αυτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφου εχουμε τετοιες.βασεις ..το.διεθνες δικαιο ..( που στο κσλο.το ειδαν.συτο.το οραμα στον πλανητη ?? Βλεπει οπτασιες.ο σχιζοφρενης)....τοτε...: " Αγαπητη.κυρια ...γιουρ στεργουει....λαις ον δη γουισπερν.γουιντ..."
    ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπιζω οι αποψεις Συριγου να απηχουν και αποψεις της ΝΔ και να δουμε συντομα να εφαρμοζονται...θα το δουμε ομως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.