12/12/09

Προς νέα πολιτική κρίση βαίνει η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ Με μια απόφαση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρή πολιτική κρίση, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε αργά χθες το βράδυ εκτός νόμου το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ). Οι δικαστές επικαλέστηκαν τη διασύνδεση την οποία έχει, κατά το σκεπτικό της απόφασης, το εν λόγω κόμμα με το «τρομοκρατικό» Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Το 11μελές δικαστήριο συμπαρατάχτηκε με τον εισαγγελέα ΑμπντουρχαμάνΓιαλτσινκάγια, ο οποίος κατηγόρησε το DΤΡ για «αποσχιστικές τάσεις» και για «υποστήριξη τρομοκρατών». Αποφάσισε να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα σε 37 επιφανή στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και στον ηγέτη του, τον μετριοπαθή κούρδο πολιτικό Αχμέτ Τουρκ. Αν η απόφαση εφαρμοστεί, οι «37» δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για την επόμενη πενταετία.

« Ως κόμμα δεν αποστασιοποιήθηκαν από τη βία. Ενα κόμμα που συνδέεται με τρομοκράτες πρέπει να διαλυθεί » δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόφαση είναι ένα πλήγμα του τουρκικού «βαθέος κράτους» στους Κούρδους, αλλά με στόχο να πληγεί ταυτόχρονα και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του οποίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι ίδιοι δικαστές είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να θέσουν εκτός νόμου το 2008. Αφορμή στάθηκε το δειλό «άνοιγμα προς τους Κούρδους» το οποίο επιχειρεί εδώ και λίγο καιρό ο κ. Ερντογάν, με το να επιτρέπει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε πανεπιστήμια και στα επισκεπτήρια που δέχονται οι κούρδοι φυλακισμένοι.

Αν η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το DΤΡ επιτύχει, θα πρόκειται για την πρώτη εδώ και χρόνια νίκη των καθεστωτικών κεμαλιστών στην Τουρκία. «Η είδηση του κλεισίματος πιθανόν είναι να βλάψει βραχυπρόθεσμα το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Οι συνέπειες θα φανούν και στην οικονομία» δήλωσε ο αναλυτής Εχμέτ Ιλγκέν. Πράγματι χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε αισθητή πτώση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μια τέτοια δικαστική απόφαση θα παραβιάσει τα δικαιώματα των Κούρδων και θα υψώσει εμπόδια στον δρόμο προς την ένταξη της Τουρκίας στη Γηραιά Ηπειρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη αντίδραση του ίδιου του κ. Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε κατ΄ αρχάς την «καθεστωτική» άποψη την οποία έχει υιοθετήσει, ότι δηλαδή τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να κηρύσσονται παράνομα εκτός και αν στηρίζουν την τρομοκρατία. « Κανένα κόμμα δεν θα πρέπει έστω να υπαινίσσεται ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες, πόσω μάλλον να τις στηρίζει ανοικτά », είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

1 σχόλιο:

  1. Αντε επιτελους να διαλυθει πριν διαλυθουμε εμεις, γιατι δεν παει αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.