23/12/09

Εθνική άμυνα και οικονομία


Του Θανου Π. Ντοκου*

Σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα γενικότερα, η μείωση των δαπανών σε κάθε τομέα αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί υψηλές αμυντικές δαπάνες για λόγους, σε μεγάλο βαθμό, πέραν της θέλησής της και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, στον χώρο της εθνικής άμυνας είναι σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια ορθολογικότερης χρήσης ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, με βασική επιδίωξη την αξιοποίησή τους για την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ε. Δ. και παράλληλο όφελος μια σχετική, αν και όχι θεαματική μείωση των δαπανών.

Οσον αφορά προτάσεις αμοιβαίας μείωσης των αμυντικών δαπανών με την Τουρκία, ως ιδέα είναι εξαιρετικά ελκυστική. Ωστόσο, η επαλήθευση θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής, αφού οι αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να καλυφθούν κάτω από άλλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού (ακόμη και αν υπάρχει κάποια επίβλεψη από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ), ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η ύπαρξη μιας ευμεγέθους πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία που θα παράγει προϊόντα που δεν καταμετρούνται με την ίδια ευκολία όπως αυτά που αγοράζονται από ξένους προμηθευτές.

Αν και η ελληνική αμυντική πολιτική χρήζει αναθεώρησης γενικότερα, παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες ιδέες με βραχυ-μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα (που πάντως θα έπρεπε να υλοποιηθούν ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης):
(1) Ορθολογική ιεράρχηση εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση αυστηρή αξιολόγηση αναγκών
(2) Υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων σχετικά με το κλείσιμο στρατοπέδων και κέντρων εκπαίδευσης, κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα
(3) Στον Στρατό Ξηράς, κατάργηση Α΄ και Γ΄ Σωμάτων Στρατού, καθώς και της Στρατιάς
(4) Αμεση μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών κατά 30%, με τελικό στόχο το 50%
(5) Προσπάθεια διατήρησης αξιωματικών εντός στρατεύματος για περισσότερα χρόνια. Εξάλλου, πρέπει να βρεθεί λύση στο σχεδόν κωμικό «σύστημα» προσφυγής αποστρατευόμενων ή μη προαχθέντων αξιωματικών στα διοικητικά δικαστήρια και η απονομή βαθμών ελέω δικαστικών αποφάσεων
(6) Ενοποίηση υπηρεσιών στη λογική του εξορθολογισμού, αλλά και της διακλαδικότητας
(7) Μείωση των αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων κατά 20-30%, για να εξοικονομηθεί προσωπικό και πόροι και να είναι πραγματικά αξιόμαχα όσα παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία
(8) Απλοποίηση του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού (κατάργηση επικαλυπτόμενων υπηρεσιών μεταξύ Γενικών Επιτελείων, Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και λοιπών φορέων) και αξιοποίησης της πληροφορικής με στόχο να μειωθεί το προσωπικό των εν Αθήναις στρατιωτικών υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 30%
(9) Μείωση αριθμού Ακολούθων Αμυνας με βάση τις πραγματικές ανάγκες
(10) Μείωση αριθμού εισαχθέντων στις παραγωγικές σχολές με βάση τη σημερινή και σχεδιαζόμενη δομή δυνάμεων και οροφή προσωπικού
(11) Συρρίκνωση Δευτέρων Γραφείων Γενικών Επιτελείων και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΓΕΕΘΑ (πλην ζητημάτων ασφαλείας μονάδων).

Θα μπορούσε, τέλος, να εξεταστεί η ετοιμασία και παρουσίαση στους εταίρους μας ενός «έξυπνου» φακέλου για την ελληνική συνεισφορά στην κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια και να συζητηθούν με τη Γαλλία και τη Γερμανία οι συνέπειες ενός πλήρους παγώματος των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini.gr

12 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη, δεν χρειάζεται το αστεράκι στο όνομα του συντάκτη, το οποίο παραπέμπει στην διεκρίνιση ότι είναι στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
    Είναι τόσο προφανές αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μικρό-σοβαρό-αξιόμαχο-εξειδικευμένο-επαγγελματικό στρατό και σύγχρονους εξοπλισμούς.

    Σήμερα οι πόλεμοι δεν γίνονται με τις ξιφολόγχες, και ούτε βρισκόμαστε στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων με τις ανταλλαγές πληθυσμών και την Μικρασιατική καταστροφή, ούτε έχουμε το 1/3 του πληθυσμού να είναι παλαιστίνιοι καμικάζι, ούτε έχουμε καμία Τσετσενία στην επικράτια της Ελλάδας, ούτε Κουρδικό ένοπλο κίνημα, ούτε από την άλλη έχουμε να ενσωματώσουμε μία ανατολική κομμουνιστική και ρωσόφωνη Γερμανία, ούτε είμαστε τα γερμανόφωνα κράτη του βορρά που χρειάζονται να δημιουργήσουν νέα εθνική συνείδηση για να δικαιολογήσουν την δημιουργία των κρατών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλαδα ειναι ΠΡΩΤΗ στο ΝΑΤΟ σε ποσοστο δαπανων επι των συνολικων σε δαπανες προσωπικου και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ σε ποσοστο σε δαπανες για εξοπλιστικα και υποδομες.

    H Ελλαδα δινει μολις το 16% του αμυντικου της προυπολογισμου για εξοπλισμους, με την Τουρκια στο 27%.

    Οι δαπανες της Ελλαδας για το προσωπικο ειναι ποσοστιαια οι μεγαλυτερες στο ΝΑΤΟ , 75%, οταν οι Τουρκικες ειναι μολισ 50%

    http://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_2009_02/2009_03_D34F22C9AE854B7FAA0BB409A21C90D3_p09-009.pdf


    ΠΟΣΟ ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΚΟ? Να τα παμε στο 10% των δαπανων?

    Εδω ηδη απο τα 6,8 δις που δινΑμε, για εξοπλισμους πανε μονο το 1 δις πηγαινε για εξοπλισμους. Ηδη εχουμε φτασει στο ΕΜΠΑΕ φαντασμα. Κι αλλο κατω?

    Μηπως το προβλημα της Ελλαδας τελικα εχει να κανει με τις "δαπανες προσωπικου" και οχι με τους εξοπλισμους?

    Πώς ειναι δυνατον η Ελλαδα να δαπανα ως ποσοστο για το προσωπικο παραπανω απο ΗΠΑ, Γερμανια, Αγγλια, Γαλλια?



    Τα συμπερασματα δικα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και άλλος τρόπος πολιτικάντηδες...
    Αυξήστε το ΑΕΠ, δώστε δουλειά στον κόσμο, για να μειωθεί το ποσοστό δαπανών και να αυξηθεί το ποσό.
    Αλλά που να τρέχεις τώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NOMIZΩ ΟΤΙ ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΟΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΡΑΙΦΝΗΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ!!

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΠΑΓΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΕΔ ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ ΚΑΤΑ 50%!!

    ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΑΓΚΩΣΤΕ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ..

    ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ..

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΟ!
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ... ΕΛΙΑΜΕΠ!
    ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ...
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟ (ΕΠΙΕΙΚΩΣ) ΕΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!
    ΒΟΛΕΜΑΤΑ ...
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ!
    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΟΠ ΠΧ ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ...ΕΛΙΑΜΕΠ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ ότι ο κ. Ντόκος θέτει ορθά κάποιους προβληματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω μελέτη του θέματος. Εκτός αν κάποιοι έχουν χρήματα να δώσουν για εξοπλισμούς. Ούτως ή άλλως από το 2003 έχει σχεδόν "παγώσει" η αμυντική αγορά στην Ελλάδα.
    Σε παλιότερο άρθρο μου έγραφα:
    "Είναι αδιανόητο ο ΕΣ να έχει διάταξη ανταποκρινόμενη προς τα γεωπολιτικά δεδομένα της ψυχροπολεμικής εποχής, ή αυτή να καθορίζεται από τοπικιστικές εξαρτήσεις πολιτευτών, τοπικών αρχόντων, εμπορικών συλλόγων αλλά ακόμη και… μητροπολιτών.
    Φυσικά, για τη λύση του προβλήματος απαιτείται σαφής πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο, με δεδομένο ότι μιλάμε για αναδιοργάνωση που θα περιλάβει καταρχήν κατάργηση σχηματισμών και μονάδων, κλείσιμο στρατοπέδων και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, γενικώς «συμμάζεμα» του Στρατού. Αναδιοργάνωση που θα δυσαρεστήσει πολλούς εκτός Στρατού που έχουν συμφέροντα – πολιτικά, οικονομικά, τοπικιστικά – από την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε κάθε πόλη και κωμόπολη. Δεν είναι όμως λογικό - οργανωτικά, λειτουργικά και κυρίως επιχειρησιακά - να διατηρεί ο Στρατός άχρηστους σχηματισμούς και μονάδες, τη στιγμή μάλιστα που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να τις επανδρώσει στοιχειωδώς.
    Αμφιβάλλει κανείς ότι ένα τέτοιο συμμάζεμα θα είχε ως συνέπεια σοβαρή οικονομία στα λειτουργικά έξοδα των μονάδων και τη συντήρηση των υποδομών;"
    Ας σκεφτούμε επίσης την εγκατάληψη της αμυντικής βιομηχανίας εδώ και δεκαετίες, τους χωρίς σχέδιο και πολιτική εξοπλισμούς της περιόδου 1996-2003, που θα τους πληρώνουμε για πολλά χρόνια, και άλλα πολλά.
    Δειτε σχετικά στο: http://parisis.wordpress.com
    Σχετικά με τις δαπάνες προσωπικού, σύμφωνα με τον European Defence Agency, η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά. Π.χ. Ελλάδα 46%, Ιταλία 73%, Γαλλία 55%, Ισπανία 53%, Πορτογαλία 79%. Αντίθετα στις αμυντικές επενδύσεις (εξοπλισμούς) είναι μακράν πρώτη (31%) έναντι 14% Ιταλίας και 22% Γαλλίας. Εκεί που βρίσκεται κάτω και από την Πορτογαλία είναι στην έρευνα και ανάπτυξη που συνδέεται με την παραγωγή. "Κάποιοι" επιθυμούσαν πάντα να αγοράζουν απ' έξω (αφού η έρευνα και η εγχώρια βιομηχανία δεν θα "εξασφάλιζε" τα... προσδοκώμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας τάξης η απεμπόληση των Ελληνικών εθνικών πατριωτικών μας αξιών , που γράφουν ανεξάντλητα ιστορία μάλιστα ιδίως από τζάμπα μάγκες ( ορθότερα απο άγνωστους στρατιώτες ).
    Το ότι όλοι οι έως τώρα Χρυσοχοίδιδες κατάντησαν τη χώρα να έχει περισσότερο έως πολύ περισσότερο αστυνομικό κράτος από αμυντικά στρατεύματα, έχει σχέση με το ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός . Απλά και πολύ δυστυχέστατα εχθρός με όλες τις έως τώρα προβοκάτσιες των ντόπιων χρυσοφόρων μηδισάντων Χρυσοχοίδων είναι ο σημερινός δήθεν προστατευόμενος πολίτης . Αλήθεια για να μην παρεξηγηθούμε και σαν εμπαθείς ο κ. Χρυσοφόρος Μήδος έχει κατακτήσει την αμέριστη εμπιστοσύνη του συστήματος με μοναδικού κάλους (και όχι κάλλους) μανιώδεις δηλώσεις του για ανάγκες σε ακραίες πράξεις υπέρ υπηρεσίας του νεοφιλελευθερισμού στην απρόκλητα ανεπανάληπτη ληστρική εποχή του Γιουγκοσλαβικού διαμελισμού.

    Οι ( μισθοφορικοί ) στρατοί είναι νομοτελειακά καταδικασμένοι, γιατί πάντα οι εθελοντές πατριώτες γράφουν ιστορία με μοναδικό τρόπο ιδίως στην χώρα μας
    Μπράβο στον κάθε έλληνα νεολαίο που παρά τις (επιστημονικότατες) προβοκάτσιες δεν απέδειξε στους τελευταίους Δεκέμβρηδες την παραμικρή Μωσαϊκή αντίληψη αλλά τον ενεργό πραγματικά συνειδητό πολιτισμό μας.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι συμβολικό ή πραγματικό το ότι στην φωτογραφία ο οπλίτης είναι αμερικανός;;; Αυτός εκφράζει την εθνική ;;; άμυνα και οικονομία;;;Δεν πρέπει να μας το κάνετε λιανά ;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και να φανταστεί κανείς ότι το λεγόμενο Υπουργείο προσατσίας του πολίτη έχει το απεριόριστο απο τους δολαριανούς για διορισμούς Αριστόβουλε...
    Ευτυχώς που τώρα η ζήτηση για να γίνουν όρηανα τάξης μετά την εκτέλεση του Αλέξη είναι κυρίως από ηλίθιους ...

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Αριστόβουλος έχει κάτι πιει...ή πάντα έτσι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οποιοι εχουν δοκιμάσει απο το κρασί του 1821 πράγματι ετσι είναι το διαβεβαιώ...
    Συγχαρητήρια ευ-ελπίδα ΕΦΗΒΕ!!!μας

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.