15/12/09

Το μυστικό σχέδιο για το Αιγαίο

Πριν από τις εκλογές του 2004 και επί υπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών σύμβουλοί του που χειρίζονταν τις ελληνοτουρκικές διαφορές είχαν καταστρώσει και εισηγηθεί ένα «μυστικό σχέδιο» που αφορούσε στη διευθέτηση των χωρικών μας υδάτων. Συγκεκριμένα, ήταν ένα σχέδιο που προσέγγιζε πιθανή συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο στη βάση του εξής σκεπτικού:

Αντί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας, να προχωρήσει σε κατά περίπτωση επέκταση από τα 6 ν.μ. που είναι σήμερα σε διαφορετικό εύρος κατά τόπους, αναλόγως του γεωγραφικού σημείου, και σε ανάλογη προσαρμογή του εθνικού εναέριου χώρου από τα σημερινά 10 ν.μ. Να οριστούν, δηλαδή, τα θαλάσσια σύνορα στα 7 ή 8 ή 10 ν.μ. σε διαφορετικές περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις να μείνουν αμετάβλητα στα 6 ν.μ., παράλληλα, δε, να υπάρξει ανάλογη μείωση στο εύρος του εναέριου χώρου, ώστε τα άνω να συμπίπτουν με τα κάτω. Ήταν το επονομαζόμενο και «σχέδιο δαντέλα».

Η επίσημη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αρχιπέλαγος είναι ότι ένα μόνο θέμα υπάρχει προς συζήτηση, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας.

Οι λόγοι που δεν προχώρησε το σχέδιο ήταν αρκετοί. Καταρχάς, οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης πρόλαβαν την όποια πρόθεση προώθησής του. Εξάλλου, οι Τούρκοι είχαν και έχουν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1995 την απειλή casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων. Είναι δύσκολο να συζητήσεις με μία άλλη χώρα για ένα θέμα και ιδιαίτερα για την άσκηση νόμιμου δικαιώματός σου, όταν σε απειλεί με πόλεμο ακριβώς γι’ αυτό. Επιπροσθέτως, η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε αποφασίσει το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων στα 12 ν.μ, αλλά σε περίπτωση επέκτασής τους γενικώς. Οπότε, θεωρητικά, δεν το συζητά καν. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι συνήθως στην πολιτική άλλα λέγονται δημοσίως και άλλα στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν ουσιαστική διεύρυνση του ελληνικού κυριαρχικού θαλάσσιου χώρου. Άρα, η Ελλάδα, με τη σειρά της, λογικά δεν θα δεχόταν μια προσχηματική διαπραγμάτευση για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε ορισμένες περιοχές στα 7 ή 8 μίλια, ίσα ίσα για πει ότι τα «επέκτεινε», ενώ στην ουσία θα επρόκειτο για υποχώρηση στην τουρκική απειλή.

Η Τουρκία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Σήμερα που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός Εξωτερικών οι ίδιοι σύμβουλοι που του είχαν εισηγηθεί το προαναφερθέν σχέδιο επιμένουν πως ίσως είναι το κατάλληλο timing για την επαναφορά τους. Τα πράγματα, βεβαίως, δεν είναι απλά, για τους λόγους που προαναφέραμε και όχι μόνο. Η επίσημη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο είναι ότι ένα μόνο θέμα υπάρχει προς συζήτηση, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, για το οποίο προτείνεται παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Με τι εύρος εθνικών χωρικών υδάτων η Ελλάδα προτίθεται να προσφύγει στη Χάγη, αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία τελικά αποδέχεται την πρόταση; Άλλη θα είναι η υφαλοκρηπίδα με τα σημερινό εύρος των 6 ν.μ. άλλη με τα 12 ν.μ. Εδώ υπεισέρχεται το εν λόγω σχέδιο, με βάση το οποίο υποτίθεται ότι θα υπήρχε συμφωνία πριν από ενδεχόμενη παραπομπή στη Χάγη.

Κατακερματισμένα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ας δούμε όμως πώς ακριβώς είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, σήμερα, με τα 6 ν.μ., και πώς θα είναι αν τα επεκτείνουμε στα 12 ν.μ. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αρχιπέλαγος είναι μία κάθετη τεθλασμένη γραμμή που ξεκινά από τα παράλια του Έβρου και κατεβαίνει ακολουθώντας τη γεωγραφική θέση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία χωρίζει από τα μικρασιατικά παράλια και πως οτιδήποτε υπάρχει δυτικά αυτής της νοητής γραμμής είναι ελληνική επικράτεια. Δεν είναι έτσι. Αυτή η γραμμή υφίσταται και όντως χωρίζει τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές, αλλά τα ύδατα που βρίσκονται δυτικά της γραμμής δεν είναι όλα ελληνικός εθνικός χώρος. Ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ένας δακτύλιος ακτίνας 6 ν.μ. γύρω από την ακτογραμμή κάθε νησιού (βλ. χάρτη 1, σημείωση * & **). Τα υπόλοιπα είναι διεθνή ύδατα. Όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, η ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο είναι κατακερματισμένη, δεν έχει συνέχεια. Στην περίπτωση που τα χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ. (βλ. χάρτη 2, σημείωση * &**) είναι προφανές ότι η ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο αποκτά συνοχή και γεωγραφική συνέχεια, με τα διεθνή ύδατα να εντοπίζονται πλέον στο κέντρο του Βόρειου Αιγαίου και στο Νότιο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Στην πρώτη περίπτωση (6 ν.μ.), τα ελληνικά χωρικά ύδατα αναλογούν στο 43,5% του Αιγαίου, τα τουρκικά στο 7,5% και τα διεθνή στο 49%. Στην δεύτερη (12 ν.μ. και για την Τουρκία), η αναλογία, αντίστοιχα, γίνεται 71,5%, 8,8% και 19,7%.

Η τουρκική σκοπιμότητα
Η Τουρκία, η οποία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, επιχειρηματολογεί ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση» στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω δικαίωμα. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ., θα εμποδίζεται η διεθνής ναυσιπλοΐα και ακόμη περισσότερο η τουρκική. «Πρόκειται για άκυρο επιχείρημα. Υπάρχει η λεγόμενη ασφαλής διάβαση (transit passage) ενός πλοίου μέσα από τα χωρικά ύδατα μιας χώρας. Οι όροι που πρέπει να ικανοποιούνται είναι, πρώτον, η σταθερή του πορεία και, δεύτερον, να μην προβαίνει σε ελιγμούς. Εάν ικανοποιούνται αυτοί οι όροι, τότε μπορεί οποιοδήποτε πλοίο να διαπερνά άνετα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η διεθνής ναυσιπλοΐα δεν εμποδίζεται καθόλου. Για παράδειγμα, όλα τα πλοία είναι απαραίτητο να περάσουν από τα χωρικά ύδατα της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας προκειμένου να καταλήξουν στη Βόρεια Θάλασσα. Ουδείς διανοήθηκε να θέσει ποτέ παρόμοιο θέμα εκεί, και η ευρωπαϊκή και διεθνής ναυσιπλοΐα διεξάγεται παραδοσιακά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ασφαλής διάβαση εντάσσεται και αυτή στις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας (άρθρα 37-44) ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Και μάλιστα δεν περιλαμβάνει μόνο εμπορικά πλοία, αλλά και στρατιωτικά, καθώς και υποβρύχια που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Καμία άδεια δεν απαιτείται από το παράκτιο κράτος για τέτοια διέλευση».***

Πέραν τούτου, θα μπορούσαν να προβλεφθούν διάδρομοι διεθνών υδάτων (βλ. χάρτη 3, σημείωση **), ώστε να ακυρωθεί και με αυτό τον τρόπο το τουρκικό επιχείρημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Τουρκία προσχηματικά μόνον επικαλείται τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Η πραγματική ανησυχία της είναι ότι τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα θέσει τέλος στις διεκδικήσεις της επί ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό πώς «κλειδώνουν» τα κομμάτια του τουρκικού σχεδιασμού: Αφενός αμφισβητεί στην Ελλάδα την άσκηση νόμιμου δικαιώματος που απορρέει από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, και μάλιστα με απειλή πολέμου, αφετέρου εγείρει ευθέως διεκδικήσεις επί ελληνικού εδάφους, εσχάτως δε ακόμα και επί κατοικημένων νησιών.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως νομικό, αλλά κυρίως ασφαλείας και συσχετισμού δυνάμεων. Η Τουρκία δεν επικαλείται μόνο νομικά επιχειρήματα, επισείει την απειλή πολέμου και αμφισβητεί εμπράκτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, προβαίνοντας καθημερινά σε παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο με οπλισμένα μαχητικά, προκαλώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και συντηρώντας μια διαρκή οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε απόπειρα διαπραγμάτευσης με βάση το «σχέδιο δαντέλα» θα συνιστούσε υποχώρηση στην ένοπλη τουρκική απειλή, δικαίωση αυτής της πρακτικής, απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, άμα δε και εθνικών οικονομικών πόρων (εκμετάλλευση υφαλοκρηπίδας), και το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας για το επόμενο κεφάλαιο διεκδικήσεων.

Η άποψη ότι η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί με διαρκείς υποχωρήσεις στον επιτιθέμενο είναι λανθασμένη. Επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η ιστορία και οι διεθνείς σχέσεις βρίθουν παραδειγμάτων.
* http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/xwrikaydata.asp
** THE STATUS OF THE AEGEAN SEA ACCORDING TO THE INTERNATIONAL LAW, ANGELOS M. SYRIGOS, List of Maps p. 521-543, (SAKOULAS/BRUYLANT)
*** http://www.antibaro.gr/diplomacy/stalidhs_xagh2.php

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

30 σχόλια:

  1. Οταν μια χωρα σε απειλη με πολεμο αν ασκησεις το νομιμο δικαιωμα σου και το δεχεσαι εισαι μια χωρα με μειωμενη εθνικη κυριαρχια.Πρεπει οι κυβερνωντες να φυγουν γιατι εφθασαν τη χωρα να ειναι υποδουλη χωρις να ηττηθει σε πολεμο.Κι΄αυτη η επιμονη να μπει η τουρκια στην ΕΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο κλείνει με τη πιο σωστή παρατήρηση για τα ελληνοτουρκικά. Κάθε αποδοχή διαπραγμάτευσης και επίδειξη καλής θέλησης απο πλευράς μας απλά ανοίγει την όρεξη για περισσότερες διεκδικήσεις στους τούρκους. Δυστυχώς - γιατί ενέχει κινδύνους - πρέπει να αποκτήσουμε μια (πιο) επιθετική πολιτική. Αν μη τι άλλο πρέπει να επεκτείνουμε στα 12 ν.μ. προς κάθε κατεύθυνση που δεν θίγει την Τουρκία, απλά και μόνο για τη δημιουργία προηγουμένου, και σε ό,τι αφορά την επέκταση προς ανατολάς να πάμε με δική μας πρωτοβουλία στα αρμόδια διεθνή όργανα και να τη διεκδικήσουμε. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να είμαστε σκληροπυρηνικοί στο θέμα. Πρέπει μάλιστα να δώσουμε όσο περισσότερη δημοσιότητα στο θέμα ενημερώνοντας τους πάντες (λαούς πρώτα απ'όλα, κυβερνήσεις μετά) για την ύπαρξη του transit passage και τι σημαίνει -καθώς όλοι μας τώρα μαθαίνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις- και να κάνουμε σαφές μ'αυτόν τον τρόπο στη διεθνή κοινότητα ότι ο παράλογος και ο άδικος της υπόθεσης είναι η Τουρκία και όχι εμείς. Αν δεν κινηθούμε έτσι οι τούρκοι θα βρουν τρόπο να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο παρόλο που δεν έχουν νομικά ερείσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H τώρα ή ποτέ. Τώρα πριν είναι αργά. Μην φοβόμαστε και δεν πρόκειται να μας κάνουν πόλεμο ούτε θερμό επεισόδιο. Δεν αντέχουν.
    Πολιτικοί είναι αυτοί που έχουμε;;;
    “Μα για να σωθεί η Ελλάδα
    στους καιρούς τους ύστατους
    βρείτε κάπου έναν Καιάδα
    και γκρεμοτσακίστε τους”.
    Και αξιοπρέπεια έχουμε και περηφάνια.
    Κανένας λογικός άνθρωπος δε θέλει να πολεμήσει , αλλά εάν χρειαστεί…………

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Δύση θα μετατρέψει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ελλάδα σε κράτος-δορυφόρο της Τουρκίας!

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια μόνο π.χ. στο Ιόνιο είναι επικίνδυνη, ακριβώς γιατί θα δικαιώσει την Τουρκία που υπσρηρίζει ότι στο Αιγαίο ισχύει "ειδικό καθεστώς". Από κει και μετά πρέπει να υπάρξει σχολαστική προετοιμασία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και να κάνουμε την κίνησή μας όσο το δυνατόν πιο αιφνιδιαστικά. Τα παραπάνω βέβαια είναι όνειρα θερινής νυκτός, μια και έχουμε ως χώρα επιλέξει την πολιτική του κατευνασμού. Ξεχνάμε όμως ότι ο κατευναστής, όπως είπε ο Ουίστον Τσώρτσιλ "είναι αυτός που ταϊζει έναν κροκόδειλο με την ελπίδα ότι θα φαγωθεί τελευταίος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί να κάνει σε κανέναν τίποτα αν ο ίδιος ο θιγόμενος δεν του το επιτρέψει.
    Ωραια και η Δύση θέλει να μας μετατρέψει και εμείς δεν θέλουμε τι έχουμε να χάσουμε την ζωή μας μας ραγιάδες γιουσουφάκια χανούμισεσ και ευνούχους θα μας κάνουν αν δεν αντισταθούμε μόνο και μόνο για να ζήσουμε.Τέτοια ζωή θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας;
    Τέτοιες αξίες θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά που τους ρωτάνε από τώρα τι έγινε την 25η ΜΑρτίου και το μόνο που δεν άκουσα ακόμα είναι η Ναυμαχία στον ΜΑραθώνα;
    Τι έχουμε να χάσουμε τα μεγαλύτερα αγαθά που λέγονται αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός τα απεμπολίσαμε προς χάριν του ήσυχου ύπνου.
    Τη έννοια της λέξεως ελευθερία την δέσαμε πίσω από το άρμα του υπερκαταναλωτισμού άρα τι άλλο έχουμε να χάσουμε την ζωή μας ;
    Να ρωτήσω κάτι την έχουμε ή μπορεί έτσι όπως διαφαίνονται τα πράγματα μας διασφαλίζει κανείς ότι θα την έχουμε;
    Εκτός αν γίνουμε δοσίλογοι όλοι όπου εκεί το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι την προδοσία πολλοί την αγάπησαν τον προδότη κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν η Τουρκία προβάλλει δικαίωμα στο έδαφος σου δεν πας σε διαιτησία με γνώμονα την απαίτηση της Τουρκίας, επιβάλλετε να διεκδικούμε εδάφη όπως Σμύρνη ,Κωνσταντινούπολη κ.λ.π, και δεν τοποθετείς διαπραγματευτή περιστέρι (στην πραγματικότητα κότα) αλλά γεράκι, και δεν διαπραγματεύεσαι με ανταλλάγματα τις σχολές του παπαδαριού. Όσο για το σχέδιο δαντέλα ούτε αρουραίος δεν θα το σκεπτότανε, η απάντηση είναι ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ από του 300 της βουλής , και 12 μίλια για να σε παίρνουν σοβαρά και οι σύμμαχοί σου, γιατί εδώ και χιλιάδες χρόνια το Αιγαίο είναι Ελληνική ΘΑΛΑΣΣΑ. Και αν χρειασθεί Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ .Όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν ας παραμερίσουν έγκαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΙΓΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ???ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ???ΑΝΤΕ ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!!!!!Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ,ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ,ΟΥΤΕ ΦΑΝΦΑΡΕΣ,Κ.ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΔΕΞΙΟΣ!!!!Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. APO 6 SE 12 PANDOU MIA KI EKSO .OI OTHOMANOI MBORH NA LENE OTI THELOYN .TA DIKAIOMATA MAS DEN TA DIAPRAGMATEVOMASTE.EINAI KAIROS NA TELIONOYME .MIA ANAKOINOSH EKEI POY PREPH KI TELIOSE ETSI APLA.E AN EXOUN TA KAKKALA OI OTHOMANOI AS PROSPATHISOUN NA KATALAVOUN TO ENDIAMESO TMHMA METAKSI 6 KI 12TOY AIGEOU PELAGOUS.EKSALOY TA SYNORA MAS EINAI KI SYNORA THS E.E

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 15 Δεκεμβρίου 2009 4:43 μ.μ.
    το άρθρο το έγραψε ο Λάμπρος Καλαρύτης και το ανήρτησε ο συνδιαχειριστής μας, ο Καυκάσιος.
    Εγώ πού χωράω;

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει και το ρωμαϊκό δίκαιο, αυτός που κατέχει κάνη και χρήση. Σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε (15 Δεκεμβρίου 2009 2:06 μ.μ.) έχεις ίδεα σε τι κατάστραση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις μας?

    Το τώρα ή ποτέ είναι αρκετά άκυρο στις μέρες μας....
    Το θάρρος και η ανδρεία δεν παιζουν και τόσο μεγάλη σημασια στις μάχες πλέον.Ας προσπαθήσουν να βλετιώσουν την εξωτερική μας πολιτική πρωτά και μετα συζητάμε για άλλα.Παράλληλα ας φροντίσουν να εξοπλίσουν με σύγχρονο υλικό, πυρομαχικά,αμοιβό υλικό (γενικοτερα) τις Ε.Δ έτσι ωστε να μην ξηλώνουν απο το ενα για να λειτουργησει το αλλο,να εκπαιδεύσουν το προσωπικό στο αντικειμενό τους, να βελτιωθουν οι συνθηκες διαμονης (σε αυτο το κομματι παμε πισω,αντι για μπροστα) και μετά από όλα αυτα συζητάμε για άλλα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ SORRY!!ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΙΜΑΙ, Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ!!!ΚΑΙ ΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΧΩΡΑ,ΓΕΙΤΟΝΑΣ,ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ!!ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ??ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!!ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΕ???Ο Κ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΤΙ ΕΛΕΓΕ 5.5 ΧΡΟΝΙΑ??ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΓΗΓΕ!!Ο Κ.ΜΕΙΜΑΡΑΚΙΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ??ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΑΧΑ ΓΕΡΝΑΝΕ!!ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΗΚΑ!!ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι ταλιμπάν είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς σε εξοπλισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ

    AIGAIO.ORG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Stamatioς
    Αγαπητέ , βλέπω να σε καταλαμβάνει μια αναξιοπιστία για της Ε.Δ.. της πατρίδος μας ,λες και είναι από χαρτόνι. Επέτρεψέ μου να έχω αντίθετη άποψη από όλα αυτά που γράφεις και διάβασε μετά προσοχής τα παρακάτω αρχίζοντας από το τέλος.
    1)Οι συνθήκες διαμονής είναι πολύ καλύτερες από το παρελθόν. Δεν νομίζω ότι πρέπει να παρέχουμε το Χίλτον ή το Ιντερκοντινένταλ στον Ε.Σ. για να είναι αξιοπόλεμος. Δεν νομίζω ότι θέλουμε
    βουτυρομπεμπέδες.
    2)Το να βγάζεις 2 τζίπ ή 2 ζούπρα άχρηστα όπως γινόταν κατά το παρελθόν , είναι πολύ καλύτερα να έχεις ένα και ετοιμοπόλεμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα μισά εργαλεία μας έχουν αχρηστεύσει. Όσο για τα πυρομαχικά δεν νομίζω να ευσταθούν κάποια δημοσιεύματα ότι δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά για να προασπίσουμε τα πάτρια εδάφη για αρκετές μέρες και ίσως όχι για μήνες, που πιστεύω ότι θα γίνει , εαν γίνει ,θα είναι για μια εβδομάδα (το θερμό χτύπημα – επεισόδιο). Δεν μίλησα να πάμε για επίθεση αλλά για άμυνα εάν χρειαστεί.
    3)Για να βελτιώσουμε την εξωτερική πολιτική μας χρειάζεται να δείξουμε τα δόντια μας .Στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να απαιτήσει την εφαρμογή και χάραξη των ΑΟΖ μας και ντεφάκτο οριοθέτηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε θάλασσα και αέρα. ΤΕΡΜΑ. Το ποιος πολιτικός είναι το θέμα.
    4)Το θάρρος και η ανδρεία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση. Την ίδια στρατιωτική μηχανή αντιμετωπίζει σήμερα και ο Κουρδικός λαός και μάλιστα δίχως αεροπλάνα –ελικόπτερα -τάνκς και με ελάχιστες σφαίρες. Και που έχουν οι άλλοι όλα αυτά τι κατάφεραν;;; ΤΙΠΟΤΑ.
    Και 5) ή τώρα ή ποτέ είναι πολύ επίκαιρο. Τώρα που το θηρίο χτυπήθηκε εσωτερικά και στην Ευρώπη και πιστεύω ότι χαροπαλεύει , είναι η κατάλληλη στιγμή να εφαρμοσθεί το ΔΙΚΑΙΟ. Μην ανησυχείς δεν θα πάθουν τίποτα τα βόρεια προάστεια.
    Από ΕΔΩ θα περάσουν Πρώτα θέλοντας και μη. Και εδώ και καιρό είναι όλα πανέτοιμα εάν συμβεί οτιδήποτε.
    Καλή λευτεριά στις θάλασσες και στους αιθέρες μας.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. και αν αύριο καταφέρουμε και πάμε στα 12νμ ,τι θα αλλάξει εκτός από το γόητρο μας?
    γράφτε τα και αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πριν να χτυπήσει τις τρομπέτες.....

    Πρώτα απ 'όλα κάθε “Έλληνας” πρέπει να κάνει μια ερώτηση για τον εαυτό του:

    ***Είμαι έτοιμος να κάνω τι;***

    Aν δεν απαντηθεί το ερώτημα αυτό προσωπικά, πώς μπορεί “κάποιος” να “δώσει λύσεις” στα προβλήματα της Ελλάδας;

    Μη φοβάστε....κανένας δεν θα ακούσει!

    Eίσαι άνθρωπος.....καταλαβαίνω....

    Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε....

    Τότε......

    Ας τους αγγέλους να μας διδάξουν....... Επειδή ο “δρόμος” είναι μακρύς.....

    Στη συνέχεια..... πρέπει να πάρετε τη σωστή απόφαση!

    Και εγώ......

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. PROS EAST: oi Rosodouloi san esena einai to idio epizimioi gia tin xora me tous americanodoulous. I entaksi mas stin EE itan i kalueri energeia mas ta teleutaia 60 xronia blere ka tous Turkous pou kanoun san treloi na mpoun!
    Enas
    Anegkefalos
    Sklavos
    Ton?
    Roson fisika!
    Zito i Ellada kai i akapileuti Orthodoxia
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!"

    @15 Δεκεμβρίου 2009 4:43 μ.μ.

    Μάθε πρώτα να γράφεις Ελληνικά «πραγματικέ Πατριώτη»! Ταμάμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα.Δεν ειμαι αναξιοπιστος,απλα σου λέω αυτό που συμβαινει.
    Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα στις Ε.Δ.Δυστηχώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχουν μεταφερθεί και σε αυτόν τον τομέα.Δεν ειναι μονο οι εξοπλισμοί.Τα αμοιβά υλικα( ανταλλακτικα) είναι εξίσου σημαντικά.
    Ισως ενα ετοιμοπόλεμο τζίπ να είναι σημαντικο.Αλλα στις φρεγάτες για παράδειγμα είναι διαφορετικά.Δεν έχεις αυτή την πολυτελεια.Επίσης πρέπει να δουλέψουν και στο ηθικό του προσωπικου λιγακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. >Κ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ SORRY!!ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΙΜΑΙ<

    Για δες, βρε παιδί μου, όλο και κάτι μαθαίνεις εδώ. Δεν ήξερα ότι στα ποντιακά το συγγνώμη το λένε ... SORRY!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έλεος με τα greeklish και τα κεφαλαία. Και τα δύο βγάζουν μάτια. Επιπλέον, τα κεφαλαία σημαίνουν ότι φωνάζεις. όσον αφορά στον συνδυασμό κεφαλαία greeklish,
    περιττό να σχολιάσω.

    Θα παρακαλούσα θερμά το ιστολόγιο να μην δέχεται σχόλια τέτοια, που αναγκάζουν τον άλλο να στραβωθεί για να διαβάσει.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ <>ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ!!!!ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΤΙ <>ΛΕΓΑΝΕ ΤΟΤΕ...ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΟΛΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΑ???ΓΙΑΤΙ???ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΗ ΜΕΤΑ!!!ΚΑΘΗΣΤΕ ΦΡΟΝΗΜΑ,ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΣΑ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ!!!ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ <>ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ!!ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ!!!ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΤΙ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΛΕΓΑΝΕ ΤΟΤΕ...ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΟΛΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΑ???ΓΙΑΤΙ??ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ??ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ,ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΣΑ!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ!!ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλά τώρα θα επιδοθούμε σε διαγωνισμό γνώσεων!!!!
    Ποιός είπε ότι όποιος είναι μορφωμένος είναι περισσότερο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ!!!!
    Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι μας, πρωτίστως οι πολιτικοί και στη συνέχεια οι απλοί πολίτες (καθότι τους ψηφίζουμε)ότι τα προβλήματα με τη Τουρκία είναι πολλά και πολύπλοκα και δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να τα λύσουμε. Πρέπει όμως να τηρούμε σταθερή και συνεπή πολιτική, πρέπει να δείχνουμε στον έξω κόσμο ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι θα το επιδιώκουμε συνέχεια με το ίδιο πάθος ανεξάρτητα ποιοί είναι στη κυβέρνηση. κυρίως όμως η πολιτική που ασκείται να εκφράζει το λαό και να μην είναι αποτέλεσμα συσχετισμών και άλλων δεσμέυσεων!!!!
    Το εάν ξέρουμε καλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ ή όχι είναι ένα ζήτημα που δε φταίει ο απλός πολίτης!!!
    Επίσης υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ που ζουν στο εξωτερικό και είναι το ιδιο ή και περισσότερο ΕΛΛΗΝΕΣ απ' εμάς εδώ στην ΠΑΤΡΙΔΑ, παρ' όλο που δεν ομιλούν σωστά ελληνικά!!!!
    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.