6/12/09

«Κουλτουριάρης» ή απλώς διανοούμενος;

Υπάρχουν μεγάλοι φασίστες ή αντισημίτες συγγραφείς, όπως ο Λουί-Φερντινάν Σελίν (επάνω αριστερά) και ο Εζρα Πάουντ (επάνω δεξιά). Ο γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ (κάτω αριστερά) ήταν εχθρικός με τη σύγχρονη εποχή, ενώ ο Πιερ Πάολο Παζολίνι υπερασπίστηκε την επιστροφή ανθρώπων και φύσης στο προβιομηχανικό στάδιο

του Umberto Εco
Πρόσφατα ξεκίνησε στην Ιταλία μια συζήτηση με μειωτικούς όρους, όπως «κουλτουριάρης» (culturame) και «σκουπίδι της διανόησης», ο οποίοι χρησιμοποιούνται πάλι ύστερα από δεκαετίες. Πολιτικοί σε πολλές κυβερνήσεις επιστρατεύουν αυτούς τους όρους για να μειώσουν τους διανοουμένους της αντιπολίτευσης.

Οπως θυμάμαι, ο όρος «κουλτουριάρης» εισήχθη από τον Μάριο Σέλμπα, τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών στα τέλη της δεκαετίας του ΄40, άνδρα πιστό μόνο στη λογική του ροπάλου.

Ο Σπύρος Αγκνιου, ο αντιπρόεδρος του Ρίτσαρντ Νίξον, αναφερόταν σε «ξεπεσμένους υπερόπτες», φέρνοντας στο μυαλό τις παλιές, εβδομαδιαίες εφημερίδες επί φασισμού, οι οποίες γελοιοποιούσαν τους συγγραφείς ή τους διανοουμένους που δεν έλεγαν καλά το ρο, αναφερόμενες σε «γομαντικούς ποιητές». «Αβγοκέφαλοι» (eggheads) ήταν μια ανάλογη έκφραση που χρησιμοποιούνταν στα αγγλικά. Και κατά τη διάρκεια των πολιτικών αγώνων της μεταπολεμικής περιόδου, οι δεξιοί διαμορφωτές σκέψης αναβίωσαν την έκφραση «χρήσιμοι ηλίθιοι» , με την οποία ο Βλαντίμιρ Λένιν περιέγραψε τους διανοουμένους που απλώς συμπαθούσαν την Αριστερά. Ολοι αυτοί οι όροι ενισχύουν την ιδέα πως η περιφρόνηση για τους διανοουμένους είναι ένα χαρακτηριστικό της Δεξιάς. Λογικό επακόλουθο μοιάζει το να μην υπάρχουν δεξιοί διανοούμενοι, αφού όλοι οι διανοούμενοι είναι με την αντιπολίτευση.

Από τη φύση του ένας διανοούμενος είναι πάντα αντίθετος σε κάτι. Αλλά ακόμη και οι δεξιοί μπορούν να είναι αντίθετοι σε πολλά πράγματα. Εχουν υπάρξει σπουδαίοι συντηρητικοί διανοούμενοι, ορισμένοι ακόμη και αντιδραστικοί. «Αντιδραστικός» δεν είναι μια κακή λέξη. Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες έχουν ονειρευτεί την επιστροφή σε μια παράδοση ή σε κάποιο «παλαιό καθεστώς».

Αντιδραστικός δεν είναι απαραιτήτως κάποιος που θέλει να πεινάσουν οι εργαζόμενοι ούτε είναι αυτομάτως φασίστας. Με αυτή τη λογική ο Δάντης ως διανοούμενος ήταν μέγας αντιδραστικός. Και στην εποχή μας πολλοί συγγραφείς δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επικρίνουν τους νεωτερισμούς, την τεχνολογία και την επαναστατική ουτοπία.

Πρόσφατα η ιταλική Δεξιά ανέδειξε ως πνευματικούς της «ήρωες» ανθρώπους που ήταν αριστεροί εξ ορισμού, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση (ίσως όχι άδικα) του ιταλού διανοουμένου και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι, δεδομένου ότι υπερασπίστηκε την επιστροφή ανθρώπων και φύσης στο προβιομηχανικό στάδιο.

Ελάχιστοι έξω από την Ιταλία (ή μέσα σε αυτήν) θα το θυμούνται αυτό, αλλά τη δεκαετία του ΄60 έγινε πολλή συζήτηση για την αναγέννηση μιας δεξιάς κουλτούρας. Κυκλοφόρησε ακόμη κι ένα περιοδικό, υπό τον τίτλο «La Destra» («Η Δεξιά»). Εκδότες όπως ο Μποργκέζε από μικροϋπερασπιστές του Αδόλφου Χίτλερ έφτασαν να εκδίδουν κείμενα του Σπύρου Αγκνιου (που κάποτε αποκλήθηκε «ο αντιδραστικότερος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο άνδρας που λέει δυνατά ό,τι ο Ρίτσαρντ Νίξον λέει μέσα απ΄ τα δόντια του»).

Οι εκδόσεις Ρουσκόνι που είχαν εκδώσει πολλούς εκπροσώπους της «δεξιάς διανόησης», από τον ιάπωνα συγγραφέα Γιούκιο Μισίμα ως τον Ρουμάνο Βιντίλα Χορία, από τον ιταλό συγγραφέα Τζιουζέπε Πρετζολίνι ως τον συγγραφέα και πολιτικό Πανφίλο Τζεντίλε, ανακαλύπτουν και πάλι μια αληθινή, «μεγάλη» αντιδραστική φιλοσοφία, όπως αυτή του Ζοζέφ ντε Μεστρ, του γάλλου διπλωμάτη της μετεπαναστατικής εποχής, ο οποίος θεωρείται πρόδρομος του φασισμού.

Για να βρούμε μεγάλους συγγραφείς που ήταν ή είναι δεξιοί, συντηρητικοί ή αντιδραστικοί, χρειάζεται μόνο να κοιτάξουμε γύρω μας. Μπορούμε να βρούμε φασίστες ή αντισημίτες συγγραφείς, όπως ο Λουί-Φερντινάν Σελίν ή ο Εζρα Πάουντ, και εχθρούς της σύγχρονης εποχής, όπως ο αυστριακός ιστορικός της τέχνης Χανς Σεντλμαΐρ, ο γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ ή ο γάλλος διανοούμενος Ρενέ Γκενόν. Αν ψάξουμε τους καταλόγους των «δημοκρατικών» εκδοτών, μπορούμε να βρούμε προσπάθειες αριστερών να χαρακτηρίσουν «δικούς τους» δεξιούς συγγραφείς, όπως τον Ερνστ Γιούνγκερ ή τον Οσβαλντ Σπένγκλερ. Αραγε αυτοί οι δεξιοί συγγραφείς δεν είναι επίσης «κουλτουριάρηδες»;

Η αλήθεια είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τη Δεξιά σαν να είναι κάτι ομοιογενές. Αλλά ακόμη και σε αυτούς τους κύκλους βρίσκουμε διανοουμένους που αναγνωρίζουν «τον εαυτό τους». Ακριβώς γιατί είναι διανοούμενοι, δεν κολλάνε εύκολα στους αντιπάλους τους την ταμπέλα του «σκουπιδιού της διανόησης» ή των «ξεπεσμένων υπεροπτών».

Αλλοι, πλάσματα του συστήματος των ρουσφετολογικών διορισμών, λακέδες των πολιτικών, που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία (ή τα χρήματα), δεν έχουν ποτέ διαβάσει αρκετά για να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δεξιοί διανοούμενοι. Βλέπουν μόνον τους αριστερούς της αντιπολίτευσης. Στα μυαλά τους ο διανοούμενος είναι συνώνυμο του αντίθετου. Οπως ο ναζιστής διοικητής της Λουφτβάφε Χέρμαν Γκέρινγκ, μόλις ακούν για κουλτούρα βγάζουν έξω τα ρεβόλβερ τους.

Αν και η απόδοση της φράσης στον Γκέρινγκ αμφισβητείται, η φράση ακούγεται στο φιλοναζιστικό έργο «Σλαγκέτερ» του Χανς Γιοστ: «Οταν ακούω για κουλτούρα, βγάζω το μπράουνινγκ μου». Αλλά αυτοί που σήμερα είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν τους διανοούμενους δεν γνωρίζουν τίποτε για την προέλευση της φράσης. Δεν διαβάζουν. Απλώς δεν διαβάζουν.

Το τελευταίο βιβλίο του ιταλού συγγραφέα και δοκιμιογράφου Ουμπέρτο Εκο είναι «Η ιστορία της ασχήμιας». Εχει επίσης συγγράψει, μεταξύ άλλων, τα διεθνώς ευπώλητα βιβλία «Το όνομα του Ρόδου», «Μπαουντολίνο» και «Το εκκρεμές του Φουκώ».

© 2009 Umberto Εco/ L΄ Εspresso (Distributed by Τhe Νew Υork Τimes Syndicate)

10 σχόλια:

  1. «Διανοούμενος» ή «χρήσιμος ηλίθιος»;
    Αν η ηλιθιότητα κ Ψυχάρη είναι χρήσιμη τότε δηλώνω ηλίθιος εσείς? Πάντως θα συμφωνήσουμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μέσα μου ότι ο διανοούμενος ανήκει στην πλευρά των αδυνάτων εσείς που ανήκετε στην κουλτούρα η στην διανόηση η μήπως κουλτούρα και διανόηση είναι σιαμαία πράγματα ? τελικά ποιοι ήταν χρήσιμη ηλίθιοι αυτή που σκότωσαν τον Σωκράτη η ο Σωκράτης ήταν χρήσιμος ηλίθιος της εποχής του ?.
    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά κ Ψυχάρη ανήκετε στην υπεράσπιση των αδυνάτων?
    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή διανόηση. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει μόνο ο ελληνικός τρόπος σκέψης δηλαδή ο γνήσιος Δυτικός.Υπάρχει όμως και μια κάστα όπως ο Ουμπέρτο Έκο,ο Πόππερ κτλ οι οποίοι είναι βαθειά Ανατολίτες. Φορούν το μανδύα του Δυτικού και προσπαθούν αμπελοφιλοσοφώντας να περάσουν απόψεις. Να αλλοιώσουν το γνήσιο Δυτικό-Ελληνικό τρόπο σκέψης. Μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει περίφημα.
    Φασισμός, κομμουνισμός, θρησκοληψία, νεοφιλευλευθερισμός και όλα αυτά που δηλητηριάζουν τη δύση και την Ελλάδα έχουν ρίζες στη Μέση Ανατολή, κάποια θρησκεία της και τα ανατολίτικα παζάρια.
    Απλώς είναι ασήμαντοι.
    Ο Πλάτων δεν ήταν ούτε δεξιός, ούτε αριστερός. Για αυτό και οι Σοβιετικοί των θεωρούσαν "φασίστα" και οι Δυτικοί "κομμουνιστη". Αν δεν ξεπεράσουμε τα τεχνητά διλλήματα δεξιός και αριστερός θα παραμείνουμε στο Νέο Μεσαίωνα για πολλά χρόνια ακόμα.
    Απώτερος στόχος όλων αυτών είναι να αποδείξουν πως η Αρχαία Ελλάδα και ο Διαφωτισμός-Αναγέννηση είναι εποχές απολυταρχικής-φασιστικής σκέψης και οι Ανατολίτες Γιαχαμπίμπιδες που έχουν φορέσει το Δυτικό μανδύα είναι οι προοδευτικοί και το φώς.
    Υπάρχουν μόνο δύο κοσμοθεωρίες. Η Ελληνική σκέψη και οι απόγονοι της (Διαφωτισμός-Αναγέννηση) και το σκοτάδι των περιούσιων της Ανατολής. (φασισμός, κομμουνισμός, Μεσαίωνας, θρησκευτικός φανατισμός). Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα είναι αστειότητες ασήμαντων που προσπαθούν να γίνουν σπουδαίοι βρίζοντας των Πλάτωνα. Βλεπε Πόππερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια δημοσκόπηση στην Ελλάδα του σήμερα όπου θα τεθεί το εξής απλό ερώτημα: «Ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Γιώργος Σεφέρης θεωρούνται διανοούμενοι που ανήκουν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της αριστεράς. Ναι ή όχι;». Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ποιήματα αυτών των δύο για την πατρίδα και την έννοια του εθνικού; Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει την απαγγελία του Κατράκη (ενός ηθοποιού που φυσικά ήταν αριστερός) για την πορεία προς το μέτωπο της Αλβανίας του Ελύτη. Μια ποίηση χωρίς υπερβολές που μιλούσε για την αλήθεια του πολέμου αλλά που την ίδια ώρα έπαιρνε τις ζωές των ανθρώπων από την λάσπη και τον θάνατο και τις έκανε αθάνατες μέσα απ’ την συντροφικότητα του σκοπού για τον οποίο πολεμούσαν. Αυτή η «δεξιά» αντίληψη συγκίνησε σε τέτοιο βαθμό την τότε αριστερά (μια αριστερά του εμφυλίου που δεν μπορούσε ξεχωρίσει έννοιες όπως το «λαϊκό» από το «εθνικό» και το «δημοκρατικό») που την υιοθέτησε ώστε σήμερα με δυσκολία κανείς να μπορεί να ψελλίσει το αυτονόητο δηλαδή ότι αυτοί οι δύο ποιητές φυσικά και ήταν δεξιοί γιατί τα οράματά τους δεν ήταν κάποιας «κοινωνικής επανάστασης» αλλά της αιώνιας προσπάθειας της «πατρίδας» να ζήσει. Είναι γνωστή η δήλωση του Σεφέρη στην διάρκεια της χούντας. Ένας κάθε άλλο παρά αριστερός σε μια ανοιχτή δημοκρατική πράξη που πολλοί μετέπειτα τιμητές της δημοκρατίας αρνήθηκαν να πράξουν ανοιχτά τότε στην παντοδυναμία της χούντας. Γιατί λοιπόν ο κάθε ένας που θέλει να επιδείξει αριστερά πιστοποιητικά από την μεταπολίτευση και μετά ταυτίζει την δεξιά με τον «φασισμό» και με την «χούντα»; Φυσικά υπάρχει μεγάλη ευθύνη της ίδιας της «δεξιάς» που καλλιέργησε την ευκολία της αμάθειας στα χρόνια που κρατούσε τα ινία της Ελλάδας και έτσι δυστυχώς μ’ αυτά και μ’ αυτά σ’ αυτό τον τόπο έχουμε χάσει εντελώς τα νοήματα των λέξεων.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δεξιά και η αριστερά είναι όροι που έχουν σχέση ΜΟΝΟ με την οικονομία.
    Για τη δεξιά υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη μέσω της αγοράς και η αριστερά οικονομιά κρατική.ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!
    Απλώς τη δεξιά κατα τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για την οικονομική ανάπτυξη τη συνέφεραν τα κράτη εθνη για να αποκρούσει τον κομμουνισμό. Όταν πέθανε η Σοβιετική Ένωση έδειξε και το πρόσωπο της. Ανάπτυξη με την κατάργηση του Έθνους κράτους. Τα ίδια και με τον κομμουνισμό όπου δεν υπάρχουν κράτη Έθνη αλλά μόνο κομμουνιστές.
    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ.
    ΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ. Η μεγιστοποίηση του κέρδους δεν έχει πατρίδες και φιλοσοφική διάσταση. Ας ξυπνάμε. Δεξιά και Αριστερά είναι ο καρκίνος της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Σεφέρης ήταν διορισμένος απο το Μεταξά στο Υπουργείο προπαγάνδας του καθεστώτος.
    Μόνο οι αμόρφωτοι κατατάσσουν άτομα όπως ο Σεφέρης στη δεξιά ή την αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:Το παραλήρημα του ανώνυμου 6-12 στις 11.36 με αφήνει σύξυλο. Το ελάχιστο που μπορώ να πω είναι ότι όλοι αυτοί που κατατάσει συλλήβδην στην "Ανατολή" έχουν πηγή έμπνευσης την αρχαία ελληνική γραμματεία και είναι ότι το καλύτερο διαθέτει η Δύση. Εκπλήσσομαι όμως και από όσα γράφει ο Ελευθέριος Β, συνήθως εύστοχος. Ταυτίζει την προσωπική πολιτική τοποθέτηση του διανοούμενου(ποιητή)Σεφέρη ή Ελύτη με το έργο του. Λάθος που δεν κάνουν πια ούτε παιδιά του δημοτικού-Ο Μπαλζάκ είναι το κορυφαίο παράδειγμα αστού που έκανε την αυστορότερη κριτική στην αστική τάξη κλπ. Αλλά και η ταύτιση του πατριωτισμού με τον Ελύτη ή τον Σεφέρη ως δεξιών είναι λάθος. Και αριστεροί πχ Θεοδωράκης πήραν επίσης πατριωτικές (και αντιχουντικές) θ΄σεις. Εν ολίγοις η τοποθέτηση των διανοουμένων (και όχι μόνο αυτών)στο θέμα της πατρίδας δεν είναι ππάντα ταυτόσημη με την κοινωνική και τη γενικότερη κοσμοθεώρησή τους. Δεν ειναι πατριώτες(ή"προδότες") επειδή είναι δεξιοί ή αριστεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ αν θεωρείς πως ο Πόππερ έχει πηγή έμπνευσης του την αρχαία Ελλάδα τότε εγώ είμαι ο Παπας.
    Επίσης και ο μαθητής του Πόππερ, ο Σόρος, έχει πηγή έμπνευσης του την αρχαία Ελλάδα.
    Μόνο που αγαπητέ φίλε, ο Πόππερ χαρακτηρίζει τον Πλάτωνα φασίστα.
    Μόνο που αγαπητέ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ ο Πόππερ θεωρεί κοινωνία ζούγκλας την αρχαία Ελλάδα.
    Και επίσης "ο εχθρός της ανοιχτής κοινωνίας" που έγραψε ο Πόππερ ξέρεις ποιός είναι; Η αρχαία ελληνική σκέψη.
    Όχι απλά είναι ανατολίτες αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ

    αν ο Σεφέρης κι ο Ελύτης δεν είχαν πάρει Νόμπελ ,δεν είχαν δηλαδή διεθνή αναγνώριση , να 'σαι σίγουρος, ότι δεν θα αργούσαν να εμφανιστούν στη σύγχρονη Ελλάδα , αρκετοί "προοδευτικοί" (και αρκετά ΜΜΕ που θα τους διαφήμιζαν) που θα τους κατηγορούσαν ...ως εθνικιστές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, είναι η σωστή ορολογία...

    Είναι ταυτόχρονα, Δέκτες και Πομποί

    Αυτό και μόνο αυτό είναι οι Διανοούμενοι...

    Τα επίθετα προσδιορίζουν εμάς & όχι αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.