5/12/09

Θέμα η τουρκική άρνηση για επιπλέον δύναμη στο Αφγανιστάν

Η αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας στο αμερικανικό αίτημα περί αύξησης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μάχιμες θέσεις στο Αφγανιστάν, προβάλλεται στην Τουρκία με επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και με διαρροή πληροφοριών στα ΜΜΕ.

Αφορμή ήταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για πρόσθετη δύναμη 30.000 ανδρών στο Αφγανιστάν. Ακολούθησαν, δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος είπε πως «οι ΗΠΑ συζητούν με την Τουρκία» το θέμα, τονίζοντας ότι «περιμένουμε από τους συμμάχους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, την παροχή πρόσθετων μονάδων». Είπε μάλιστα ότι «η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει τον περιορισμό που θέτει για μη
συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων σε μάχες στο Αφγανιστάν».

Την Πέμπτη, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», ανέφερε ότι «συνεχίζεται η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην στείλει μάχιμη δύναμη στο Αφγανιστάν» και ότι «οι συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα αλλάξουν την κατάσταση αυτή».

Ένα από τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση που θα έχει σε μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα είναι το ζήτημα του Αφγανιστάν.

Στο ίδιο τηλεγράφημα, το «Ανατολή» υπενθυμίζει την απόφαση που έλαβε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Οκτώβριο. Στην απόφαση υπογραμμιζόταν το εξής: «Θα συνεχιστούν η συμβολή και οι προσπάθειες για τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν για δεύτερη φορά τη Διοίκηση της Καμπούλ, αλλά όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις ανάληψης καθηκόντων, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν σε καθήκοντα αντιτρομοκρατικά, καταπολέμησης των ναρκωτικών και εκκαθάρισης ναρκοπεδίων».

Την Τετάρτη το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι «τα προβλήματα στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με στρατιωτικές μεθόδους». Το υπουργείο υπογράμμιζε επίσης ότι έχει σημασία «η διεθνής κοινότητα να καταβάλλει τις πολιτικές της προσπάθειες ασφάλειας για την οικοδόμηση της μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή του Αφγανιστάν σε σταθερά θεμέλια, με τις αρχές του Αφγανιστάν και υπό το συντονισμό του ΟΗΕ».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ είπε πως «συνεχίζονται οι επιφυλάξεις της Τουρκίας στο θέμα της συμμετοχής των τουρκικών δυνάμεων σε μάχες στο Αφγανιστάν» και ότι «οι 1.750 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν δεν θα ενταχθούν στην Επιχείρηση Διαρκούς Ελευθερίας (During Freedom Operation)».

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε την αποστολή επιπλέον 79 στρατιωτών της χώρας στο Αφγανιστάν, από τον Φεβρουάριο του 2010.

Η αποστολή της επιπλέον αυτής δύναμης της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν θα γίνει σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά της πολιτείας του Βέρμοντ των ΗΠΑ, ώστε να εκπαιδεύσουν από κοινού τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Σήμερα, η ΠΓΔΜ διαθέτει 163 στρατιώτες στην αποστολή ISAF, στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες, με επιστολές του, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την πρόθεση της χώρας του να αποστείλει επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Οι πρώτοι στρατιώτες της ΠΓΔΜ μετέβησαν στο Αφγανιστάν το 2002.

Καμία ημερομηνία αποχώρησης των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, δεν έχει ακόμη καθοριστεί και ο αριθμός των στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή το 2011 "θα μπορούσε να είναι πολύ περιορισμένος", δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν.

Ανακοινώνοντας την Τρίτη την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2011.

"Ο πρόεδρος μας έδωσε σαφή εντολή να αρχίσουμε να μεταφέρουμε την ευθύνη για την ασφάλεια (της χώρας) στις εθνικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2011", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο κ. Μάλεν.

Ωστόσο, "δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πόσο καιρό θα πάρει. (...) Καμία οδηγία σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών (που θα αφορά) δεν έχει δοθεί.

Αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ περιορισμένος. Θα μπορούσε όμως να είναι και σημαντικός", πρόσθεσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόσυρση θα πραγματοποιηθεί «με υπευθυνότητα» και «με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα", υπογράμμισε μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη δυνητική ανάπτυξη 3.000 επιπλέον στρατιωτών για την υποστήριξη των 30.000 στρατιωτών των οποίων διέταξε την αποστολή στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

"Του ζήτησα μια κάποια ευελιξία, της τάξης του 10% των 30.000" επιπλέον στρατιωτών για να διατηρηθεί η δυνατότητα να σταλούν ως ενισχύσεις "ιατρικές ομάδες, προσωπικό υπηρεσιών πληροφοριών, μηχανικοί και ομάδες αποναρκοθέτησης, με λίγα λόγια ότι θα μπορούσε να σώσει τις ζωές των στρατιωτών μας", δήλωσε ο Γκέιτς σε ακρόαση στο Κογκρέσο.

Με τις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον πρόεδρο Ομπάμα, το αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν θα φτάσει το επίπεδο των 100.000 ανδρών.

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία--445 βουλευτών σε σύνολο 594 παρόντων--εγκρίθηκε, στη γερμανική Κάτω Βουλή η παράταση της παραμονής --επί ένα 12μηνο--των σχεδόν 4.500 γερμανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, ενώ αποκλείστηκε το να αυξηθεί ο αριθμός τους πριν από τα τέλη του Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει, στο Λονδίνο, μία διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν.

Πλέον, "τυπική διαδικασία" θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές η έγκριση του ιδίου νομοσχεδίου στην Άνω Βουλή, λόγω της μεγάλης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού σε αυτό το νομοθετικό Σώμα.

Η μη-αύξηση του ανώτατου αριθμού του εκστρατευτικού σώματος της Γερμανίας στην Καμπούλ, "σε καμία περίπτωση", αναγγέλθηκε στη διάρκεια της παρέμβασης στη συζήτηση στην Κάτω Βουλή του υπουργού των Εξωτερικών, Γκουϊντο Βέστερβέλε, ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων.
ΑΝΤ1

2 σχόλια:

  1. Χαρά στην χώρα που έχει τέτοιο πρωθυπουργό! Ο Έρντογκαν θα περάσει στην Ιστορία σαν ένας από τους καλύτερούς της πρωθυπουργούς.
    Έτη φωτός απέχουν τα δικά μας κορίζικα ανθρωπάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mipos mporoume na exoume mia kopia tou pros idia xrisi? Tha mas itan xrisimos kai en anagki ton antalazoume me pollous apo tous "Ellines" politikous. Den pisteuo na mas leipsoun!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.