19/12/09

Μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δηλώνει ο Πατριάρχης στο CBS

«Ορισμένες φορές μας σταυρώνουν»

Τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρίνει στο CBS ο κ. Βαρθολομαίος, λέγοντας ότι «στην Τουρκία μας αντιμετωπίζουν δεύτερης κατηγορίας πολίτες» και δηλώνει ότι το Πατριαρχείο δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα εδάφη όπου ιδρύθηκε «ακόμη και αν ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι».

Σε συνέντευξή του στη δημοφιλή εκπομπή 60 minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημάνει ότι «μας αντιμετωπίζουν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Tούρκους πολίτες».

Σε ότι αφορά το μέλλον του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι «αυτή η Εκκλησία ιδρύθηκε σε αυτά τα χώματα πριν από 17 αιώνες» ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίζεται αποφασισμένος και δηλώνει πως «Για εμάς εδώ είναι η συνέχεια της Ιερουσαλήμ και εξίσου ιερή γη. Προτιμάμε να παραμείνουμε εδώ παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα μας σταυρώνουν».

«Επισκέφτηκα τον πρωθυπουργό (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και πολλούς υπουργούς εκθέτοντας τα προβλήματα μας... ζητώντας βοήθεια (για τη λύση τους)» υπενθυμίζει επισημαίνοντας ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη βρέθηκαν στο επίκεντρο των τουρκικών δημοσιευμάτων. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από το CBS στις 19:00 ώρα Νέας Υόρκης, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.
ΝΕΑ

15 σχόλια:

  1. Δηλαδή Παναγιότατε δεν έπιασαν οι ευχές σας, και τα χρόνια πολλά, για την εθνική γιορτή της χώρας σας της τουρκίας, που είπατε στην συναγωγή στην Νέα Υόρκη, ακόμα και ύστερα απο αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κηρύξατε εαυτόν ως διωκόμενον, κάτι που έπρεπε να γίνει πριν 556 έτη και αναχωρήσατε σε ορθόδοξον έδαφος. Αυτή θα είναι πραγματική προσφορά στο Γένος και στον Χριστιανισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από το CBS στις 19:00 ώρα Νέας Υόρκης, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου."

    Θα μεταδοθεί, η θα προλάβει η Τουρκία να την ματαιώσει; Μπράβο στο Πατριάρχη, ο οποίος είχε το θάρρος να τα πει έξω από τα δόντια.

    @ ΔΤ 10:18 π.μ.

    Είσαι καραγκιόζης. Ας ήσουν εσύ στην θέση του και θα βλέπαμε αν είχες τα ούμπαλα να δώσεις τέτοια συνέντευξη. Από την ασφάλεια του καναπέ σου, ξέρεις να κάνεις εύκολα κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 12:40, τι μας λες; Έπρεπε το 1453 μετά την άλωση να μετακινηθεί το Οικουμενικόν Πατριαρχείον σε ορθόδοξον έδαφος, λ.χ. στην Ρωσία ή σε κάποια πόλη της χερσονήσου του Αίμου, που δεν είχε ακόμη κατακτηθεί από τους Τούρκους; Και με ποια λογική; Για να αφήσει ορφανό το ποίμνιό του σε καιρούς δυσχειμέρους; Ποια θα ήταν τότε η προσφορά του στο Γένος και στον Χριστιανισμό;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΔΤ

    Ο οικουμενικός πατριάρχης δυστυχώς μεν, προφανώς δε, είναι τούρκος πολίτης και ως εκ τούτου η "πατρίδα" του είναι η Τουρκία. Όταν εμείς ζούμε στην Ελλάδα είναι εύκολο να κατακρίνουμε καποιες δηλώσεις και συμπεριφορές για φαντάσου όμως να είσαι (1) ελληνικής καταγωγής (2) χριστιανός ορθόδοξος (3) επικεφαλής μια ολόκληρης εκκλησίας και όλα αυτά σε μια αλλόθρησκη και επιθετική χώρα όπως η Τουρκία. Φαντάζεσαι τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν απλά και μόνο για να επιβιώσεις?
    Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια ούτε στους παπάδες ούτε στην εκκλησία. Προτιμώ να θεωρώ τον εαυτό μου θρησκευόμενο παρά εκκλησιαζόμενο. Παρ'όλα αυτά, για λόγους καθαρά εθνικών συμφερόντων, επιλέγω να υποστηρίζω τον πατριάρχη και το πατριαρχείο. Νομίζω αυτό είναι το πιο σωστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ελλάδα και την Ορθοδοξία η «Αυτοκριτική» είναι ταμπού. Γιατί άραγε κυριάρχησε 14ο αιώνα το επιχείρημα «καλύτερα το σαρίκι του Σουλτάνου παρά η τιάρα του Πάπα»; Να ήτανε η δήθεν σωτηρία των ψυχών τους ή η διατήρηση των πρωτείων της Ορθοδοξίας; Να ήτανε άραγε για το καλό του γένους ή για τα ιδιοτελή συμφέροντα του Φαναρίου; Και αναλογίζετε κανείς το βαρύτατο τίμημα που κληθήκαμε εμείς, οι 18 επόμενες γενεές να πληρώσουμε, και που συνεχίζουμε να πληρώνουμε;

    Μια ελληνίδα ιστορικός αναφέρει χαρακτηριστικά πως, περίπου εκατό χρόνια, πριν την πτώση της Πόλης ζούσαν σε αυτή μόλις 50 χιλιάδες άτομα, από το περίπου ένα εκατ. δυο γενεών πιο πριν. Και ήταν αυτοί, η βυζαντινή διανόηση, οι οποίοι, μεταναστεύοντας, πυροδότησαν την Αναγέννηση στην Ιταλία του 15ο αιώνα. Μεταφέροντας την αρχαία ελληνική διανόηση και γνώση στη δυτική Ευρώπη, θέτοντας έτσι τέλος στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

    Ενώ εμάς, τους «δούλους» του Θεού, επιβλήθηκε ο Οθωμανικός Μεσαίωνας (και το οθωμανικό δίκαιο)! Τι ποιητική ειρωνεία.

    Οι ενοχές αυτής της φράξιας είναι μύριες. Να δούμε πόσο θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε την εβραϊκή τους ιδέα του περιούσιου λαού…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παίδες, σιγά. Δε λέτε πως καλά που οι τούρκοι είναι τέτοια κουτορνίθια, που δεν καταλαβαίνουν την αίγλη που θα μπορούσε να τους δώσει ο θεσμός του Πατριαρχείου; Διότι, φίλοι μου, τι θα γινόταν εάν τα τουρκάκια το παίρνανε χαμπάρι, το φροντίζανε σαν τα μάτια τους, προσδίδοντας του όλες τις τιμές; Και λόγο στα εσωτερικά της Ελλάδας, και των λοιπών ορθοδόξων χωρών, θα είχαν. Και τις αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών νεοχριστιανών της Αμερικής θα έκαμπταν. Και στην Ευρώπη καλύτερης αντιμετώπισης θα τύχαιναν. Και πόσα άλλα. Ούτε που να το φαντάζεστε. Ευτυχώς για μας, που οι τουρκαλάδες είναι ακόμη στενόμυαλοι ξεκούτηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 2:30 μ.μ.

    >Μια ελληνίδα ιστορικός αναφέρει χαρακτηριστικά<

    Ποια, πού; Αυτά είναι αοριστολογίες.

    >Να δούμε πόσο θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε την εβραϊκή τους ιδέα του περιούσιου λαού…<

    Ποιανών την "εβραϊκή" ιδέα; Ποιος κάνει λόγο για ... "περιούσιο λαό".

    Τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eλπίζω κάποιος να τη βάλεi στο youtube...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ συναναγνώστη 19 Δεκεμβρίου 2009 3:34 μ.μ., αυτό που πίνω είναι το νέκταρ της γνώσης και είναι ελεύθερο προς τέρψη για όποιον το αναζητήσει. Εσύ όμως όπως βλέπω, έχεις αναπτύξει ισχυρά αντισώματα εναντίων του γι’ αυτό και του αντιστέκεσαι.

    Το όνομα της ιστορικού είναι Τόνια Κιουσοπούλου και ο τίτλος του βιβλίου της «Βασιλεύς ή Οικονόμος, πολιτική εξουσία και ιδεολογία πριν την Άλωση». Το γεγονός ότι προηγουμένως στο σχόλιο μου δεν αναφέρθηκα στο «ποιος» διέδωσε την πληροφορία δεν σημαίνει ότι η πληροφορία είναι λανθασμένη.

    Εάν δεν το έχεις πάρει ακόμη χαμπάρι ότι μερικοί από μας θεωρούμε τον εαυτό μας απογόνους του Προμηθέα και του Δευκαλίωνα και όχι του Νώε και του Γιαχβέ, και για να μην μπλέξουμε με άλλου είδους βλακείες αυτό δεν σημαίνει ότι ήμαστε Δωδεκαθειστές, είναι πολύ φυσιολογικό να μην αντιλαμβάνεσαι τα περί «περιούσιου λαού» και της εβραϊκές καταβολές του.

    Και τέλος πάντων, τα δύο σημεία τα οποία αναφέρεις στο ευτελές λιβελογράφημα σου εναντίων μου, δείχνουν ότι δεν κατάλαβες το κείμενο, όπως και καταδεικνύουν τον αντιδημοκρατικό σου λόγο και τον αντιδραστικό σου χαρακτήρα. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 19 Δεκεμβρίου 2009 7:04 μ.μ.

    Ανωνυμε θα σε μαλωσω. Δεν μιλανε ετσι στους γραφικους υπαλληλους της Πρεσβειας μεσα σ' αυτο το ιστολογιο. (Οι οποιοι παρεπιπτοντως υπεραμυνονται τους δολοφονους μικρων παιδιων μεσα στα σχολεια τους). Απαντα τους με χιουμορ. Μη χαλαμε και την ζαχαρενια μας μερες που ερχονται, γιατι δεν βγαζεις ακρη μ' αυτους.
    Δειξε ανωτεροτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 2:30 και 7:04, το γιατί οι Έλληνες "προτιμούσαν το τουρκικό φακιόλι από την λατινική καλύπτρα" -αν την προτιμούσαν και αν ελέχθη ποτέ αυτή η φράση- αναζήτησέ το στην πολιτική των Λατίνων τους προηγούμενους αιώνες και κυρίως στο τι έκαναν όταν άλωσαν την Πόλη το 1204. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν το 1453 τέτοια αίσχη. Αναρωτήσου ακόμη, γιατί στον χώρο που κατέλαβαν οι Τούρκοι (Μικρά Ασία, χερσόνησος του Αίμου, νήσοι) παρά τα τόσα δεινά παρέμειναν μερικά εκατομμύρια Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών μέχρι σήμερα, ενώ στην Καλαβρία και στην Σικελία, την άλλοτε μεγάλη Ελλάδα, όπου ήκμαζε ο Ελληνισμός και η ορθοδοξία με τα τόσα μοναστήρια, υπάρχουν μόνο μερικές χιλιάδες γκρεκάνων, που φθίνουν προϊόντος του χρόνου. Τα άλλα έχουν ξανασχολιασθεί.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Που τα ειδες αυτα περι
    " [...] στον χώρο που κατέλαβαν οι Τούρκοι (Μικρά Ασία, [...] παρά τα τόσα δεινά παρέμειναν μερικά εκατομμύρια Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών μέχρι σήμερα, " ?

    Εννοεις τους εκατονταδες εγκλωβισμενους στα κατεχομενα και στην Τουρκια, ετσι δεν ειναι;

    - Όμηροι οι εγκλωβισμένοι μαθητές.Η Καρπασία τραβά το δρόμο της κι εμείς αδιαφορούμε
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_204.html
    - Φάνης Μαλκίδης. Η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού και η επιστροφή της μνήμης και της αλήθειας. 
    http://malkidis.info/gr/?p=19
    - Γενοκτονίες και στρατηγική
    - Δύο γενοκτονίες, μια τακτική
    - Τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης
    - islam -"this decaying corpse of an immoral Arab Beduin"- is beautiful


    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημόκριτε, για την Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη προφανώς εννοώ μέχρι το 1924. Δεν λέω ότι οι Τουρκαλάδες είναι άγιοι, προς Θεού! Δεν μας εξηγεί όμως κάποιος ιστορικός -και νομίζω ούτε θα βρεθεί, και δεν είναι τυχαίο αυτό- το γιατί εξαφανίστηκε ο Ελληνισμός της Μεγάλης Ελλάδος, πολλούς αιώνες ίσως πριν από την μικρασιατική καταστροφή.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Κωσταντινε,

    η αιτια της παρακμης του Ελληνισμου πριν το 1924 κατα την γνωμη μου την πολιτιστικο-οικονομικη και στρατιωτικη ανικανοτητα να αντισταθουν κατα του μουσουλμανικου "death-cult" !

    - http://www.americanthinker.com/2005/10/turkey_back_to_the_future.html
    - http://www.americanthinker.com/2005/10/ottoman_dhimmitude.html
    - http://www.americanthinker.com/2005/10/turkey_from_failed_reforms_to.html
    - Δ. Πεπελαση:
    http://www.greektube.org/content/view/55682/2/
    - Π. Ήφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση
    - Ανιχνεύσεις: Ο σύγχρονος μηδενισμός - 2-12-09, Γιανναράς,Ζιάκας, Ήφαιστος
    http://vimeo.com/8031290
    - Βασίλης Μαρκεζίνης, Ορατοί οι κίνδυνοι στα εθνικά θέματα
    http://anaxfiles.blogspot.com/2009/08/blog-post_7985.html
    - Παναγιώτης Ήφαιστος, Εθνομηδενιστικός φανατισμός, μια νέα κρυπτοφασιστική απειλή!
    http://infognomonpolitics.blogspot.c...post_8379.html

    Αυτη η ανικανοτητα μας, μαλλον ακμαζει επικινδυνα και σημερα.

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.