9/12/09

Νέα πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του Θανου Π. Ντοκου*

Στην ερχόμενη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. θα συζητηθούν δύο ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος: οι σχέσεις της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Οσον αφορά την ΠΓΔΜ, φαίνεται να πετυχαίνει η ελληνική προσπάθεια για αναβολή της συζήτησης περί ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο ζήτημα της Τουρκίας, η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται προ διλήμματος. Ορισμένοι, εντός των τειχών, μιλούν για μονομερές πάγωμα πρόσθετων κεφαλαίων.

Αλλά αναρωτιέται κανείς τι όφελος θα είχαμε επιστρέφοντας στη σκληρή στάση του παρελθόντος, η οποία δοκιμάστηκε χωρίς θετικά αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω αντίθεσης Γαλλίας και Γερμανίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή τον εκτροχιασμό των ευρωτουρκικών σχέσεων και στη σύνοδο της Ε.Ε. θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική διατύπωση.

Σε διμερές επίπεδο, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, όχι μόνο δεν διαφαίνονται άμεσες προοπτικές για ουσιαστική πρόοδο στα διμερή ζητήματα, αλλά η γειτονική χώρα έχει ανεβάσει τους τόνους με την έμπρακτη αμφισβήτηση κατοικημένων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών». Προβληματισμό προκαλεί και η εμφανής γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αναζητείται επειγόντως «Σχέδιο Β» που θα συμπληρώσει την τρέχουσα στρατηγική μας για ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας και η οποία δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς λόγω της απουσίας ορατού «ευρωπαϊκού οφέλους» για την Αγκυρα.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ υπάρχει γενική συμφωνία περί ανάγκης αλλαγής στρατηγικής, ουδείς έχει, τουλάχιστον δημόσια, να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, πέραν γενικόλογων παραινέσεων περί «σκλήρυνσης της στάσης μας». Προφανώς κάποιοι επιθυμούν την επιστροφή στην αλησμόνητη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεκαετία του 1990. Δυστυχώς, δεν δύναμαι να συμβάλω με μια ολοκληρωμένη πρόταση στη συζήτηση περί νέας στρατηγικής, παρά μόνο με σκέψεις αποσπασματικού χαρακτήρα.


Βραχυπρόθεσμα η Αθήνα θα πρέπει να διερευνήσει τις προθέσεις της Αγκυρας μέσω επισήμων αλλά και ατύπων διαύλων επικοινωνίας και να επιδιώξει τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Η λειτουργική επίλυση του ζητήματος των παραβάσεων με τρόπο που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα θα αφαιρέσει μια καθημερινή πηγή τριβών. Οπωσδήποτε δεν βλάπτει η συνέχιση και διεύρυνση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερα επιβοηθητική σε οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια έναντι της Τουρκίας θα είναι η διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας.

Αν και είναι χρήσιμες οι επαφές σε διάφορα επίπεδα («επιτρέπεται» ακόμη και η μυστική διπλωματία, που εσχάτως ενοχοποιήθηκε, ωσάν να έπρεπε να είναι όλες οι διπλωματικές διεργασίες σε δημόσια θέα), δεν θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση των διμερών ζητημάτων από θέση σαφούς αδυναμίας (αφού στη συγκεκριμένη περίοδο οι συντελεστές εθνικής ισχύος είναι στο «κόκκινο» για τη χώρα μας). Μεσο-μακροπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιωχθεί η απόκτηση περιφερειακού ρόλου, η οικοδόμηση συμμαχιών και γενικώς η συγκέντρωση διπλωματικού κεφαλαίου για μελλοντική αξιοποίηση.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini.gr

12 σχόλια:

  1. Η τραγικη κατασταση της Ελλαδας φαινεται ακριβως στο αρθρο του κου Ντοκου, που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως θα επρεπε να χαρασει στρατηγικη βαθους που να φερνει ει δυνατον, αποτελεσματα.

    1) Λεει πως η σκληρη σταση δε εφερε αποτελεσματα, αρα γιατι να την ακολουθησουμε.

    2) Απο την αλλη παραδεχεται πως η πολιτικη κατευνασμου, "δεν αποδιδει καρπους". Παρολα αυτα, ας τη συνεχισουμε.

    3) Απο την αλλη, παραδεχεται πως η ΤΩΡΙΝΗ πολιτικη, εχει φερει την Τουρκια να εχει ανεβασει τους τονους με εμπρακτη αμφισβητηση των νησιων στο Αιγαιο. Αλλωστε το Αγαθονησι τον καιρο της "σκληρης" πολιτικης μας, δεν εβλεπε καθε μερα τουρκικα αεροσκαφη στα 500 μετρα απο πανω του.

    4) Φαινεται το συνδρομο των Ιμιων και ο τρομος που απο τη μια εχουμε, ακομη και στους αναλυτες, που απο την αλλη βεβαια συνοδευεται απο τον εκουσιο αφοπλισμο που αρχισε επι Μειμαρακη και συνεχιζεται σημερα επι Βενιζελου με περαιτερω περικοπες. Δηλαδη ειμαστε η πρωτοφανης χωρα που απειλειται, που παραδεχεται πως ο αντιπαλος εχει αυξησει την προκλητικοτητα και επιθετικοτητα, αλλα ταυτοχρονα μειωνουμε τα εξοπλιστικα κονδυλια και μαλιστα κομπαζουμε γι αυτο.

    5) Εμμεσως πλην σαφως ο κ. Ντοκος θελει να πει πως ειτε δε θα πρεπει να αναχαιτιζουμε τους Τουρκους στα 10 μιλια ειτε οτι πρεπει να παμε τα 10 μιλια στα 6, για να "μειωθει η ενταση" στο Αιγαιο. Μα το θεμα δεν ειναι οτι γινονται οι παραβιασεις, ειναι Η ΑΙΤΙΑ που σπρωχνει τον αλλο να τις κανει, να υπεριπταται κατοικημενων νησιων, να αμφισβητει το FΙR και SAR στο Αιγαιο, να προσπαθει μονομερως να κανει πετρελαικες ερευνες, να αγνοει ΝΟΤΑΜ για ασκησεις, κλπ. Αυτο ΔΕΝ αλλαζει με το να μη στελνεις εσυ αναχαιτιστικα. Η Τουρκια θελει κατι απο εμας. Εκει ειναι ολο το προβλημα.

    6) Στη διατηρηση της αποτρεπτικης ικανοτητας συμφωνω, αλλα δε διαφαινεται καμια βουληση ουτε απο την κυβερνηση ουτε απο τα αλλα κομματα για κατι τετοιο. Σε προσφατη εκπομπη που ηταν καλεσμενος και ο κος Ντοκος, ολοι μιλουσαν για σημειακο επεισοδιο που δε θα λαβει μορφη γενικευμενου πολεμου. Μου θυμισε το ο Μανωλης με τα λογια φτιαχνει ανωγια και κατωγια. Την Τουρκια τη ρωτησαν αν δινει εγγυηση για κατι τετοιο? Το γεγονος πως στο παρελθον ολοι ελεγαν πως η Τουρκια θα προτιμουσε σημειακο επεισοδιο και οχι ολομετωπο πολεμο γιατι αλλαξε? Προσχωρουμε δηλαδη στο δογμα που προτιμα η Τουρκια?


    7) Ο κος Ντοκος, λεει πως δε δυναται να συμβαλλει με ολοκληρωμενες προτασεις στο πως θα χαραχθει νεα στρατηγικη... Αν δε δυναται αυτος, τοτε ποιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχεια

    Εγω δεν ειμαι αξιος να αντικαταστησω τον κ. Ντοκο και το ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλα η λογικη λεει οτι πρεπει να διαλεξεις επιτελους τι θες.
    Η Τουρκια θελει καποια πραγματα. Αυτα ο,τι και να κανουμε εμεις ελπιζοντας στον κατευνασμο, δεν αλλαζουν, η Τουρκια απλα περιμενει την καταλληλη στιγμη.

    Απο εκει και περα.

    - Σοβαρευεσαι και κοιτας να μοιασεις οσο γινεται το παραδειγμα του Ισραηλ σε στρατιωτικη οργανωση. Οσο η Τουρκια θα εχει να δωσει υψηλο τιμημα, θα περιμενει.

    - Διαλεγεις αν θες να πας τα θεματα στη Χαγη ή οχι. Απο το 2004 σε καθε ευρωπαικη εκθεση επαναλαμβανεται πως αν ειναι αναγκαιο, πρεπει να παμε στη Χαγη. Ε, λοιπον, αρχιζουμε να πιεζουμε αντι απλα να επαναλαμβανουμε. Στο μεταξυ ορθολογισμος αμυντικων δαπανων ΧΩΡΙΣ μειωση των εξοπλισμων. Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ της ελληνικης πολιτικης βρισκεται στο οτι ολοι σκεφτονται Ιμια και τους λουζει κρυος ιδρωτας, αλλα απο την αλλη μιλουν για αποτροπη και θελουν να μειωνουν τις εξοπλιστικες δαπανες ενω ο αντιπαλος δεν κανει κατι αναλογο. Δηλαδη , πληρες ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ. Πώς θα ασκησεις αποτροπη, αν αφηνεις το χασμα να μεγαλωνει και αν δειχνεις συνεχως πως σκιαζεσαι και τον ισκιο σου? Στην Τουρκια γιατι δε βγαινει ποτε κανεις να πει πως πρεπει να μειωσουμε την ενταση με τους Γιουνανηδες στο Αιγαιο, αρα να μην πετουμε πανω απο νησια? Γιατι αυτοι ασκουν συνεπη πολιτικη.

    - Αν δε θες να πας στη Χαγη, τοτε τασεσαι αργα και εμμεσα στην αρχη, πιο ενεργα αργοτερα, οταν η προετοιμασια σου το επιτρεψει, κατα της Τουρκιας στην Ε.Ε, πριν να ειναι αργα και επιδιωκεις νεες συμμαχιες και ενοποιηση της ευρωπαικης αμυνας.

    - Χτιζεις εγχωρια αμυντικη βιομηχανια, αντι να παραγγελνεις ακομη και τις οβιδες στο εξωτερικο.

    Η Ελλαδα πρεπει επιτελους να παψει την αντιφατικη πολιτικη. Σε δικαστηριο δε θελουμε να παμε. Στρατιωτικα δε θελουμε να ρισκαρουμε να μας πανε. Θελουμε αποτροπη, δε θελουμε να δινουμε λεφτα και λεμε οτι ασκουμε αποτροπη , αλλα ολη την ωρα δειχνουμε ποσο σκιαζομαστε τα Ιμια. Και το σκυλο χορτατο και την πιτα σωστη.

    Συγγνωμη, αλλα οποιο κρατος ειχε ποτε προβλημα σαν το δικο μας, τουλαχιστον ηταν πιο σοβαρο. Σουηδια, Ισραηλ, Ταιβαν, ολες ειναι πιο σοβαρες χωρες απο εμας.

    Εμεις θυμομαστε το 1996 και ιδρωνουμε, το μονο που κοιταμε ειναι πως θα κατευνασουμε τους Τουρκους, οι Τουρκοι το καταλαβαινουν, αυξανουν την πιεση κι εμεις μιλαμε για αποτροπη... Απο την αλλη θυμομαστε τα Ιμια, δε θυμομαστε το 1987. Λεμε πως η σκληρη σταση δε δουλεψε, η μαλακη τους εκανε πιο επιθετικους, αλλα επειδη σκιαζομαστε και θελουμε και να μειωσουμε τις αμυντικες δαπανες, ας συνεχισουμε τη μαλακη σταση...

    Δεν ξερω, εμενα μου μοιαζει πως η πολιτικη μας ηταν προδιαγεγραμμενη να αποτυχει, οι αναλυτες μας δεν το εβλεπαν και τωρα εχουν ερθει σε αδιεξοδο, που παλι δε μπορουν να δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ηθελα να συμπληρωσω, πως η πολιτικη του να βαζουμε το προβλημα κατω απο το χαλακι, ελπιζοντας και οι Τουρκοι να το βαλουν κατω απο το χαλακι, ποτε δεν απεδωσε τελικα.

    Ο χρονος ειναι υπερ της Τουρκιας.

    Με τον κατευνασμο και μονο, δε σωζεσαι. Το Χιτλερ δεν τον σταματησε ο κατευνασμος του Τσαμπλερλεν και το Μουσολινι δεν τον σταματησε ο κατευνασμος του Μεταξα. Η διαφορα ειναι πως ο Μεταξας ναι μεν ηλπιζε να αποφυγει το απευκταιο, αλλα ΔΕΝ αφοπλιζοταν, αλλα τουναντιον προετοιμαζοταν και για το απευκταιο, κατι που εμεις σημερα ΔΕ θελουμε να κανουμε.

    Η σημερινη πολιτικη μας ειναι συνταγη για εθνικη τραγωδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω εκείνο που καταλαβαίνω είναι οτι η Ελλάδα ακολουθεί φοβική εξωτερική πολιτική, ή αν συνδιάσω τα πιο πάνω και τις μειώσεις για την άμυνα, οχι μόνο φοβική αλλά και μειοδοτική πολιτική, γιατί ηλίθια δεν μπορεί να είναι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κουίζ: Ποιοί είναι πιό επικίνδυνοι γιά τη χώρα;

    Α) Οι Τούρκοι
    Β) Οι αναλυτές
    Γ) Ο συνδυασμός των Α και Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >>Εγω εκείνο που καταλαβαίνω είναι οτι η Ελλάδα ακολουθεί φοβική εξωτερική πολιτική, ή αν συνδιάσω τα πιο πάνω και τις μειώσεις για την άμυνα, οχι μόνο φοβική αλλά και μειοδοτική πολιτική, γιατί ηλίθια δεν μπορεί να είναι μόνο.<<

    Απλα φιλε μου, η Ελλαδα ειναι ενα κρατος προχειροτητας σε ολα, χωρις αναστημα και που κανει τα παντα με βαση την ψηφοθηρια.

    Οπως και στην οικονομια, ετσι και στην Αμυνα, μυαλο δε βαζουμε. Η βαρκα βουλιαζει και μεις κανουμε ηλιοθεραπεια. Στην οικονομια επρεπε να φθασουμε στο χειλος του γκρεμου για να αντιληφθουν καποιοι πως δε μπορεις αλλο να ψηφοθηρεις χαιδευοντας τους φοροφυγαδες και οτι δε μπορουν παντα οι συνταξιουχοι και μισθωτοι να πληρωνουν το 75% των εισοδηματων του κρατους.

    Κατι αντιστοιχο συμβαινει στην Αμυνα. Και εκει, ειναι ακομη στο σταδιο που ηταν στην οικονομια. Η αμυνα ειναι ενα ψηφοθηρικο μεσο, που ταιζει καποιους, δε δινει καμια εκπαιδευση στους κληρωτους και ειναι για παρελασεις για να λεμε πως εχουμε αποτροπη. Φτανει ενα μικρο επεισοδιο οπως τα Ιμια για να δειξουν οχι μονο την ανικανοτητα αλλα και και τον τρομο στην ιδεα του τι θα γινει αν πρεπει να σταλει αυτος ο ανεκπαιδευτος κληρωτος σε πραγματικο πολεμο. Και μετα λεμε πως εχουμε αποτροπη , αλλα περιεργως ολη την ωρα σπαζουμε το κεφαλι μας να βρουμε νεους τροπους κατευνασμου (μειωσης της εντασης στην πιο πολιτικα ορθη εκφραση).

    Δυστυχως, σε αντιθεση με την οικονομια που υπαρχει η Ε.Ε με το ευρω για στηριγμα, εν αναγκη υπαρχει και το ΔΝΤ, στην Αμυνα, αν ερθει η ωρα να αντικρυσουμε την πραγματικοτητα, θα ειναι πολυ αργα, κανεις δε θα μας στηριξει, θα μιλουμε για νεες χαμενες πατριδες, προδοτες, νεους που σταλθηκαν στη σφαγη σαν τ αρνια επειδη δεν ηξεραν τιποτα, κλπ.


    Αυτη ειναι η Ελλαδα. Ο,τι παραλογισμος, αντιφατικοτητα, προχειροτητα και ανευθυνοτητα, στην Ελλαδα θα τα βρεις.

    Αν το Ισραηλ ειχε νοοτροπια Ελλαδας, σημερα δε θα υπηρχε. Και δυστυχως η Ελλαδα για μενα εχει ζοφερο μελλον και ως κρατος ως προς την εθνικη του κυριαρχια και ως εθνος.

    Σε ποιον να τα πεις, που να τα πεις. Η ψηφος πανω απ ολα και ο καθενας για τη μπαζα του.

    Να δουμε τωρα που μπορουμε να κανουμε πισω και στο θεμα των παραβιασεων... Ειχαμε πολλα διαπραγματευτικα χαρτια εμεις και αξιωσεις εναντι της Τουρκιας, να το αφαιρεσουμε κι αυτο. Μηπως αυτο δε δειχνει αποτροπη, αλλα δικαιωνει 40 χρονια τουρκικων προκλησεων σε αερα και θαλασσα? Μηπως αυτο θα ενθαρρυνει περαιτερω την Τουρκια?

    Και μηπως τελικα συνηθιζεις το λαο σου στην υπαναχωρηση και αν ποτε ερθει η ωρα να απαντησει στρατιωτικα δε θα εχει ουτε το φρονημα ουτε τη νοοτροπια της αντιστασης?

    Μετα τον αερα, να βρουμε και μια "λειτουργικη λυση που δε θα ζημιωνει τα εθνικα συμφεροντα" που θα τους αφηνει να κανουν πετρελαικοες ερευνες στο Αιγαιο?

    Μετα να βρουμε μια λυση που θα τους αφηνει να κανουν SAR στο Αιγαιο?

    Μηπως τελικα η Τουρκια νικαει στον στοχο της για συνδιαχειρηση. Μπααααα, μην το πειτε δυνατα! Μεχρις οτου σκασει κι αυτη η "βομβα" οπως εσκασε αυτη της οικονομιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λέει "Αναζητείται επειγόντως «Σχέδιο Β» " προσωπικά ούτε το «Σχέδιο Α» δεν είδα εκτός αν το "ναι" σε όλα και η "στρατηγική ψυχραιμία" το λέμε «Σχέδιο Α». Αν υπήρχε Σχέδιο Α αυτό ήταν απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα στο μέλλον -κι ας γίνει μεγαλύτερο- μπας και λυθεί μόνο του....εμπνευσμένη πολιτική...άντε να πάρετε προαγωγή να κυβερνήσετε και περίπτερο όλοι σας της τελευταίας δεκαετίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδυνατώ να κατανοήσω το κατεβατό του Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ και ιδιαίτερα την ευκολία να παραθέτει προτάσεις χωρίς να τις στηρίζει πουθενά:
    -Γράφει ότι η σκληρή μας στάση ουδέν απέδωσε!!. Ερωτώ, πότε είχαμε σκληρή στάση από το 1987 και εντεύθεν
    -Γράφει ότι παρά την αισιοδοξία του ΥΠΕΞ Τουρκίας η Τουρκία σκληρύνει την στάση της.
    Ερωτώ μηπώς ο Νταβούτογλου είναι κάτι διαφορετικό από την Τουρκία ή μήπως αναμένει κάποιο άλλο όφελος εκτός του μη ορατού ευρωπαϊκού.
    -Γράφει ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να διερευνηθούν οι προθέσεις της Τουρκίας.
    Ερωτώ, πότε σταμάτησε η Τουρκία να δημοσιοποιεί τις προθέσεις της είτε άμεσα μέσω των δογμάτων που τακτικά ανακοινώνει, είτε μεσω των συνεχων, μικτών ,επίσημων και ανεπίσημων, μυστικών και ορατών διαύλων, επιτροπών, fora , συναντήσεων και άλλων.
    -Γράφει ότι μεσοπρόθεσμα πρέπει να αποκτήσουμε περιφερειακό ρόλο κλπ.
    Ερωτώ πώς μπορεί να γίνει αυτό αν δεν αποκτηθεί ο σεβασμός των άλλων που θα 'δεχθούν' την ανάληψη του ρόλου αυτού από εμάς.
    Γιατί η κάθε Τουρκία και τα κάθε Σκόπια, με άλλα λόγια ο κάθε 'ΠΕΛΑΣ' έχει τις κόκκινες γραμμές του -και ορθά, μέσα στο δικό μας χωράφι και όχι στο δικό του. Το πρόβλημα είναι ότι και εμείς έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας (η πιό ηλίθια για να μην πώ προδοτική, φράση που έχω ακούσει ποτέ) μέσα από το δικό μας χωράφι, οπότε είναι σαν να τους προσκαλούμε ορθάνοιχτοι να μπούνε μέσα.
    Μια είναι η λύση : ηθικό και αποτροπή.
    Με άλλα λόγια να είμαστε πρώτα οπλίτες και μετά πολίτες.
    -Για το ηθικό χρειάζεται Παιδεία που βέβαια με το μόνο που ασχολείται είναι η ..κατάρτιση.
    -Για την αποτροπή χρειάζεται στρατός και εξοπλισμός. Οπότε πρέπει να περάσει Νόμος ότι
    -α) οποιος δεν παει στρατό ΔΕΝ έχει πολιτικά δικαιώματα, χωρίς καμμία εξαίρεση.
    -β) Στο στρατό καλούνται AMESA κατανεμώμενοι στο δωδεκάμηνο ΟΛΟΙ οι έφεδροι και για ένα μηνα κάθε δύο χρόνια μέχρι τα 60 τους .
    -γ) Ολοι οι εξοπλισμοί (μέ ή χωρίς διαγωνισμό) γίνονται από το Υπουργείο κατευθείαν με τους κατασκευσαστές . Οποιος κατασκευαστής δεν μεταφέρει τεχνογνωσία είτε τμήμα παραγωγής στην Ελλάδα, είτε service, είτε δεν συνεργάζεται με τους Ελληνες επιστήμονες , είτε η χώρα του έχει αρνητική στάση στα ζητήματα ενδιαφέροντος της ΕΛΛΆΔΟΣ, δεν θα είναι την επόμενη φορά προτιμητέος. (δόξα τω θεώ υπάρχουν άφθονα και καλά και ανταγωνιστικά όπλα για κάθε δουλειά και βαλάντιο από διαφορετικούς κατασκευαστές)
    και -δ)Οποιος Ελλην πολίτης ή κάτοικος του κράτους μετέχει σε δωροληψία του ίδιου ή δωροδοκία υπαλλήλου για λογαριασμό οπλικών κατασκευαστών ή τους εκπροσωπεί πέραν των αρχικών διαδικασιών καταθέσεων προσφορών και των μετέπειτα συμφωνιών του Κράτους, είτε αποδειχθεί ότι συνετέλεσε σε υπέρμετρη αύξηση τιμής των προσφερομένων εν σχέσει με τιμές πωλήσεων σε άλλα μέρη του κόσμου, θεωρείται εγκληματίας προδοσίας εν καιρώ πολέμου.
    Να δούμε τότε πώς θα φτάνουν και θα περισσεύουν οι πόροι μας και πως θα τονωθεί η εγχώρια αγορά. Γαιτί και επιστήμονες έχουμε και μυαλά και χέρια να δουλέψουν έχουμε.
    Νισάφι πιά με τις αοριστολογίες και τα ευχολόγια.
    Γ. Κακαρελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρα χρειαζομαστε κυβερνηση Ελληνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια σημειολογική διευκρίνηση περί αναλυτών και για όσους αναρωτιούνται από που προέκυψε το "σχέδιο Β", ενώ δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο Α.

    Τη Δευτέρα το βράδι έγινε η εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ), με ομιλία του Λιλλήκα
    "Να έχουμε και σχέδιο Β".
    Κατά σύμπτωση, τη Δευτέρα το πρωί υπήρξε δημοσίευση
    www.turkishweekly.net/news/93547/what-is-39-plan-b-39-for-turkish-cypriots-in-case-of-failure.html

    με τίτλο "What is 'Plan B' for Turkish Cypriots in Case of Failure?"

    Οπότε ήταν η μέρα που το σχέδιο Β είχε σουξεδάκι...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ελίνα Γαληνού

    Ξέχασα το ΕΛΙΑΜΕΠ. Άλλος ένας καταπληκτικός τόπος για αδέσποτα. Ξέρεις τι κοπρίτες έχουν μαζέψει (κι) εκεί; Η Ελλάδα είναι φιλόζωη χώρα, ζωή να 'χει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΛΙΑΜΕΠ...όπως λέμε τούρλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.