14/12/09

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ TO ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ...

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Δεν πρόλαβε να τελειώσει το ευρωπαϊκό Συμβούλιο «Αξιολόγησης» (κατ’ άλλους μη αξιολόγησης) της τουρκικής (μη) συμμόρφωσης στις ανειλημμένες υποχρεώσεις και ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγγειλε «εκστρατεία διαφώτισης» της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης για να καταλάβει τι είναι η «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» και πως θα εφαρμοστεί στην Κύπρο αυτό το «μοντέλο λύσης». Για την ιστορία, το «μοντέλο», που δεν έχει γίνει ακόμα «κατανοητό», χρονολογείται από 32 ετών…
Προτού όμως εκδοθούν και κυκλοφορήσουν τα «φυλλάδια» που υποσχέθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος και αναληφθούν οι άλλες δράσεις, «στοχευμένες» σε κρίσιμες για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ομάδες, η … τουρκική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό ανέλαβαν δική τους «εκστρατεία διαπαιδαγώγησης», παρενοχλώντας μεταξύ άλλων την πτήση του ‘Ελληνα Υπουργού ‘Αμυνας στην Κύπρο. Μπορεί η Τουρκία να έχει αρχίσει και συνεχίζει (έστω και μετ’ εμποδίων) τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την υποστήριξη Λευκωσίας και Αθήνας, αλλά τις αγαπημένες της συνήθειες δεν τις εγκαταλείπει. Δεν απέφυγε έτσι προ ημερών να κάνει μερικούς «εικονικούς βομβαρδισμούς» του Αγαθονησίου και να παρενοχλήσει ελληνογαλλική άσκηση στην ίδια περιοχή, ενώ το ναυτικό της επανέλαβε τον «πόλεμο της τσιπούρας» με τους ‘Ελληνες ψαράδες… Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή και για να περνάνε τα «σωστά μηνύματα», όπως παρατήρησε σαρκαστικά ο κυπριακός τύπος.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επέκρινε επίσης τα ΜΜΕ της χώρας του, γιατί αναφέρονται περισσότερο στα αρνητικά της όποιας λύσης, αντί να προβάλλουν τα θετικά και να καλλιεργούν μια «κουλτούρα λύσης». Απομένει να δούμε τα νέα έντυπα και ιδίως με ποιόν ακριβώς τρόπο θα εξηγήσουν στους Ελληνοκυπρίους ότι οι δικές τους ψήφοι θα «μετράνε» πέντε φορές λιγότερο από τις τουρκοκυπριακές. Ομολογουμένως δεν είναι η ευκολότερη δουλειά στον κόσμο, ακόμη και για τους έμπειρους και σκληραγωγημένους «αγκιτάτορες» του ΑΚΕΛ, που ορκίζονται στον «μαρξισμό-λενινισμό». Ακόμη κι αν έχουν την υπομονή να διαβάσουν τους 56 τόμους των απάντων του Λένιν π.χ., δύσκολα θα εντοπίσουν κάτι που να μοιάζει με συνηγορία στη «σταθμισμένη ψήφο», την «εκ περιτροπής προεδρία» ή τις καλές προθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας!
Ειρήσθω εν παρόδω, οι περί σταθμισμένης ψήφου προτάσεις του Δημήτρη Χριστόφια έχουν προκαλέσει και ελαφρά απελπισία στους εν Αθήναις συντρόφους του, Αλέκα Παπαρρήγα και Αλέξη Τσίπρα, που προσεύχονται κατ’ ιδίαν να μη βρεθούν αύριο στο δίλημμα είτε να αποδοκιμάσουν ένα σχέδιο που θα φέρει το ΑΚΕΛ, ή να εξηγούν και στα δικά τους μέλη και οπαδούς γιατί η ψήφος έχει διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με την … εθνικότητα αυτού που τη ρίχνει. Ενδεικτική της αμηχανίας (αλλά και των διαφορετικών απόψεων) που προκαλεί το κυπριακό τόσο στον Περισσό, όσο και στην Κουμουνδούρου, είναι το γεγονός ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΝ σχολίασαν τα αποτελέσματα των Βρυξελλών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης ζήτησε αυτή την εβδομάδα το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα των Βρυξελλών απέφυγε να σχολιάσει, είτε θετικά, είτε αρνητικά, και ο κ. Σαμαράς.
Ο εκνευρισμός του κ. Χριστόφια οφείλεται στο ότι η «γραμμή» δεν περνάει εύκολα, όπως δείχνουν τα γκάλοπ. Μια απόλυτη πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων κρίνει αρνητικά τους χειρισμούς του Προέδρου στο κυπριακό στις διαδοχικές δημοσκοπήσεις και δεν συμφωνεί με κεντρικές διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς (με τις οποίες άλλωστε δεν συμφωνούν ούτε και τα … «συγκυβερνώντα» κόμματα, ολοκληρώνοντας μια επικίνδυνα τραγελαφική κατάσταση). Οι προπαγανδιστικές προσπάθειες του κομματικού μηχανισμού οδηγούν, είναι αλήθεια, σε αύξηση της συμφωνίας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ταυτόχρονα όμως αυξάνεται το ποσοστό των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων που αντιτίθενται στο διαφαινόμενο σχέδιο λύσης. ‘Όπως φάνηκε και το 2004 και το 2008, οι Κύπριοι ψηφοφόροι έχουν κάπως αυτονομήσει τις πολιτικές προτιμήσεις τους και το τι θέλουν στο εθνικό θέμα. Γεγονός που δεν επιτρέπει την αυτόματη μετάφραση πολιτικής επιρροής ενός κόμματος σε συμφωνία με τις θέσεις του για τον τρόπο λύσης του κυπριακού.
Το πρόβλημα το αντελήφθη πλέον και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλεξάντρ Ντάουνερ που, στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, εξήγησε στους αδημονούντες αγγλοαμερικανούς διπλωμάτες ότι, για να λυθεί το κυπριακό, δεν φτάνει να συμφωνήσουν Χριστόφιας και Ταλάτ, πρέπει να συμφωνήσουν και οι Κύπριοι πολίτες, δεδομένης της πρόβλεψης για δημοψήφισμα. Και φυσικά, ο Κύπριος Πρόεδρος δεν επιθυμεί να κατεβάσει μια λύση σε δημοψήφισμα, αν δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα…Από την άλλη βέβαια ο κ. Χριστόφιας δεν δείχνει να διαθέτει πολιτική και διπλωματική εναλλακτική στην περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν να παράγουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα – ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει μόνο σχέδιο Α, αντιμετωπίζει δηλαδή μόνο το ενδεχόμενο επιτυχίας των συνομιλιών.
Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, να δώσει στις 21.12 την έγκρισή της για το άνοιγμα του κεφαλαίου «περιβάλλον» των ευρωτουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε μια εισέτι προσπάθεια να «εξευμενίσει» Ουάσιγκτον και Λονδίνο. Παρόλες όμως τις προσπάθειες «εξευμενισμού», δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου κάνουν λόγο για νέες ισχυρές πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας κατά της Κύπρου και για επιτάχυνση της λύσης του κυπριακού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010. Τη σχετική συνδρομή του κ. Ομπάμα ζήτησε στην Ουάσιγκτον και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Ενδεικτικός άλλωστε της πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο είναι και ο απολύτως αντιφατικός τρόπος με τον οποίο υπεδέχθησαν οι πολιτικές δυνάμεις του νησιού, περιλαμβανομένων και των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (!), τα αποτελέσματα των Βρυξελλών. Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από ικανοποίηση για «επίτευξη των επιδιώξεων» (κυβερνητικός εκπρόσωπος και ΑΚΕΛ) έως χρεωκοπία και ναυάγιο, ακόμη και κατηγορίες για «συνενοχή» στο αποτέλεσμα (Οικολόγοι και Ευρωπαϊκό Κόμμα). Το (συγκυβερνών) «Δημοκρατικό Κόμμα» που φάνηκε προς στιγμήν, μετά τις απειλές Κάρογιαν για διαγραφή των διαφωνούντων, να ξαναβρίσκει μια επίφαση ενότητας μεταξύ των αντιμαχομένων τάσεών του, εμφανίστηκε ξανά με … τρία πρόσωπα! Τον ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον «ουδέτερο» εκπρόσωπο κ. Φωτίου («το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί ούτε θριαμβολογίες, ούτε μηδενισμό») και τον αντιπρόεδρο κ. Παπαδόπουλο, που κατήγγειλε ότι η Λευκωσία ουσιαστικά απεδέχθη την κατάργηση του “οδικού χάρτη” για τις τουρκικές υποχρεώσεις του 2006.
"Κόσμος του Επενδυτή", 12.12.2009

7 σχόλια:

  1. Οι πολιτες καταψηφισαν το προδοτικο ΑΝΑΝ και φυσικα και την ΔΔΟ.
    Κανεις απο τους πολιτικαντηδες δεν σεβαστηκε την λαικη εντολη και προσπαθουν να το επιβαλλουν πλεον φασιστικα,και πραξικοπιματικα.
    Ονειρευονται οτι οι Τουρκοι θα τιμησουν την υπογραφη τους.
    Ξανα η Κυπρος στο ξεπουλημα ...δημοκρατικα... αυτη την φορα.
    Κανεις απο τους ξεπουληταδες δεν πατησε στο μνημοσυνο του ΤΑΣΣΟΥ.
    Με τι μουτρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν προδιδεις το λαο σου ποιος, ειτε εχθρος ειτε φιλος,θα σε σεβαστει ως αξιοπιστο και σοβαρο συνομιλητη.Καιρος να παρουν την απαντηση τους στο δημοψηφισμα.Ποτε ο λαος δεν θα νομιμοποιησει τον κατακτητη.Μακαρι να γινει και δημοψηφισμα για τις Αγγλικες βασεις στο νησι και για την ενταξη της Τουρκιας στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ.
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ 160000 ΕΠΟΙΚΟΙ. ΓΙΑΥΤΟ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΛΑΤ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ. ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
    ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ..."ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ". Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ.
    ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ "ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ" ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
    ΜΗΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
    ΤΙ ΔΙΟΛΟ; ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο νομίζεις ότι σκέπτεσαι ορθά ;

    Γιατί προσπαθεις να δικαιολογήσεις τον Χριστόφια και τους άλλους συνοδοιπόρους του ;

    Επειδή είσαι κομμουνιστής ;

    Μα τότε αυτά που προσπαθείς να μας πείσεις πως είναι ορθά, αντιφάσκουν στην εν γένει κομμουνιστική θεωρία, αλλά και υποστηρίζουν τους Άγγλους που βρίσκονται πίσω από κάθε κακό των Ελλήνων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ."

    Εσύ βλέπεις να υπάρχει; Εκτός κι αν το καραγκιόζ-μπερντέ αυτό κρατίδιο, που το φτύνουν οι πάντες, που είναι εσωτερικά πιο σάπιο κι από την Ζιμπάμπουε, σε ικανοποιεί. Εμένα όχι και θλίβομαι για την κατάντια και την διάλυσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΕΚΤΑ. ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ.
    ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΑΩ ΠΙΣΙΝΗ ΦΙΛΕ.
    ΕΚΕΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΡΑΤΑΩ ΠΙΣΙΝΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ. ΤΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΕΤΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ; ΤΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΗΔΙΕΣ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΕΜΕΝΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΟΠΛΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ: ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ. Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ Ή Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΦΙΛΕ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΕΔΩ ΓΗΙΝΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να γίνει μέγιστη προσπάθεια αποκάλυψης των σκοτεινών πτυχών της συμφωνίας από τώρα. Και ενημέρωση του κόσμου. 'Έτσι ώστε από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ να εμφανιστεί αμυνόμενο.
    Όσο το σκέφτομαι το θέμα είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι και το συμβάν με τη σωρό στέλνει τον συμβολισμό ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και δρομολογούνται θα σηκωθούν και οι νεκροί.
    Και υπό αυτό το πρίσμα της πλήρους απελπισίας αρχίζω και το βλέπω το συμβάν της απομάκρυνσης του νεκρού με συμπάθεια παρά το γεγονός ότι αρχικά είχα εκνευρισθεί και το είχα θεωρήσει κίνηση απαξίωσης του Παπαδόπουλου ακόμα και μετά τον θάνατό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.