14/9/10

"Μπλε, όπως το χρώμα του Αιγαίου, και κόκκινο, κόκκινο όπως το αίμα που χύθηκε από τους ανθρώπους σου".

Πριν 88 χρόνια σε ξερίζωσαν… Σε έδιωξαν από τον τόπο σου! Αλλά εσύ, μαζί με τους ανθρώπους σου, όσο κι αν πληγώθηκες, δεν πέθανες! Ήρθες εδώ, πέρασες το Αιγαίο και ήρθες στην Αθήνα! Ήρθες και της έδωσες την λάμψη σου! Το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμιζε για σένα και τους αγώνες σου! Και οι άνθρωποι σου, οι πατέρες σου, πριν καλά δουν που και πως θα ζήσουν, φρόντισαν πάνω από όλα να κοιτάξουν εσένα! Εσένα που τους έκανες αθάνατους! Γιατί όσο ζεις εσύ ιστορικέ ζουν κι αυτοί, ζει και η Σμύρνη! Το αίμα που χύθηκε δεν χάθηκε… είναι εδώ, είναι στη φανέλα σου, στο σήμα σου, στη σημαία σουΚαι όποιος ζει στο μεγαλείο σου γίνεται κι αυτός ένας αθάνατος, γιατί έχεις μαγεία!

«Καρφιά» από Πάνθηρες
Ανακοίνωση με την οποία εύχονται χρόνια πολλά στον αγαπημένο τους Πανιώνιο αλλά και καυτηριάζουν την ενέργεια της διοίκησης να εκδώσει απλά ένα δελτίο Τύπου για τα 120 χρόνια της ομάδας έδωσαν στην δημοσιότητα οι Πάνθηρες.

Οι Πάνθηρες στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: «Μπλε, όπως το χρώμα του Αιγαίου, και κόκκινο, κόκκινο όπως το αίμα που χύθηκε από τους ανθρώπους σου. Από αυτούς που σε δημιούργησαν Ιστορικέ, αυτούς που σε εμπνεύστηκαν… Από αυτούς που μας άφησαν βαριά κληρονομιά, το όνομα σου, την Ιδέα σου, το μεγαλείο σου! Αυτά είναι τα χρώματα σου, αυτά είναι τα χρώματα της ζωής μας! Μπλε και κόκκινο, κυανέρυθρο…

120 χρόνια υπάρχεις πλέον Πανιώνιε, σαν σήμερα γεννήθηκες από ανθρώπους μεγάλους, από ιδεολόγους, από μεγάλες ψυχές! 14 Σεπτεμβρίου 1890! Όταν δεν υπήρχαν άλλοι, εσύ ξεκίνησες, εσύ ήσουν Ιδέα! Και ακόμα είσαι, και πάντα θα είσαι…

Πριν 88 χρόνια σε ξερίζωσαν… Σε έδιωξαν από τον τόπο σου! Αλλά εσύ, μαζί με τους ανθρώπους σου, όσο κι αν πληγώθηκες, δεν πέθανες! Ήρθες εδώ, πέρασες το Αιγαίο και ήρθες στην Αθήνα! Ήρθες και της έδωσες την λάμψη σου! Το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμιζε για σένα και τους αγώνες σου! Και οι άνθρωποι σου, οι πατέρες σου, πριν καλά δουν που και πως θα ζήσουν, φρόντισαν πάνω από όλα να κοιτάξουν εσένα! Εσένα που τους έκανες αθάνατους! Γιατί όσο ζεις εσύ ιστορικέ ζουν κι αυτοί, ζει και η Σμύρνη! Το αίμα που χύθηκε δεν χάθηκε… είναι εδώ, είναι στη φανέλα σου, στο σήμα σου, στη σημαία σου… Και όποιος ζει στο μεγαλείο σου γίνεται κι αυτός ένας αθάνατος, γιατί έχεις μαγεία!

Σε ευχαριστούμε που ζούμε κι εμείς την μαγεία σου, σε ευχαριστούμε που μας κάνεις κι εμάς αθάνατους! Σε ευχαριστούμε για όσα έχουμε ζήσει μαζί σου και όσα θα ζήσουμε ακόμα… Κι εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας… Ευχαριστούμε!

Και συγγνώμη… Συγγνώμη που αφήσαμε να σε διοικούν άνθρωποι που δεν τιμούν την ιστορία σου και δεν την γιορτάζουν… Δεν ξέρουν… Και φταίμε κι εμείς! Για αυτό συγγνώμη! Εμείς θα γιορτάζουμε κάθε μέρα! Και πάντα θα τραγουδάμε για σένα και για την άσβεστη φωτιά της Σμύρνης ιστορικέ! Χρόνια πολλά Πανιωνάρα!».
gazetta.gr

7 σχόλια:

  1. Μπράβο!

    Δυστυχώς, αυτό μόνο μπορεί να γραφτεί στα ελληνικά!

    Από τον ουρανό....

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μπροστινοί του Μέγα Αλέξανδρου ήταν πανιώνιοι,
    πανιωνικές των αρχαίων πανιώνιων αγώνων.
    Δόξα και τιμή στον ιστορικό Πανιώνιο,
    την ακρόπολη του αθλητισμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 10:51 π.μ.

    >Οι μπροστινοί του Μέγα Αλέξανδρου<

    Και οι ... πισινοί; :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή ασχολούμαι αρκετά σχολαστικά με τα του ποδοσφαίρου θα ήθελα να επισημάνω κάποια θεματάκια που αφορούν τόσο τους πάνθηρες όσο και το κείμενό τους.

    Ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Σμύρνης ήταν δύο από τα μεγαλύτερα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Σμύρνης. Υπήρχαν στην Σμύρνη πολύ πριν την Μικρασιατική καταστροφή και την επακόλουθη προσφυγιά (συνωστισμό κατά κάποιους ανόητους).

    Σύμφωνα όμως με όσα έχω ακούσει και διαβάσει, ο μέν Απόλλων ήταν καθαρά ελληνικό σωματείο (είχε μέλη μόνο έλληνες) που τόνιζε με κάθε τρόπο την ελληνικότητά του (γαλανόλευκα χρώματα, αγκυλωτός σταυρός για έμβλημα) ο δε Πανιώνιος εξέφραζε την ελληνοτουρκική συνύπαρξη επιλέγοντας ως χρώματα το γαλάζιο της Ελλάδας και το κόκκινο της Τουρκίας. Συνεπώς το κόκκινου του ιστορικότατου Πανιωνίου δεν παραπέμπει στο αίμα των μικρασιατών αλλά στην φιλική συνύπαρξή τους με τους τούρκους.

    Συνεπώς, καλό θα είναι να μην παρασυρόμαστε από ευχάριστες ανακοινώσεις των κάθε λογής πανθήρων ξεχνώντας την ιστορία και την αλήθεια. Είναι θεμιτή και απολύτως σεβαστή η ελληνοτουρκική φιλία που εξέφραζε ο Πανιώνιος και δεν βλέπω τον λόγο να προσπαθούμε να την αποκρύψουμε.

    Βέβαια η παραπάνω διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από τους πάνθηρες είναι πταίσμα συγκρινόμενη με την ύποπτη όσο και αστεία προσπάθεια συκοφάντησης και αμφισβήτησης της ΑΕΚ που ξεκίνησαν πρόσφατα οι παραπάνω θαμώνες της πλατείας της Νέας Σμύρνης. Ορμώμενοι από ύποπτα κίνητρα, που ενδεχομένως να μην είναι μόνο μικροσυλλογικά, αμφισβήτησαν ακόμη και τον προσφυγικό χαρακτήρα της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, του μεγαλύτερου, μαζικότερου και ιστορικότερου σωματείο της Ελλάδος, αυτού που εδώ και 86 χρόνια εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τους πόθους και τις ελπίδες του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού.

    Αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο καταλαβαίνουν σε ποιά γεγονότα αναφέρομαι. Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να θεωρούν περιττή την αναλυτική παρουσίαση τέτοιων θεμάτων. Αν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον μπορούμε να το συζητήσουμε.

    Ευχαριστώ που με ανεχθήκατε,

    Φιλικά,

    Καππαδόκης Διγενής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διγενή Καππαδόκη,

    πώς είσαι σίγουρος ότι αυτά που διάβασες για τα χρώματα του Πανιωνίου είναι αλήθεια;
    Κι επιπλέον, το Κ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ είναι για Κωνσταντινούπολη και τα πέριξ, Μικρασιάτες και Πόντιοι έχουν άλλες ομάδες(για αρχικώς μιλάμε πάντα,γιατί μετά διάφοροι γίναν φίλαθλοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τα χρώματα του Πανιωνίου βρήκα με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκετές σχετικές συζητήσεις:

    http://www.24sports.com.cy/easyconsole.cfm/id/57295

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%82

    http://wapedia.mobi/el/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%82

    Επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας, θυμάμαι πως πριν από 20 ή και 10 χρόνια το θέμα του κόκκινου του Πανιωνίου που συμβόλιζε την ελληνοτουρκική φιλία γραφόταν συχνά χωρίς να ενοχλεί και να αποτελεί ταμπού. Τώρα τελευταία μετά την βεντέτα των οπαδών της ΑΕΚ και του Πανιωνίου έγινε "κόκκινο πανί" για του Πανιώνιους.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι αστείο να υποστηρίζεται πως το 1890 που ιδρύθηκε ο Πανιώνιος επέλεξε το κόκκινο χρώμα για να συμβολίσει το αίμα των προσφύγων που χύθηκε 32 χρόνια αργότερα!!!

    Όσον αφορά τις προσφυγικές ομάδες δεν βλέπω κάτι παράδοξο στο ότι η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που έχουν το Κ της Πόλης έγιναν οι δημοφιλέστεροι σύλλογοι. Το κάπως παράδοξο είναι πως οι πρόσφυγες επέλεξαν να συσπειρωθούν γύρω από νέα σωματεία, που ιδρύθηκαν μετά την προσφυγιά και όχι γύρω από τα παλιά που προϋπήρχαν στην Πόλη, την Μικρασία και τον Πόντο. Από τη στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή ήταν λογικό τα σωματεία που αναφέρονταν στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας μας, να έχουν το προβάδισμα. Το Κ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ έδωσε στα σωματεία έναν οικουμενικό χαρακτήρα και προσέλκυσε το ίδιο τους Κωνσταντινουπολίτες, τους Σμυρνιούς, τους Πόντιους, τους Καππαδόκες...

    Φαντάζομαι το ίδιο θα συνέβαινε και σήμερα σε ανάλογη περίπτωση. Αν δηλαδή γινόμασταν πρόσφυγες και ιδρύαμε νέα σωματεία οι περισσότεροι θα προτιμούσαν αυτά που θα αναφέρονταν στην Αθήνα, π.χ. Αθλητική ένωση Αθήνας και όχι όσα αναφέρονταν σε μικρότερες πόλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.