11/9/10

Όλοι αρμέγουν την Εθνική Φρουρά

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Tα επίπεδα ασφαλείας των στρατοπέδων και των αποθηκών οπλισμού της Εθνικής Φουράς βελτιώνονται και παρά την πρόσφατη μεγάλη κλοπή στην Παλώδια, που οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα, τα επίπεδα ασφαλείας έχουν βελτιωθεί πολύ από την πρώτη περίοδο σύστασης της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Στις 700 αποθήκες οπλισμού και υλικών της Εθνικής Φρουράς ισχύουν ψηλά επίπεδα ασφαλείας, είπε ο υπουργός, αλλά όταν υπάρχει βοήθεια εκ των ένδον δεν μπορεί να αποκλειστεί η αφαίρεση υλικού. Συνέχισε ότι και σιδερόφρακτα κάστρα να γίνουν τα στρατόπεδα, η βοήθεια εκ των ένδον διαλύει όλα τα συστήματα. Το 60% των αποθηκών, είπε, είναι νατοϊκών προδιαγραφών και έχουν κατασκευαστεί μετά το 1974, με πρόνοιες να αντέχουν βαρύ βομβαρδισμό. Υπάρχουν, συμπλήρωσε, και αποθήκες κτιστές που έγιναν παλαιότερα, αλλά και σε αυτές γίνεται προσπάθεια να προστεθούν συστήματα συναγερμού, είτε να αντικατασταθούν σταδιακά. Στις αποθήκες της Παλώδιας, εξήγησε, είχαν δρομολογηθεί οι αλλαγές, αλλά πρόλαβαν οι νυκτοβάτες να κλέψουν τα εκρηκτικά.

Ο Παναγιώτης Στυλιανίδης, προϊστάμενος του τομέα Έργων της Εθνικής Φρουράς, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Ελέγχου, με αφορμή την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, είπε ότι υπάρχει γενικός εκσυγχρονισμός στα στρατόπεδα. Χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά και τα υπολείμματα τροφών συμπιέζονται και δίνονται σε κύβους για αξιοποίηση. Σε 10 στρατόπεδα έχει τεθεί πιλοτικά το στοίχημα, όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά να είναι ανακυκλούμενα. Από τις πένες, τα μολύβια και όλα τα αναλώσιμα.

Τα ΑΜΧ δεν αποσύρονται

Τα άρματα μάχης ΑΜΧ G δεν αποσύρονται, όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου. Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του Τομέα Έργων, θα επισκευαστούν και θα χρησιμοποιηθούν σε πιο ήπιες επιχειρήσεις και όχι κατ΄ ανάγκην στο πεδίο της μάχης. Έφερε, δε, ως παράδειγμα ότι αυτά μπορεί να διανοίξουν ναρκοπέδια, περνώντας πάνω από αυτά, για να μην καταστρέφονται επιχειρησιακά καλύτερα άρματα. Τα άρματα αυτά, συμπλήρωσαν άλλοι, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε στατικές βολές και ως κινούμενα φυλάκια στη γραμμή του μετώπου. Κάποια από αυτά σίγουρα θα κομματιαστούν, για να δώσουν εξαρτήματα σε άλλα άρματα που παρουσιάζουν προβλήματα.

Το όλο σύστημα προμηθειών του στρατεύματος λειτουργεί άψογα, επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας. Οι προμήθειες γίνονται με συμβόλαια και δεν υπάρχει πια το κίνητρο της δωροδοκίας των υπευθύνων, για να προτιμά συγκεκριμένο προμηθευτή.

Δεν κλέβουν πια στα ΚΨΜ
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ζήτησε να μάθει κατά πόσον οι υπεύθυνοι των ΚΨΜ συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των στρατιωτών και πήρε την απάντηση, ότι το φαινόμενο έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Υπάρχει λεπτομερής και τακτικός έλεγχος, είπε ο Υπουργός και τα όποια μικρά προβλήματα εντοπίζονται, επιλύονται με τη συνεργασία της διοίκησης των στρατοπέδων. Ο υποδιοικητής της κάθε μονάδας έχει, πέραν των άλλων καθηκόντων του, να παρακολουθεί και τα ΚΨΜ της μονάδας, την ποιότητα των αγαθών και τη σωστή τιμολόγησή τους.

Ο υπουργός είπε ότι από την πολύχρονη στρατιωτική του υπηρεσία, αποκόμισε ως εμπειρία ότι κάποιοι υπεύθυνοι ΚΨΜ πωλούσαν τις δωρεάν προσφορές των προμηθευτών και αποκόμιζαν οι ίδιοι τις εισπράξεις.

Οι παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας

Οι παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας για το Υπουργείο Άμυνας περιορίστηκαν στα οικονομικά θέματα, η συζήτηση ωστόσο στην Επιτροπή επεκτάθηκε και άγγιξε όλα τα κρίσιμα θέματα. Η Ελέγκτρια στην έκθεσή της αναφέρει ότι τα αποθέματα των όπλων και των πυρομαχικών που υπήρχαν στις 31.12.2008 δεν καταμετρήθηκαν από την υπηρεσία της.

Η Γενική Ελέγκτρια αναφέρεται σε αποζημιώσεις εξώδικου συμβιβασμού, σε αποζημιώσεις σε ιδιώτες λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από την Ε.Φ., στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και στο νέο σύστημα μισθοδοσίας εθνοφρουρών.

Αναφέρει ότι στα μαγειρεία της Ε.Φ. εντοπίστηκαν αδυναμίες. Στο θέμα αυτό, οι επιτελείς απάντησαν ότι οι νέες μονάδες διαθέτουν υπερσύγχρονες κουζίνες, με υψηλές προδιαγραφές υγιεινής. Στις παλαιότερες γίνονται συνεχώς βελτιώσεις. Το σχέδιο διακίνησης εθνοφρουρών λειτουργεί από το 1991 κατά παρέκκλισιν της διαδικασίας των προσφορών, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση και την ασφαλή διακίνηση των εθνοφρουρών. Η συνολική δαπάνη για το 2008 ανήλθε σε 2.902.093 ευρώ. Η Ελέγκτρια κάνει παρατηρήσεις για υπερκατανάλωση καυσίμων, θέμα που αναγνώρισε και η Ε.Φ. και πήρε διορθωτικά μέτρα.

Η δαπάνη για τη συλλογή σκυβάλων της Ε.Φ. ανήλθε για το 2008 σε 404.497 ευρώ, με δεδομένο ότι η Ε.Φ. εξυπηρετείται και με δικά της σκυβαλοφόρα. Για το φωτισμό, τη θέρμανση και τη φύλαξη διαβαθμισμένων εγγράφων υπάρχουν επίσης παρατηρήσεις.

Για όλα υπήρξαν απαντήσεις και αναγνωρίστηκε από τους βουλευτές ότι διαπιστώνεται σαφής βελτίωση στις διαδικασίες χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των οικονομικών στο Υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται, ωστόσο, απ' όλες τις πλευρές ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης σε ένα μεγάλο οργανισμό όπως είναι η Ε.Φ.

Έλεγχος και στις απόρρητες δαπάνες
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, η Επιτροπή θα εξετάσει σε προσεχή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της τις απόρρητες δημόσιες δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας. Είναι φανερό ότι γι' αυτές σε κάποια περασμένα χρόνια υπήρξαν σκιές που δεν διαλύθηκαν ποτέ. Οι πολυδάπανες αγορές πολεμικού υλικού και κατά πόσο δόθηκαν μίζες, είναι αντικείμενο που πρέπει πάντα να εξετάζεται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας είπε ότι εκείνο που έχει διαφανεί από τη συζήτηση είναι ότι η Γενική Ελέγκτρια φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένη από την έρευνα.

Σε ερώτηση για τα θέματα προμηθειών, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «ως Υπουργός Άμυνας είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον έλεγχο, ο οποίος γίνεται στις μονάδες της Ε.Φ. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και εκεί ακριβώς, τώρα με την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, είναι το στοίχημα, πρέπει και επιβάλλεται να γίνονται βελτιωτικά μέτρα, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πιο αξιόλογο, πιο αξιόπιστο επίπεδο», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι μέσα από την έκθεση διαφαίνεται σαφής βελτίωση στις διαδικασίες χρηστής διοίκησης στο Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, πρόσθεσε, «διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, οι οποίες διαχρονικά δημιούργησαν και δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει η δυνατότητα, από αυτούς οι οποίοι επιθυμούν ή έχουν την πρόθεση, να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τις αδυναμίες του συστήματος, να αποσπάσουν χρήματα.

Όσον αφορά το σκέλος του ελέγχου των δημοσίων δαπανών που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας και είναι διαβαθμισμένες ως απόρρητες, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «ως Επιτροπή Ελέγχου θα ζητήσουμε σε προσεχή συνεδρία της Επιτροπής να εξετάσουμε και αυτό το θέμα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, για να λάβει γνώση η Επιτροπή για τη διαχείριση των κονδυλίων, τα οποία αποδεσμεύονται μεν από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, πλην όμως η διαχείριση αυτών των λεφτών και των δαπανών για την Ε.Φ. δεν γίνεται από την Επιτροπή Άμυνας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Χάμπας δήλωσε ότι το σύστημα προσφορών και αγοράς εξοπλισμού λειτουργεί σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, γεγονός που φανερώνει, όπως είπε, ότι ανεβαίνει συνεχώς και η χρηστή διοίκηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι στο Υπουργείο Άμυνας φαίνεται ότι τα πράγματα λειτουργούν αρκετά ικανοποιητικά.

Περδίκης: Υπερτιμολόγηση

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και σε ένα λυπηρό, όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο: «Πολλοί αντιλαμβάνονται την Ε.Φ. ως την παχιά αγελάδα, την οποία μπορούν να αρμέξουν. Μέσα από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, προκύπτει ότι όταν πρόκειται για μεταφορές στρατιωτών, υπερτιμολογούνται τα δρομολόγια από τις εταιρείες μεταφορών, όταν πρόκειται για εφοδιασμούς υπερτιμολογούνται τα εφόδια, όταν πρόκειται για ηλεκτρικό ρεύμα υπερτιμολογείται το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν πρόκειται για νερό υπάρχουν Κοινοτικά Συμβούλια που υπερτιμολογούν το νερό που δίνουν στην Ε.Φ., σε σχέση με το νερό που δίνουν στους κατοίκους τους», είπε. Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε σε περίπτωση σε στρατόπεδο στη Λάρνακα, κατά την οποία για μια εργασία που έγινε τελικά από την Ε.Φ. και κόστισε 70 χιλιάδες ευρώ, το Τμήμα Υδάτων ζήτησε 256 χιλιάδες ευρώ.

Αξιολογείται η άσκηση Δήμητρα
Ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε γι' άλλη μια φορά να δηλώσει κατά πόσο θα διεξαχθεί ή όχι η Νικηφόρος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το στράτευμα ασκείται καθημερινά, γιατί μέσα από τις ασκήσεις αναπτύσσεται η μαχητική του ικανότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με την άσκηση ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Παπακώστας είπε ότι ολοκληρώνεται και γίνεται η κριτική της, έτσι ώστε εκεί που έχουν διαφανεί οποιεσδήποτε αδυναμίες να διορθωθούν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.