8/9/10

Μπέρδεμα αρμοδιοτήτων στέλνει πίσω το κυβερνητικό έργο

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου...

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Φτου κι από την αρχή ακόμη μια φορά ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των υπουργείων. Η δεύτερη, σε έντεκα μήνες, αλλαγή της δομής της κυβέρνησης προκαλεί νέα σύγχυση για το ποιος κάνει τι και σε ποιο υπουργείο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα ακόμα δίμηνο καθυστέρησης του κυβερνητικού έργου, αφού δεν αναμένεται να εκδοθούν νωρίτερα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα» δηλαδή, αφού ακριβώς το ίδιο έργο παίχτηκε και πέρυσι, στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης. Τότε το σύστημα είχε αρχίσει να λειτουργεί σε όλο του το φάσμα έπειτα από μήνες. Είχαν συσταθεί υπουργεία χωρίς αρμοδιότητες (π.χ. το Περιβάλλοντος, που πήρε αρμοδιότητες από άλλα υπουργεία) και είχαν καταργηθεί κάποια, όπως το Ναυτιλίας, οι αρμοδιότητες του οποίου είχαν σκορπισθεί σε τρία άλλα, με μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρεις - τέσσερις μήνες!

Σήμερα το θέμα των αρμοδιοτήτων, όπως μας είπαν κυβερνητικά στελέχη, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

1 Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών υπουργείων.

* Δύσκολη περίπτωση το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, που θα πρέπει να ξαναπάρει τις αρμοδιότητες τις οποίες είχε ως υπουργείο Ναυτιλίας (π.χ. ποντοπόρα ναυτιλία, ακτοπλοΐα κ.λπ.). Η διαδικασία θα κρατήσει καιρό και μέχρι τότε ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης ίσως δεν θα μπορεί να υπογράφει αποφάσεις του.

Ζητούν αρμοδιότητες

* Υπουργείο Ανάπτυξης: Μεταξύ άλλων, σήμερα έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που πέρυσι ήταν στο υπουργείο Οικονομικών. Ομως τώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξαναζητά την αρμοδιότητα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία οι δημόσιες επενδύσεις θα καρκινοβατούν.

Επίσης, ο τομέας της Ενέργειας, που είναι στο υπουργείο Περιβάλλοντος από πέρυσι, ήταν παλιότερα στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο νέος υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης, τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης.

* Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Αθλησης: Εδώ υπάρχουν δύο εκκρεμότητες.

Η αρμοδιότητα του αθλητισμού στο σύνολό του (επαγγελματικός, ερασιτεχνικός κ.λπ.) ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και ασκείται από τον υφυπουργό Γ. Νικητιάδη. Χθες σε δημοσιογράφους, ως αρμόδιος πλέον εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Χ. Αηδόνης. Ομως πόση σχέση έχει ο επαγγελματικός αθλητισμός (π.χ. επαγγελματικό ποδόσφαιρο) με την υγεία και την πρόληψη; Το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Επίσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν ο τομέας της Διατροφής στο υπουργείο Υγείας συνδέεται με την αρμοδιότητα των Τροφίμων, που ανήκει σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

* Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση: Αρμοδιότητα για τους τομείς αυτούς είχε το υπουργείο Εσωτερικών. Χθες έγινε γνωστό ότι μεταφέρονται στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ομως δεν υπάρχει έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα και δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα γίνει με τους δήμους. Κι όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται ενώ έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, με τον νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να έχει ακόμα πολλά θεσμικά και νομικά κενά (π.χ. πόροι, αρμοδιότητες, προσωπικό).

Τα ΜΜΕ
* Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από χθες υπάρχει στο υπουργείο Πολιτισμού αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού για τον τομέα αυτόν. Το ερώτημα όμως αν θα πάρει πάνω του όλα τα ΜΜΕ παραμένει. Σήμερα τα ΜΜΕ είναι μοιρασμένα ως εξής: το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα στον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, οι άδειες ΜΜΕ στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και οι υποδομές για τα ΜΜΕ στον υπουργό Υποδομών Δημ. Ρέππα.

2 Κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών - αναπληρωτών υπουργών - υφυπουργών του ίδιου υπουργείου. Είναι σχετικά απλή διαδικασία. Παρότι τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών καθορίζει απευθείας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αρκούν δυο-τρεις συσκέψεις σε κάθε υπουργείο και διάθεση για συνεργασία για να τα βρουν μεταξύ τους.


Δύσκολα

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι:
* Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: μήλον της Εριδος σε αυτό το υπουργείο είναι ο τομέας της ενέργειας, για τον οποίο έχει ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός, που αναθέτει τις αρμοδιότητες. Τι θα κρατήσει η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, τι θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης και τι οι δύο υφυπουργοί.

* Το υπουργείο Παιδείας. Τι θα αναλάβει η Φώφη Γεννηματά, αφού το νομοθετικό έργο το έχει η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου και τις βαθμίδες εκπαίδευσης οι δυο υφυπουργοί; Εκ πρώτης όψεως δεν περισσεύει τίποτα... *

4 σχόλια:

  1. 1. Όταν η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργών/Υφυπουργών είναι "Είναι υπεύθυνος, μαζί με τον Υπουργό, για...", όπως συνήθως, τότε το θέμα καταντάει...

    2. "αρκούν δυο-τρεις συσκέψεις σε κάθε υπουργείο και διάθεση για συνεργασία για να τα βρουν μεταξύ τους." Τί λέει; Έχει πάει ποτέ σε Υπουργείο; Υπουργοί, Υφυπουργοί, ΓΓ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ μεταξύ τους.

    3. Για να δείτε τί χάος υπάρχει με τις αρμοδιότητες, δείτε τα σχόλια του ΟΥΜ ΟΣΜ:

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=802
    http://www.opengov.gr/ypepth/?p=308#comments

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκεί να συμφωνούν με το μνημόνιο οι Υπουργοι /Υφυπουργοί και το σόι τους ..Αυτός είναι ο σκοπός η τήρηση του μνημονίου και οποιαδήποτε παρέκληση θα τιμωρείται. Οσο για τις αρμοδιότητες είναι για το ΄Μεγάλο Αρχείο (καλάθι σκουπιδιών) στάχτη στα μάτια μας ...
    και για μια φορα ακόμα θα πω για τον Αμερικανοθρεμένο μας την ρήση των ''φίλων'' και συμμάχων μας Αμερικάνων την οποία τηρεί ως ευαγγέλιο :
    Money talks and bulshit walks
    +
    The end justify the means

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο μπούλη που κάνει ότι μας κυβερνά νομίζω ότι ταιριάζει να φωνάξουμε δυνατά:
    ΕΞΩ ΜΠΟΥΛΗ ΑΠ ΤΗ ΠΑΡΑΓΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είχαμε ακολουθήσει αυτές τις δύο αρχές, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο...

    Όσο για τις αρμοδιότητες, επειδή πρακτικά ο Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο της εφαρμογής του μνημονίου και του ΠΣΑ σε συνεργασία με τους υφυπουργούς (πακέτο και για τους δύο), οι υπόλοιποι έχουν δημιουργικό χώρο αλλά το θέμα είναι να τον αξιοποιήσουν.

    Τα προβλήματα είναι ότι η εξειδίκευση του μνημονίου ανά περίοδο γίνεται χωρίς ουσιαστικά αντεπιχειρήματα από εμάς (άρα περνάνε ότι θέλουν) και οι υπόλοιποι ΔΕΝ έχουν παράξει ένα σοβαρό κείμενο στρατηγικής ούτε μοιάζουν ορεξάτοι να συνεργαστούν για να το παράξουν.

    Ας ελπίσουμε, για εθνικούς λόγους, να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ η νέα ΓΓ στον Πρωθυπουργό, να στελεχωθεί από πραγματικά ικανούς ανθρώπους, και να αποκτήσουμε στρατηγικό σχεδιασμό και ικανότητα τεχνοκρατικής διαχείρισης.

    Ξέρω, ξέρω - και μετά ξύπνησα.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.