13/9/10

Του ανασχηματισμού τα καμώματα

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Η προετοιμασία των Περιφερειακών εκλογών τραυμάτισε τον Πρωθυπουργό και επέβαλλε τον ανασχηματισμό για να επουλώσει τις πληγές του όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Τον τραυμάτισε τόσο εκ του αποτελέσματος όσο και εκ της διαδικασίας. Εκ του αποτελέσματος αφού δεν κατάφερε να έχει υποψήφιες γυναίκες όπως επιθυμούσε και κυρίως γιατί δεν κατάφερε να συστρατεύσει Υπουργούς της Κυβέρνησή του, όπως ήταν ο αρχικός του στόχος. Εκ της διαδικασίας αφού αναλώθηκε σε ατέρμονες, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Άρα επιθυμούσε γρήγορο ανασχηματισμό, για να αφήσει πίσω αυτή την ιστορία και αφετέρου για να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με ανανεωμένη ομάδα.
Ο Παπανδρέου ήθελε με αυτό τον ανασχηματισμό να «βολέψει» κόσμο. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο Υπουργικό σχήμα όπου υπήρχε μια θέση για στελέχη του πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παπουτσής, ο Σκανδαλίδης, και ο Χυτήρης, για στελέχη από το συνδικαλισμό όπως ο Κουτσούκος και από το Πολιτικό συμβούλιο όπως ο Μανώλης Όθωνας. Η υπουργοποίηση απλών βουλευτών είχε ως στόχο τη συστράτευση τους στις Περιφερειακές εκλογές ενώ μόνο η κυρία Μπατζελή τιμωρήθηκε. H άρνηση της κας Κατσέλη να δεχτεί την ανάληψη του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι διαπραγματεύσεις του κ. Μαγκριώτη προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του αλλά και η άρνηση του κ. Φλωρίδη να δεχτεί Υπουργική θέση δημιούργησαν μια σειρά από καραμπόλες αλλά και τη μεταμεσονύχτια ανακοίνωσή του ανασχηματισμού. Ενώ έχουμε επιστροφή στο συνηθισμένο σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών με δυο Υφυπουργούς πράγμα μάλλον αναγκαίο ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία.
Ωστόσο, πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα και μάλιστα μεταξύ πρωτοκλασάτων Υπουργών. Ο κ. Πάγκαλος διατηρεί το ρόλο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης τυπικά, όπως έδειξε η απουσία του από την «ομάδα σχεδιασμού» την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέχρι πρότινος αντ’ αυτού κ. Παμπούκης έγινε Υπουργός Επενδύσεων ενώ η απομάκρυνση της στενής του συνεργάτιδας και Νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού κας Σιούτη δείχνουν ότι ο αδιαφειλονίκητος ηγέτης στο Μαξίμου είναι πια ο κ. Ραγκούσης. Ενώ, η συνύπαρξη της κας Διαμαντοπούλου με την αναβαθμισμένη πολιτικά κα. Γεννηματά καθώς και το ότι οι δυο κυρίες εκλέγονται στην Α’ Αθήνας είναι ικανό από μόνο του να δημιουργήσει εντάσεις.
Πολλές αντιδράσεις όμως, προκαλεί ο μεγάλος αριθμός του Κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο, το πρόβλημα δε βρίσκεται στον αριθμό των Υπουργών. Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στις συγκεχυμένες αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες μεταφέρονται από το ένα Υπουργείο στο άλλο, ενώ Υπουργεία επανασυστήνονται . Τι νόημα έχουν οι μετονομασίες των Υπουργείων και γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τον πολίτη η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανανέωση με αλλαγές ονομάτων των Υπουργείων;
Σίγουρα μια πολυπληθής Κυβέρνηση δημιουργεί δυσκολίες συντονισμού και ευελιξίας. Το σημαντικό όμως είναι να υπάρχει αποτελεσματικότητα και αποτελεσματικότητα με παζάρια και διαπραγματεύσεις των Υπουργών για τις αρμοδιότητες τους είναι δύσκολο να υπάρξει. Μετά την εκλογή της Κυβέρνησης στις 4 Οκτωβρίου συζητούσαμε επί μήνες για τις αρμοδιότητες. Είναι δυνατόν μετά από 11 μήνες διακυβέρνησης οι αρμοδιότητες των Υπουργείων να μην είναι ξεκάθαρες;
Αναλώθηκε η Κυβέρνηση πριν τον ανασχηματισμό σε διάφορα σενάρια για το ποιος θα πάει που. Μια βδομάδα τώρα μετά τον ανασχηματισμό είναι ανεπίτρεπτο να αναλώνεται στο ποιος θα πάρει τι.
effiemavropoulou@hotmail.com

4 σχόλια:

  1. M' αρέσει που μιλούσαν για μικρό και ευέλικτο σχήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Του (νυχτερινού)ανασχηματισμου τα καμώματα... τα βλέπει η μέρα και γελά...έγραψε η Ελευθεροτυπία.
    Ο Μίχαλος τρεχει ακόμα; Θα αυξηθούν οι πωλήσεις παπουτσιών ή θα τα παιρνουν από το ΜΟναστηράκι; ΟΙ βουλευτές ανοίγουν τα e mail τους; διότι ως πρόσφατα τα ειχαν κλειστά μη αντέχοντας τις βρισιές.
    Άλλες ερωτήσεις προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας τελειώνουν επιτέλους με τις αρμοδιότητες και ας ασχοληθούν με την ουσία.

    Μας έχουν καταμπερδέψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ. ΕΝΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.