19/9/10

Τουρκοκυπριακή εταιρεία, real estate, προτείνει η Αγκυρα για τις περιουσίες στα Κατεχόμενα

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο κοινής κατασκευαστικής εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστούν οι τίτλοι των ακινήτων που είχαν πριν από το 1974 οι Τουρκοκύπριοι στις νότιες περιοχές του νησιού, όπου και θα κατασκευαστούν κατοικίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν αξία τα εν λόγω οικόπεδα, να καλύψει η τουρκική πλευρά τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα ακίνητα στα κατεχόμενα και να γλιτώσει την αποζημίωση, αποκάλυψε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρόταση όγκου 46 σελίδων έθεσε η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες στην Κύπρο, στις 6 Σεπτεμβρίου. Η «Χουριέτ» γράφει ότι η κατάθεση της πρότασης «προκάλεσε την έκπληξη των Ελληνοκυπρίων και του ΟΗΕ».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «γόρδιο δεσμό» το περιουσιακό στην Κύπρο και γράφει ότι «οι τουρκικές ακίνητες περιουσίες που βρίσκονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχουν οικονομική αξία». Τονίζει ότι «η λύση περί ανταλλαγής θα εξαφανίσει οικονομικά την ΤΔΒΚ» και αναφέρει πως «προκρίθηκε το παράδειγμα της Διεύθυνσης Μαζικών Κατοικιών, η οποία αγοράζει στην Τουρκία κρατικές εκτάσεις και κατασκευάζει μαζικά φτηνές κατοικίες. Με το σύστημα αυτό εξαπλασιάζεται η αξία των οικοπέδων στις εν λόγω περιοχές».

Σύμφωνα με την πρόταση «θα συσταθεί μια μικτή επιτροπή επί του περιουσιακού που θα έχει αρμοδιότητες δικαστηρίου. Δεν θα ακυρωθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Τουρκοκυπρίων στην ΤΔΒΚ. Επίσης θα συνεχίσουν να έχουν ισχύ οι τίτλοι που έχουν αποκτήσει οι έποικοι». Η πρόταση προβλέπει επίσης το «σύστημα επιστροφής», δηλαδή «θα επιστραφούν αμέσως στους Ελληνοκύπριους τα άδεια ακίνητα. Σε όσους δεν δεχθούν τα ακίνητα αυτά, θα δοθούν οικόπεδα του Δημοσίου ή εναλλακτικά οικόπεδα από εκκλησιαστικά ή βακουφικά ακίνητα. Το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που θα έλθουν στον Βορρά δεν θα ξεπερνά το 15% του εκεί τουρκικού πληθυσμού».

Θα συσταθεί επίσης «κοινή κατασκευαστική εταιρεία με ίση εκπροσώπηση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα εξασφαλιστεί από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν οι ελληνοκυπριακοί τίτλοι κυριότητας στα Βαρώσια και οι τίτλοι που εγκαταλείφθηκαν από τους Τουρκοκύπριους σε μια έκταση 450 χιλιάδων στρεμμάτων στον Νότο».

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα υπάρξει ανοικοδόμηση σε μεγάλα τουρκικά οικόπεδα στη Λάρνακα, την Πάφο και τη Λεμεσό. Τα οικόπεδα που θα αποκτήσουν αξία, θα ανταλλαγούν με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Οι υπόλοιπες ακίνητες περιουσίες θα πωληθούν και θα δημιουργηθεί ταμείο αποζημίωσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.